stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Uitleg/vertaal vraag, familie Uten Engh

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Goedenavond, ik loop in mijn onderzoek vast de de volgende "gearceerde" tekst.

Niet het lezen want de nederlandse taal is mijn redelijk bekend, maar het plaatsen van de zin in de juiste contekst.

Dionisius is een naam die ik net op het spoor ben gekomen in het maken van onze stamboom, de andere heb ik al redelijk op hun plek, als ik de positie van Dionisius tenopzichte van bijvooreeld Filipote zou kunnen uitvogelen zou dat weer een stap in de goede richting zijn.

 

Alvast dank voor de hulp, u mag altijd informeren naar de rest van onze stamboom.

Groet, Koen

Koen van der Eng

Den Engh was een buurtschap, dat tesamen met Schagen een eigen gerecht had. Uten Engh zal de familienaam geworden zijn van een persoon komende uit den Eng

Jan Achterberg

Beter is het om te leenvolging te bekijken van de tienden van Breeveld (Bredenvelt) bij Woerden.
(Repertorium op de lenen van de Bisschop van Utrecht, eerder gepubliceeerd in Ons Voorgeslacht 1989, ook te vinden op Hogenda)

Daar zijn ook de juiste voornamen vermeld in plaats van de standaardiseringen (Beerndt in plaats van Bernard, etc)

De hofstad, waar deze familie haar naam aan ontleende, lag bij Vleuten, en niet, zoals Jan Achterberg dacht, in de polder Schagen en Den Engh bij Montfoort.

Overigens is bij mijn weten deze familie kort voor 1600 in mannelijke lijn uitgestorven. De diverse boerenfamilies Van den Engh en Uijtten Engh die later met name opduiken in Woerden en omgeving ontlenen hun naam wel aan de polder.

Jan Clavaux

voor een overzicht van de erfelijk lijn in het geslacht Den Engh zie hier, en aanvullende informatie hier. Voor de positie van Filipote in de stamboom zie hier (er zijn verscheidene variaties te vinden online)

Dionisius/Dionijs was getrouwd met Geertruij Peters Ruysch. Tenminste 2 kinderen uit dit huwelijk: Cunera, en Amelis.De laatste was getrouwd met Lucia van Schonenburg, weduwe van Joost van Hardenbroek [trouwbelofte]. Dionijs is de zoon van Amelis uten Eng en Cunera van Leefdaelen (ook Voorspach), dochter van Dionijs van Leefdaelen en Catharina Voorspach [zie ook]. (evtl interessant is ook deze akte)

Ik heb hem nog niet kunnen plaatsen binnen de rest van de familie, er zijn 50+ documenten met leenreferenties te vinden (google search --> site:www.hogenda.nl "uten eng")

Peter B

De vraag is wat mij betreft wat de familienaam van Philipoota was. Ze kan van een zoon of een dochter zijn van Barend/Bernard. In het laatste geval zal haar naam niet uten Eng zijn denk ik.

Annemarie57

Het antwoord op die vraag kan ik je geven, @Annemarie:

Overigens, zoals al eerder opgemerkt, dit geslacht is kort voor 1600 in mannelijke lijn uitgestorven, dus de vraag is eerder, of de vraagsteller hier verder iets aan heeft.

Jan Clavaux

Goedenavond allen, ik ben bekend met kasteel/ridderhofstad Den Engh en de bewoners, Van 1259 tot 1610 in de familie uten Engh geweest, "Philippota uten Engh, dochter van Amelis uten Engh 1500-1538 en Wilhelmina Doornick 1510-?. verwierf het huis van haar vader op 6 Sept 1538. Maar heeft afstand gedaan van het huis aan haar oudoom, Amelis uten Engh de broer van haar opa Berend uten Engh 1470-1529 getrouwd met Johanna van Vliet Overdevecht.

Deze deed hetzelfde en zo kwam het huis in handen van Frederik uten Engh, zoon van Berend uten Eng de broer van Amelis. "zijn we er nog ;) "

Frederik uten Engh kreeg een zoon Amelis, wiens zoon Beernd het huis verkreeg op 21 Sept 1546 na het overlijden van Frederik zijn opa. 

Amelis stierf op 25 Mei 1582 zonder kinderen.

Het huis ging toen over op zijn zus Anna uten Engh, zij was huisvrouw van Frederik van Zuylen van Nijevelt. getrouwd in 1597.

Frederik heeft in 1600 huis Den Engh gesloopt en "verbeterd" om er te komen wonen nadat hij zijn militaire ambt had neergelegd. 

22 Augustus 1626 heeft de zoon van Frederik en Anna, Willem van Zuylen van Nijeveldt het huis verworven en is de naam uten Engh, uiten Engh of elke ander verbastering Engh uit het huis verdwenen.

 

Nu kunnen jullie allemaal lezen dat er heel veel generaties uten Engh op het huis hebben gewoond, deze hadden allemaal broers en zussen. Ik probeer de gehele familie uten Engh in kaart te brengen. onze familie van der Engh lijkt rond 1600 rond Vleuten te hebben gewoon, enkel is het zoeken naar de juiste aanknoop punten.

 

Een leuke puzzle, allen dank voor het meedenken!

 

Koen

Koen van der Eng

Dank je Jan.

Annemarie57

Peter heeft je al een tip gegeven

Klik hier: https://www.google.nl/#q=site:www.hogenda.nl+uten+eng

Klik ook hier: https://www.google.nl/#q=site:www.hogenda.nl+%22uten+eng%22

Beiden geven verschillende resultaten, die elkaar niet helemaal overlappen.

veel plezier met puzzelen.

Jan Clavaux

Geen tijd ben met andere problemen bezig en heb nog maar 1/2 hoofd!

Annemarie57

Veel informatie over o.a. de stamboom Van der Eng staat ook op mijn website www.famRijs.nl. Ik ben zeer geinteresseerd in alle mogelijke aanvullingen en ook om (Gedcom) bestanden uit te wisselen.

uten Eng/wten Eng(h) (bewoners van kasteel/ridderhofstad Den Engh te Vleuten) lijkt uitgestorven, maar mogelijk ligt er toch een verbinding met de Van den Eng(h) afstammelingen uit Linschoten e.o. (polder Schagen en Den Eng). In deze tak kennen we veel personen uit de nabije omgeving (IJsselstein, Montfoort, Meerlo, Heeswijk). Dat ligt immers allemaal redelijk bij elkaar.

Jan Rijs

@ Jan Rijs,

de oudste trouw gegevens die ik kan vinden in de door jou genoemde regio zijn vanaf 1660. voor die tijd heb ik weinig. Mocht je iets specifieks zoeken, dan verneem ik dat wel.

Jan Achterberg

@ Jan Rijs, goedenavond Jan.

Ik ben het met je eens dat er ergens een connectie tussen de twee moet liggen, ook gezien de geringe afstand tussen Huis de Engh en de polder Schagen en de Engh "hemelsbreed 10.58km" gemeten tussen de polder en Ridderhofstad den Engh.

Met onze stamboom, de familie van der Eng kom ik vanuit Alkmaar,

Jan Cornelisz van den Engh geboren te Oudewater 1676 - Overleden Alkmaar 1732

Diens vader,

Cornelis Jansz van den Eng geboren te Meerlo, Meerlo is een polder bij ijsselstein 7.23km vanaf de Ridderhofstad den Eng en 7.07km vanaf de polder Schagen en den Engh.

Diens vader,

Jan Geerlofsz van den Engh getrouwd in Ijsselstein in 1632, wat ook binnen de 10Km zone ligt.

Diens vader,

Geerlof van den Engh omstreeks 1590.

 

Bij het Utrechts archief hebben ze erg veel documenten met betrekking tot de ridderhofstad den Engh, 

o.a. de volgende documenten:

Lijst met namen betrokken tot huis den Engh, 

http://hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?miview=inv2&mivast=39&mizig=210&miadt=39&miaet=1&micode=29-7&minr=2409565&milang=nl

Koen van der Eng

In hoeverre het neven, broers of naamgenoten zijn, laat ik aan jullie onderzoek over:

Bron trouwen gerecht IJsselstein

Arien Jansen van den Engh, jm van Meerlo en Ariaentje Pieters van Nes,, jd van Heeswijk. Otr 21 jan 1672, met attest naar Montfoort [MF]

Aanvulling 23.09 hrs. In Montfoort, tr RK op 4 feb 1672 heet zij Ariaentge Pieters Huijgendochter.

Geerlof Jansen van den Engh, jm van Meerlo en Heijltje Pieters van Nesch, jd van Heeswijk. Otr 10 nov 1678, attest naar MF den 24 nov 1678

Jan Jansen van den Engh, jm won te Meerlo en catharina Anthonis, wed van Jan Corn. de Roij, won te Vleuten. Otr 19 mrt 1672, attest naar Vleuten 2 jun 1672.

Cornelis Jansen van den Engh, won te Linschoten , wedr Eijchje Gerrits Hoogerwerf en Aeltje Francken van Heeswijk, jd won te Achthoven.Otr/tr 5/20 jan 1668

Peter Jans van den Engh, won te Meerlo en Maria Geerlofs Kemp, jd van Blokland. Otr 7 nov 1669 , met attest naar MF 21 nov 1669

Jan Achterberg


Hallo Jan A,

Ik ben met name geinteresseerd in de 3 huwelijksaktes (of inschrijving) van Cornelis Jansz van den Eng, geboren 11-5-1644 te Meerlo:

Eechjen Gerrits Hoogerwerf x06-05-1666 Linschoten, Aeltgen Francken van Heeswijk x21-1-1668 Linschoten, Marchien Thonisdr x6/20-11-1670 Montfoort.

En gegevens van diens vader Jan Geerlofsz x Maria Adriaensdr Maijen, dus ook grootvader Geerlof...

Ook zou ik graag vernemen hoe/waarom zoon Jan Cornelisz (23-8-1676) van Oudewater naar Alkmaar is verhuisd, en daar meerdere huizen heeft bezeten?. Hoe kunnen ze 'vermogend' zijn geworden met een kousenwinkel?

Jan RijsPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!