stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » William Engeler en Maria Denstan uit Antwerpen of Delft



Profiel afbeelding

Ik ben het 100% eens met J.P.Lieuwen

ancestry.co.uk (drie verwijzingen)

Name: Nicholas Standen
Gender: Male
Marriage Date: 11 Oct 1781
Marriage Place: Saint James,Westminster,London,England
Spouse: Sarah Burchet

Frank Fransz - 3 mei 2017 - 13:52

Ik had de informatie omtrent het huwelijk gevonden op FamilySearch (in tegenstelling tot Ancestry wel vrij toegankelijk... en als bron wat betrouwbaarder; de info op Ancestry komt veelal van derden en hun persoonlijke stambomen en zal in dit geval vast ook oorspronkelijk van FamilySearch afkomstig zijn).

Ik heb nog even gekeken naar de Nooijver kinderen. Die overlijden beiden in wijk 6 op huisnummer 156. Alexander Rudolf E(n)geler wordt ook in wijk 6 geboren, al is het op een ander nummer, namelijk 291. Al correspondeert het huisnummer niet (volgens mij klopt er wel meer informatie niet in de desbetreffende aktes!), toch doet de overeenkomstige wijk mij vermoeden, dat het wel degelijk om dezelfde persoon gaat (moeder kan bijvoorbeeld voor onopvallendheid elders bevallen zijn of de kinderen Nooijver zijn elders ondergebracht). Twee verder onvindbare Maria Denstans in dezelfde buurt, die beiden van in het buitenland verblijvende en verder ontraceerbare mannen bevallen, lijkt mij wel erg stug! Ook worden in de Nooijver aktes de plaatsen Rotterdam (verblijfplaats van moeder; een plek waarmee de Standens zeker verbonden waren) en Amsterdam (geboorteplaats van kind; latere verblijfplaats van de ons bekende Standens... mogelijk is zij daar bij de eerste zwangerschap zo onopvallend mogelijk heen gestuurd om te bevallen?... en dacht men bij de derde, na kort daarvoor twee overlijdensgevallen en daarmee gepaard gaande "lastige" aangiftes: nou, laten we het nu toch maar een keer netjes gaan aangeven, met enige fantasierijke terughoudendheid) vermeld. Men heeft het ogenschijnlijk ook te lastig gevonden om de kinderen Nooijver bij hun geboorte aan te geven.

Verder heet de man van Ann (in mijn vorige bericht door mij abusievelijk Sarah genoemd) Edgeler ook nog eens William met zijn voornaam. Zal moeder Sarah Burchet(t) eenvoudigweg de voornaam van haar vader en de achternaam van haar moeder gecombineerd hebben, toen zij de vroedvrouw met de op te geven informatie wegzond? Maar waarschijnlijk zat moeder Sarah gewoon te Rotterdam en in dat geval zal "Maria Denstan" dus ook op de hoogte zijn geweest van de namen van haar grootouders.

Mij lijkt de naam William E(n)geler in ieder geval fictief te zijn, waarschijnlijk inclusief beroep (toch nog een degelijke functie meegegeven, passend bij de stand van de familie) en verblijfplaats (lekker ver weg en oncontroleerbaar, iets dat mooi met het beroep van stuurman te combineren valt). In dit perspectief lijkt de naam Gerard Nooijver mij ook verzonnen. De naam Nooijver klinkt niet Nederlands (of net als Denstan/Standen soms een anagram voor bijvoorbeeld Vernooij?) en de naam valt verder ook nergens te vinden. Mogelijk zijn dan ook voor deze naam Engelse voorouders als inspiratiebron gebruikt (mogelijk dan via de Standen kant; een naam als Niver/Nyver bijvoorbeeld?). Mogelijk valt dit middels de doopakte van Nicholas Standen ooit nog te verifiëren.

Ook de vermelding van "tante" bij Mary Standen in de volkstelling kan mijns inziens op twee wijzes verklaard worden.

1. Mary Standen was inderdaad echt een tante en haar zus gebruikte haar naam als inspiratiebron bij de aangifte.

2. Mary Standen was de moeder, maar stond door de nogal gevoelige situatie als tante bekend (mogelijk ook bij Alexander Rudolf E(n)geler zelf... de moeder wordt bij zijn huwelijk in 1850 vermeld als zijnde overleden, terwijl Mary dan nog in leven is, dus mogelijk is hij dan door zijn oma en "tantes" opgevoed en is hem verteld dat zijn ouders jong zijn overleden, zodat hij zelf ook niet wist eigenlijk een "bastaard" te zijn).

J.P. Lieuwen - 3 mei 2017 - 19:25

Hello Frits.

just translated your posts.

I was very please to see that you are trying to find out more information out about my grandfather 5th Generation William Egeler ( Engeler ). I have original news paper cuttings of his child's birth Alexander. I never managed to trace his birth but was led to believe he was from England with a connection to Chichester family. Was told that he was the son of John Chichester the 6th Bart. His younger  brother Arthur took the title 7 th Bart as William was illegitimate as parents were unmarried. I have all the paper work and wills etc as my great grandfather Alexander Egeler payed someone in England to search in the 1930's.Have you progressed any further. 

 

Rudolph Egeler

Rudolph Egeler - 17 nov 2017 - 20:04


Dear Rudolph,

Thank you for this post. Unfortunately I have no further information on William Engeler. I would be very interested in any information on him. So I understand you think he is the illegitimate child of Sir John Chichester the 6th bart. Do you perhaps also know the name of the mother?

I actually think William Engeler is a fake name. The mother of his son, Alexander Rudolph Engeler (Egeler), was named Mary Denstan in the Civil Records of Births. However, her true name is most likely Mary Standen. Standen is an anagram of Denstan. Mary Standen is the daughter of Nicolas Standen and Sara Burchett. Alexander Rudolph was illegitimate, too.  There is no marriage found.

Engeler: = from England?

Furthermore, I would also like to know whose son you are. My guess is that you are a son of Thomas Hunphrey Egeler?

Regards,

Frits

Frits Derksen - 17 nov 2017 - 22:26







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu