stamboomforum

Forum logoGezochte namen in NL » Huwelijk Gerrit Jan Leussink (Gerhard Johann L?ssing) en Geertruida Wissink ?


Profiel afbeelding

Het huwelijk van deze twee echtelieden zou niet moeilijk moeten zijn maar het tegendeel is waar.

Gerrit Jan is rond 1785 geboren in de Duitse plaats Vreden. Hij is overleden op 17 oktober 1848 in Holthuizen (Haaksbergen)

Geertruid is katholiek gedoopt op 5 augustus 1786 in Haaksbergen en overleden op 3 mei 1841 in Holthuizen.

Ik vermoed dat hun eerste kind geboren is rond 1811-1812. (Overzicht gehuwde kinderen van dit echtpaar in wiewaswie) Haaksbergen zou een logische plaats voor een huwelijk moeten zijn, maar in de hervormde kerkregisters wordt het huwelijk tot 1811 niet genoemd. De indexen van de BS tot 1815 geven ook geen uitsluitsel. Mogelijk elders getrouwd?

Hebben jullie nog ideeen dan hoor ik het graag. Alvast dank voor jullie reacties

Harry Tanke

Gerrit Jan Leussink/Gerhard Johan Lössing is een zoon van Gradus Leussink en Joanna Epping.

G.Karssenberg

Klopt. Maar wanneer en waar is hij getrouwd?

Harry Tanke

Zie ook de eerdere discussie op dit forum.

G.Karssenberg

Hallo Gé,

Ook toevallig dat dit onderwerp al eerder behandeld is geweest. Dank voor je opmerkzaamheid. Ik heb weliswaar geen antwoord gekregen, maar ik weet nu ook dat er moeilijk een antwoord op te geven is.

Harry Tanke

Is er al gezocht in de registers van naamsaanneming? Er zijn nogal wat mensen die indertijd de naam Leusink aannamen. Ik zie tweemaal een Gerrit Jan die de naam Leusink aannam en wiens leeftijd niet zo direct in te zien is; een daarvan heette eerder ook zo maar de andere had als eerdere naam Giesbert. Nou ja,  al was het alleen maar ter verzekering dat de naam niet was veranderd; die brand in 1811 te Vreden eerder genoemd op het stamboomforum (waarnaar G. Karssenberg wellicht naar verwees) maakt de zaak natuurlijk zowiezo tamelijk hopeloos. 

Volledig terzijde, en beslist geen antwoord op Uw vraag, eerder een anecdote, even kijkende op delpher.nl zag ik dat het huis van een Johannes Wissink te Haaksbergen wordt genoemd in de beschrijving (haast in de vorm van een wandelroute) van de "linien van toezigt welke (...) het vrije van het onvrije territoir afscheiden", in de Staatscourant van 28.11.1816 (p.4 linksonderaan). "Van daar, langs den grooten weg, tot aan het huis, bewoond door Johannes Wissink (gezegd Beltjannes), staande bij het dorp Haaksbergen..". Edit: dit zal wel de vader van Geertuida Wissink x Leusink betreffen gegeven de informatie daarover en de verdere familie Wissink hier.

Peter S


Er is dus veel informatie te vinden in diverse bronnen. In de naamsaanname van 1811 lijkt het mij waarschijnlijk dat Gerrit Jan zijn Duitse naam vernederlandst heeft? Ik probeer toch nog eens te zoeken op Gerrit Jan en Geertruid. Als hij echter in Duitsland is getrouwd wordt het een stuk ingewikkelder.

In ieder geval dank voor je reactie.

Harry TankePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!