stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Jan Jan(sen)z Huisloot/Huijsloot (1749-1751)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Jan Jans(en)z. Huisloot/Huijsloot vertrekt voor de kamer Amsterdam op 12 juli 1749 met het VOC-schip Overnes naar Batavia. Hij is in dienst als bosschieter, blijkbaar een ervaren matroos, die ook belast is met het afvuren van een kanon. Het schip komt op 14 maart 1750 in Batavia aan.
Op 14 november 1750 start de terugvaart en op 26 juni 1751 komt de Overnes weer in Nederland aan. De totale reis heeft dan 714 dagen geduur, bijna twee jaar.
Op 23 oktober 1751 vertrekt Jan alweer, deze keer op het schip Bosschenhove dat op 6 juni 1752 arriveert in Batavia. Volgens GaHetNa is Jan op 6 december 1752 uit dienst getreden wegens overlijden in Azië.
Jan is getrouwd met Catrina/Chatarina Blikman en woont volgens de gegevens in Hasersouw/Haserzou (Hazerswoude).

In de archieven van GaHetNa, Erfgoed Leiden, Amsterdam en Rijnlands-Midden heb ik niets kunnen vinden. Wel kom ik in Amsterdam een Jan Hulsloot met Catharina Blikman tegen die op 15 mei 1751 thuis een dochter Johanna laten dopen. Maar dit kan hem niet zijn, omdat hij vanwege zijn eerste reis de vader niet kan zijn (maar ja, als je man twee jaar op zee is, kun je dan de verleidingen weerstaan?).
Wie kan mij helpen bij de volgende vragen:

  • Wie zijn de ouders van Jan?
  • Wanneer zijn Jan en Catharina getrouwd?
  • Zijn er kinderen van Jan en Catharina?
  • Is Jan in 1752 in Batavia overleden op de terugreis?

Alvast bedankt voor het meedenken.

Mvg,
Jos.

Jos Huigsloot

Jan Janse Huijssloot en Catharina Blijkman gingen op 21 maart 1749 in Amsterdam in ondertrouw. Jan Janse Huijssloot wordt geassisteerd door zijn moeder Anna de Kruijff (als ik dat tenminste goed lees). Zie hier voor de ondertrouwinschrijving.

Johanna C.

Bedankt Johanna. Dan heb ik niet goed genoeg gezocht.

Jos Huigsloot

Mogelijk gaat Catrina Blikman op 27-01-1758 in Amsterdam in ondertrouw met Abraham Tureluer. Zie hier. In deze ondertrouwinschrijving is niet vermeld dat ze weduwe is.

Catrina's handtekening in deze ondertrouwinschrijving lijkt dezelfde als de handtekening in jouw tweede link.

Johanna C.

In jouw tweede link lees ik dat Catrina Blikman erfgenaam is van Jan Huisloots enig minderjarig kind. In de begraafregisters van Amsterdam vind ik een kind van Jan Hulssloot in de Egelantierstraat dat is begraven op 26 augustus 1753 op de leeftijd van 2 jaar. Zie hier.
(toegevoegd: bij nader inzien ben ik er niet zeker van of het hier om de begrafenis van Jan Hulssloot gaat die 1 kind van 2 jaar nalaat, of dat het gaat om de begrafenis van een kind van Jan Hulssloot dat wordt begraven op de leeftijd van 2 jaar).

Johanna C.

Johanna,

Nogmaals bedankt voor het zoeken en vinden.
Ik ga de gegevens op mijn gemak bekijken en dan kom ik er nog op terug.

Groeten,
Jos.

Jos Huigsloot

Op 23 oktober 1751 vertrekt Jan alweer, deze keer op het schip Bosschenhove dat op 6 juni 1752 arriveert in Batavia. Volgens GaHetNa is Jan op 6 december 1752 uit dienst getreden wegens overlijden in Azië.

Voor het geval dit niet bekend was (gegeven dat hier staat "volgens GaHetNa"): de expliciete vermelding van het overlijden van Jan staat niet alleen in de transcripie op GaHetNa maar ook in het boek zelf, maar om dat te zien moet je naar de volgende bladzijde (dwz de volgende scan). Zie hier. Er staat inderdaad dat hij tijdens de thuisreis is overleden op 6 december. Excuses als dit al bekend was.

Peter S

Wel kom ik in Amsterdam een Jan Hulsloot met Catharina Blikman tegen die op 15 mei 1751 thuis een dochter Johanna laten dopen. Maar dit kan hem niet zijn, omdat hij vanwege zijn eerste reis de vader niet kan zijn (maar ja, als je man twee jaar op zee is, kun je dan de verleidingen weerstaan?).

Ik zou toch wel moeite hebben met het trekken van conclusies bij zo weinig gegevens. Kan het niet zo zijn dat het kind verwekt is voor het vertrek van Jan in juli 1749? Misschien was de bedoeling te dopen bij terugkomst van de vader (wat dus juni 1751 bleek te zijn) maar werd het kind ziek? Zeker, er staat niet bij dat de vader afwezig was, en er staat "kraamzoon", maar ik zou zelf niet alles letterlijk opvatten. Maar goed, dit is niet meer dan een mening van een amateur.

Peter S

Correctie van de oorspronkelijke vraag: Jan is overleden op 6 december 1753 niet 1752, zie de link op GaHetNa of de scan zelf (nogmaals hier). Overleden tijdens de thuisreis.

edit: de bovengenoemde begrafenis op 26 augustus 1753 te Amsterdam is zowiezo niet van Jan zelf maar zal van zijn kind van 2 jaar oud zijn geweest.

edit2: een probleem is idd dat - niettegenstaande de melding in het VOC archief - op 6 december 1753 de thuisreis van de Bosschenhove nog niet was begonnen, die zou op 17 januari 1754 uit Batavia vertrekken volgens deze lijst (klik op "details" en dan "next homeward voyage"). De mogelijke verklaring is dat hij is overleden aan boord van dit schip nadat het uit China was vertrokken naar Batavia zie hier.

Peter S

Allereerst Johanna en Peter bedankt voor jullie speurwerk en meedenken.
Om een goed beeld te krijgen heb ik maar even een chronologisch overzichtje gemaakt.

21 maart 1749
Ondertrouw Jan Janse Huijssloot en Catrina Blikman.
Jan komt ‘van den berg weg’ die blijkbaar ligt ‘inde Haarelemme Houtuijne’. Waar Catrina vandaan komt kan ik niet lezen, maar ze woont waarschijnlijk op de ‘N.Z. Agterburg Wal’.
Jan is met zijn moeder Anna de Kruijf. Catrina wordt geassisteerd door Lena Mulder. Er lijkt geen ‘moeder’ te staan, maar ‘moetie’ of zoiets.

12 juli 1749
Jan Jansensz Huijsloot vertrekt naar Batavia op het VOC-schip Overnes.

15 mei 1751
Johanna, kraamdochter van Jan Hulsloot en Catharina Blikman wordt thuis gedoopt. Getuigen zijn Marrike Jans en Jannetje Luijnenburg in de naam van Aaltje en Pieter Blikman.
Jan is op dat moment op het VOC-schip Overnes onderweg vanuit Batavia.
Zoals Peter hiervoor al aangaf was het mogelijk de bedoeling te wachten met de doop totdat vader Jan weer thuis was, maar is het misschien toch eerder gedaan, omdat de dochter ziek was?

26 juni 1751
Jan keert terug uit Batavia op het VOC-schip Overnes.

23 oktober 1751
Jan Jansz Huisloot vertrekt weer naar Batavia; deze keer met het VOC-schip Bosschenhove. Het schip arriveert op 6 juni 1752 in Batavia.

26 augustus 1753
Het tweejarig kind van Jan Hulssloot in de Egelantierstraat wordt begraven. Dit kan Jan niet geweest zijn, omdat hij nog in Azië was, dus gaat het hier om het kind. Mogelijk Johanna.

6 december 1753
Jan overlijdt in Azië. Aan boord van de Bosschenhove of in Batavia is niet duidelijk. In de tweede link in het laatste bericht van Peter wordt vermeld dat de Bosschenhove op 17 januari 1754 uit Batavia naar huis vertrekt en op 30 augustus op Texel aankomt. In de tussenliggende periode (juni 1752 – januari 1754) wordt een reis gemaakt naar China.
Ben wel benieuwd wanneer Catharina dan hoorde dat haar man is overleden.

27 januari 1758
Catrina Blikman trouwt met Abraham Tureluur.
De handtekening onder de trouwakte lijkt dezelfde als in het VOC-document van Jan Huijsloot, hoewel er nu Blickman staat ipv Blikman. Op basis van die handtekening neem ik maar aan dat dit inderdaad dezelfde Catrina is. Er wordt niet vermeld dat ze weduwe is.

In het hele verhaal heeft Jan meerdere achternamen. Mijn gevoel zegt dat het hier steeds om dezelfde persoon gaat, vooral omdat de gegevens chronologisch gezien aansluiten en het wel erg toevallig is dat er een Jan Hui(j)(s)sloot en een Jan Hulsloot zijn die beiden getrouwd zijn met een Cat(ha)rina Bli(c)kman en allemaal in Amsterdam wonen.

Maar er blijven toch nog wel een paar vragen:

  • Is Lena Mulder de moeder van Catrina of is er eventueel een andere (familie)relatie?
  • In de VOC-documenten is de herkomst van Jan Hasersouw of Hazerzou. Dit zal wel Hazerswoude zijn. Mogelijk is hij daar geboren. Dan is daar misschien ook een doop te vinden. Ik heb hier al naar gezocht, maar nog niets gevonden.

Jos Huigsloot

Geweldig, bedankt. Het begon inderdaad mij ook wat ingewikkeld te worden. Een kleine aanvulling wat betreft je vraag wanneer Catharina hoorde van het overlijden van haar man: op de eerste bladzijde van de vermelding in het VOC archief is een akte opgenomen, gedateerd 10 februari 1755, ondertekend door Catharina, omtrent de verdere afhandeling n.a.v. het overlijden van haar man.

Peter S

Een suggestie voor de afkomst van Catrina Blikman:

Joris Blekman van A: scheepstimmerman 24 jr. op de N.Z.Agterburgwal geasst. met sijn vader Blekman & Anna Bouwens van A: oud 23 jaren op de brouwersgraft geasst. met jaar moeder Aaltje Jacobs. otr.28.12.1708, akte doorgehaald, zie hier.

Kerk aan huis dopen, remonstrant: Katarijna, kraamdochter van Joris Brikman en Anna Bouwens, ged. 7.4.1721 zie hier.

De gezochte Catrina was in 1749 28jr en woonde aan de N.Z.Agterburgwal, en ze liet haar kind Joanna ook dopen middels de kerk aan huis, remonstrants. Dus dit zou best kunnen. Echter, vooralsnog geen link met ene Lena Mulder die haar assisteerde bij de ondertrouw. 

Edit: wellicht was deze vader Joris een zoon van Pieter Blickman en Catrina Andelot, die een groot gezin hadden inclusief een Joris, ged. 29.11.1684. 

Peter S

Bedankt weer voor de aanvulling Peter.
Dit lijken inderdaad de ouders en grootouders van Catrina. Bij de doop van Katarijna is Katrijna Anderlot de getuige.
Wat wel vreemd is zijn de doorhalingen in de ondertrouwakte van Joris Blekman en Anna Bouwens. Verder lijkt er onderaan te staan 'niet geholpen' en is de akte door niemand ondertekend.

Gisteren heb ik nog gezocht naar mogelijke ouders van Jan Hui(j)(s)sloot in Hazerswoude, maar heb daar niets gevonden. Vond wel een Jan Jansz. Heulsloot (lijkt op Hulsloot). Hij paste prima in de tijd, maar die kreeg geen zoon Jan of Johannes. Dus misschien woonde onze Jan wel in Hazerswoude, maar is hij er niet geboren/gedoopt.
Wil graag zijn vader vinden, zodat ik weet of Jan in mijn familie Huigsloot past. In mijn gegevens is ook geen potentiële vader Jan aanwezig.
Heb ook nog gezocht in de voormalige gemeente Alkemade, waar de Huigslooten vandaan komen, maar ook daar niets gevonden. En ook Amsterdam levert (nog) niets op. Verder zoeken dus....
PS: hier vindt je mijn gegevens.

Jos Huigsloot

Hopelijk kent U de districtklappers Zuid Holland, om niet door alle registers zelf te hoeven zoeken. Mij lijkt Hazerswoude als geboorteplaats ook niet zeker. Ik heb overigens alleen maar de districtklappers voor District XI bekeken.

Peter S


Peter,

Ja die ken ik. Heb gezocht in de klappers van districten XI en XII. In allebei niets gevonden. Mijn voorouders komen oorspronkelijk uit de voormalige gemeente Alkemade (nu Kaag en Braassem) en dat valt onder XII. Verder zoeken dus.

Ps: zeg maar je hoor. U klinkt zo oud.
 

Jos HuigslootPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!