stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht voorouders Willem Willemsz van Alcmaer gezegd van der meer ( ongeveer 1494-1543)



Profiel afbeelding

Gisteren vond ik ook nog deze akte mbt Cornelis van Alcmaer. Er kom hierin ook een Willem Jansz langs. Is dit een broer van Cornelis? Hoe moet ik het lezen?

11. EenkamplandgenaamddeMeeuskamp(1570:deHorskamp,groot2hond,1674:de Muysekamp) in Noirt Wymmenom tussen Philips Gerritz. en Thaems Vogelair, belend ten oosten: (1674: Cornelis Claesz., 1733: Cornelis IJsbrantsz.), ten westen: (1674: de watering) en ten noorden: (1674: Cornelis Jansz., 1733: de erfgenamen van Maria Stategaert). Een paar konijnen uit de wildernis van Philips, heer van Wassenair en burggraaf van Leyden, aldaar.

17-10-1409: Pieter Vredericsz. na opdracht uit eigen (B, fol. 30).
3-3-1458: Jacob Adriaensz. van Toornenburch, oud 5 jaar, vader Adriaen van Toornenburch, neef van de leenheer Johan, heer van Wassenair en burggraaf van Leyden, bij dode van zijn moeder Brechte Pieter Vredericxzoonsdochter (B, fol. 103v).
10-7-15..: Claes Reyersz. bij dode van zijn vader Reyer Meynaertsz., die het leen niet had ver- heven (D, fol. 58).
20-3-1546: Willem Jansz., vroeger schout te Alcmaer, die op 3-11-1546 hulde doet, na over- dracht door Claes Reyersz. te Utrecht (E, fol. 75v).
5-2-1548: Aeltken Willemsdochter, gehuwd met Jacob Arysz. te Enchuysen, hulde meester Cornelis Jansz. van Alcmaer, rentmeester van Wassenaer, volgens procuratie te Alckmaer ver- leden, bij dode van haar vader Willem Jansz. (E, fol. 87).
15-8-1556: Arent van Veen Jacobsz., schout van Berghen, na overdracht op 25-7-1556 door Alijdt Willemsdochter, gehuwd met Jacob Arijsz. te Eynchuysen (F, fol. 31).
31-5-1557: Garbrandt Jansz. te Wimmenon na overdracht door Aernt van Veen Jacobsz. (F, fol. 38v).
5-8-1559: Gheldolff van Herlair, baljuw te Wimmenom, na overdracht door Garbrant Jansz. aldaar (F, fol. 63).
7-2-1570: Jan Maertsz. te Noortwymmenom, hulde door Sebastiaen van Geertsbergen, schout van Bergen, volgens procuratie verleden op 2-2-1570 voor Gerrijt Dircksz. en Claes Claesz., schepenen te Berghen, na overdracht op 10-8-1589 door Gheldollf van Herler, baljuw van Wimmenom (G, fol. 20v).
6-8-1577: Meester Jan Adriaensz. te Alcmaer bij dode van zijn zoon Adriaen Jansz., die het leen had na overdracht door Jans Bruynen en Jan Hugen en deze na overdracht door Elysabeth, gehuwd met Dirck Cornelisz., die het geërfd had van haar broer Maerten Jansz. en deze het weer van zijn vader Jan Martensz., die het nog niet had verzocht (G, fol. 68).
29-1-1591: Alijdt Adriaensdochter te Alcmaar, schoonzoon: Arijs Maertensz. te Amsterdam, bij dode van haar broer meester Jan Adriaensz. (H, fol. 58).
2-6-1603: Aechte Jansdochter, gehuwd met Arijs Maertensz. te Amsterdam, bij dode van haar moeder Alijdt Adriaensdochter (H, fol. 142).
12-9-1611: Wouter Cornelisz. te Wimmenom, onmondig, vader Cornelis Woutersz., na over- dracht door Griet Jansdochter volgens procuratie verleden op 7-9-1611 voor notaris Frederick van Banchen te Amsterdamme door haar zuster Aechte Jansdochter, gehuwd met Aris Maertsz. vleyshouwer aldaar (I, fol. 37v).
21-9-1649: Wouter Cornelisz. met ledige hand bij monde van Pieter Dircxz. van Buyren (I, fol. 37v).

4

12-4-1674: Cornelis Jansz., oud 30 jaar, te Wimmenum, bij dode van zijn oom Wouter Cor- nelisz. (M, fol. 132).
17-3-1681: Dirck Cornelisz., oud 4 jaar, hulde door Gerrit Groenenburch volgens procuratie op 28-2-1681 verleden voor notaris Cornelis van Heymenbergh te Alcmair door zijn oom IJsbrant Willemsz. Statiger te Egmont op den Hoef, bij dode van zijn vader Cornelis Jansz. (M, fol. 155v).

11-5-1722: Dirck Cornelisz. van der Hoef te Akersloot, schipper van Amsterdam op de Straet, doet zelf hulde (M, fol. 155v).
28-8-1733: Vincent Stategaert, oud 24 jaar, te Alckmaer, hulde door Jan de Graef, executeur testamentair van - en bij dode van Maria Stategaert volgens haar testament verleden op 29-7- 1724 voor notaris Casper Seullijn te Alckmair, die hierin haar neef Dirck Cornelisz. Streker, anders geseyt Dirck Cornelisz. van den Hoef en diens nakomelingen als erfgenamen aanwijst (O, fol. 12v). 

Bron: Leenkamers van de hof te Wassenaar, www.hogenda.nl

Rosemarie van den Kieboom - 29 mei 2017 - 08:20

Waar had je dit gevonden Annemarie. Dit stond bij het bericht van Van Stalpaert...

Volgens mij zijn het wel de goede. Van der Wiele had ook bezittingen in Maasland op de grens van De Lier.... en in Ruyven.

Reageer

Annemarie57 - 22 mei 2017 om 21:54

Rosemarie van den Kieboom - 30 mei 2017 - 19:34

Gisteren vond ik ook nog deze akte mbt Cornelis van Alcmaer. Er kom hierin ook een Willem Jansz langs. Is dit een broer van Cornelis? Hoe moet ik het lezen?


Het niet een akte.
Ik denk dat een goed begin om eerst eens te lezen is :  http://www.hogenda.nl/leenkamers/

Willem Hak - 30 mei 2017 - 20:32

Dank je Willem voor je bijdrage maar ik zit meer te wachten op antwoorden. De leenkamers heb ik doorgenomen maar ook daar weinig bruikbaars kunnen vinden. Ben nu wel tot de conclusie gekomen dat de achternaam van Alcmaer niks met de stad Almaar van doen heeft. Ik ben daar ook geen lenen tegengekomen van deze familie dus vraag me af waar de originele bron dit vandaan heeft. (Jan weet jij hier meer van?)

Ik ben Willem Willemsz wel tegengekomen in Wassenaar waar hij een aanzienlijk stuk land in zijn bezit had. Dit viel waarschijnlijk onder de lenen van de heren van Wassenaar. Deze heren waren ook actief in Leiden (burggraven van Leiden) waar ik de familie van Alcmaer ook tegenkom. In de lenen aldaar kom ik ook de familie Alcmaede tegen (wellicht een verbastering van Alkemade?) de genoemde leden zijn familie van de heren van Wassenaar. ( waar Willem Willemsz zijn land weer vandaan heeft)

92. Eenrentevan20pondperjaar(1340:dehelftwordtverzekerdopanderland,daar het oorspronkelijke land door de leenheer Phillips van Wassenair is verkocht, en wel op het volgende te Oestgheest: Lansatervenne, ‘s Papenweyde, daaraan een kampje dat is verhuurd aan Hughe Voet, een erf dat genaamd is Clinckaertsgars, het Crom- melant dat verhuurd is aan Alcmaer, een perceel dat verhuurd is aan Bentien de Vleyshouwer, een akker die verhuurd is aan de koster van Oestgheest en ligt bij Mou- werijn aan de dijk. Indien dit land niet voldoende is, dan is als meerdere zekerheid gesteld Bennixhoirne en de dijk ten zuiden van de Wale). 

115. 25morgenlandinWarmonde,in1359omschrevenals:WillemSmedershofstad tussen de vrouwe van Alcmade en Allaert mitter dochter: twee hofsteden, bewoond door Claer Feutiens en Willem die wever, tussen Symon Willemsz. en Lijsbeth, de weduwe van Gerijd Gheyltien; twee hofsteden, bewoond door Sabbe en Gheertruyd Juttendochter, tussen de vrouwe van Voirne en heer Baernt uten Enghe; drie hof- steden, bewoond door Heyne Vodde, Bartoud zijn zoon en Ludetien, aan beide zijden belend door de vrouwe van Voirne; vier hofsteden, bewoond door Diederic Gheldolf, Aernt Dammaesz., zijn broer Claes en Floertien Ludolfsz., tussen de vrouwe van Voirne en Harbaren van Foreest; de hofstad, bewoond door Hughe Katerinenz., tussen Griete Strevelants en de watering; de hofstad van Symon van Gaghelenberch tussen Dirck van Bloemenvenne en Femense ‘s Papen; een plak land voor de grote hofstad van heer Jacob van den Woude tussen de paep van Alcmaer en Jan van Zaenden, strekkende van het pad aan de weg; een plak land, die vroeger verhuurd was aan Claes Heynenz., tussen de erfgenamen van Florijs van Alcmade en die van zijn zoon, strekkende van de Vliet tot de weg: twee akkers over de weg tussen de vrouwe van Alcmade en de erfgenamen van Florijs van Alcmade; een halve morgen land bij Alcmade over de weg tussen de vrouwe van Alcmade en de erfgenamen van Gherijd Duker; een plak land ten oosten van de kerk tus. sen het kerkhof en de abdis van Rijnsburch; de Vlietverme, groot 7 morgen: twee vlietvennen aan de westzijde van de watering, groot 5 morgen; een vlietvenne, groot 3 morgen 2 hond, belend ten westen: jonkvrouwe Mabelie heer Jacobsdochter van den Woude en ten westen: Jan van Zaendep; de Hofvenne, groot 10 morgen: het Cruysland, groot 3 morgen en ‘s Guavaertsvenne, groot 14 hond. In 1518 omschreven als: 21⁄2 hond land, waarop het huis van de koster van Warmonde staat (1557: strekkende van de weg tot de bagij- nenmuur); 1 morgen met nog 1 morgen land (1557: belend ten noordoosten: het klooster te Reynsburch, ten zuidwesten: de voorgaande 21⁄2 hond en der zusteren enz enz

Beide afkomstig van Hogenda.nl, Leenkamer van de Burght te Leiden.

Zijn vader Willem van Alcmaer staat vermeld in het archief van Het Illustere Lieve Vrouwe Broederschap als edelman komende van Leiden.

Zou de naam Alcmaer ook niet een afgeleide kunnen zijn van Alcmaede?

 

Ik heb verder onderzoek gedaan naar alle namen die voorkomen in verschillende aktes van verschillende personen die op welke wijze dan ook verbonden waren aan het Hof van Holland. De namen De Jonge, Sandelijn, Pijnssen, Suijs, Van der Duyn, Sasbout, De Huyter, maar ook Stalpaert van der Wiele, van der Meer, van Alcmaer komen hierin veelvuldig voor. Wat daarbij opvalt is dat deze familie's ook allemaal via huwelijk met elkaar verbonden zijn.

Interessant met betrekking hierop is het boek Met Recht en Rekenschap, ambtenaren bij het Hof van Holland en de Haagse Rekenkamer in de Habsburgse tijd.

Als ik dan alle namen en familiestambomen naloop en in een schematisch overzicht plaats valt me op dat de verwevenheid er groot is. Dat de familie Van der Meer en Van Alcmaer ook erin voorkomt wakkert bij nog meer het vermoeden aan dat er wel degelijk familiebanden zijn, zeker omdat Willem Willemsz ook magistraat in Delft is geweest, de bakermat van de familie Van der Meer en hij zelf uit Leiden kwam. Ik heb een vermoeden dat zijn moeder een Van der Meer was en zo ook aan zijn toevoeging aan zijn familienaam kwam. Tevens is er sprake van een leen in Ruyven,die naam komt ook in de familie Van der Meer voor. (vrouw van Arend Francsz van der Meer was een Van Ruyven)

Ik zie op dit moment meer vingerwijzingen in de richting van Delft, Leiden en Wassenaer dan naar Almaar. 

Verder ben ik gestuit op de rechtsbronnen van de Historische bronnenpublicaties van Delfland met transcripties van het Rechtsgedingenboek van het Heemraad van Delfland van 1525-1539. Deze heemraad bestond uit onder andere Jan de Huyter, Vranck van der Meer (vader bovengenoemde Arend van der Meer uit Delft), Jacob van der Wiele ( overgrootvader Anna Stalpaert van der Wiele, vrouw van Willem van Alcmaer. Jacob was gehuwd met Anna van der Duyn), Cornelis van de Hooge en Jan van Utrecht.

Via deze link waren in elk geval de familie Van der Meer en familie Van der Wiele bekenden van elkaar.

Rosemarie van den Kieboom - 3 jun 2017 - 13:44

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 3 jun 2017 - 17:44

Ik begrijp je Jan maar ik heb gezocht in omgeving Alkmaar maar daar kan ik niets vinden. Waar haal je die stellige overtuiging dan vandaan?

Hij was zeker gegoed in Wassenaar en hij heeft sporen achtergelaten in Delft Utrecht en Den Haag maar over Alkmaar, afgezien van zijn vernoeming dmv zijn achternaam, heb ik niets kunnen vinden. Ben echter wel benieuwd waar degene die dit ooit heeft opgeschreven het vandaan heeft. Wellicht was dit ook een aanname obv zijn achternaam destijds. Vooralsnog heb ik nog geen bewijzen gevonden in die richting en ben ik dus nog niet stellig overtuigd. Kan jij me die wel leveren Jan? Of iemand anders?

Rosemarie van den Kieboom - 3 jun 2017 - 22:56

Hij was zeker gegoed in Wassenaar

Hij was pas gegoed in Wassenaar sinds 14-12-1520, en wel op naam van zijn vrouw, met wie hij drie maanden eerder was gehuwd. Dat was min of meer haar levensverzekering. Zijn zwagers Stalpert hadden daar van dezelfde leenkamer ook bezittingen.

Belast met 50 pond Vlaams op het mei- en herfstschot van Wassenaar, botting en tienden voor Anna, dochter van Jacob van de Wiele, gehuwd met mr. Willem Willemsz van Alkmaar, bij overdracht door Johan, heer van Wassenaar, burggraaf van Leiden, enz, te lossen 1:16, LRK 124 c. Nd.-Holland fol. 26v-27.
(Repertorium op de grafelijke lenen in Rijnland, 1222-1650)

Jan Clavaux - 4 jun 2017 - 01:27

Interessant! Ze zijn rond 1520 gehuwd. Misschien was dit onderdeel van de bruidsschat! 

Rosemarie van den Kieboom - 5 jun 2017 - 13:29

Zij maakten huwelijkse voorwaarden op 20-9-1520.
Maar daar gaat het hier niet over.
Wat is al een hele tijd probeer uit te leggen, is dat hij vóór 1520 helemaal niets bezat in de wijde omgeving van Delft.

Hij was geen Van der Meer en hij kwam uit Alkmaar.

Veel succes verder met je onderzoek.

Jan Clavaux - 5 jun 2017 - 13:44

Hij was geen Van der Meer en hij kwam uit Alkmaar.

Prima Jan! Maar heb je ook bewijzen voor de Alkmaar theorie. Dat probeer ik elke keer uit te zoeken! Ik kan ze namelijk niet vinden. Jij bent blijkbaar wel daarvan overtuigd en ik zou heel graag willen weten wat dan jouw argumentatie daarvoor is, anders dan dat dat ooit ergens gepubliceerd (wikipedia) is zonder enige verwijzing naar een bron. In het verleden is er wel meer geschreven door zogenaamde Genealogisten waarvan niets waar bleek te zijn.

Dus nogmaals mijn vraag aan jou Jan: waar haal jij die kennis dan vandaan dat hij uit Alkmaar kwam?

Mijn excuses dat ik misschien overkom al een (wellicht irritant) vasthoudend typje maar ik ben nog lang niet overtuigd.

Rosemarie van den Kieboom - 5 jun 2017 - 17:06

Kocht 1526 de (aangetrouwde) kinderen van Dirk Deym uit voor wat betreft hun helft van het woonhuis op de Vijverberg afkomstig van zijn moeder Evertgen Pouwelsdr. (Hooftshofje 5 (1e omslag fol. 136)). 14 dec. 1527 rente van 24 gld. en 24 sept. 1529 rente van 12 car. gld. (Hooftshofje 5 (2e omslag)). 30 aug. 1527 beleend met 5 morgen land onder Zoeterwoude (Nationaal Archief, Archief Nassause Domeinraad 46 fol. 171vo-172), 26 okt. 1504 beleend met een tiende te Alphen (met zwanen, zie zijn zn) (Ons Voorgeslacht 78 Wass. p. 508/09) 17 juli 1505 beleend met 5 morgen land onder Rijswijk (in de Noordpolder) tussen Brede weg en Laaksloot (er staat Jan!), leen was t.b.v. Jacob 4 jan. 1504 en 31 mrt. 1505 belast met een rente van 1 pd. (leen van de Leidse burcht; Ons Voorgeslacht 1978 85-86) Beleend 9 juli 1520 met het ambacht Ruyven met 50 morgen land en een rente van 6 pd. groot Vl.; droeg daarvan 17 aug. 1527 21 1/2 morgen met de amb. hrhl. over t.b.v. Mr. Vincent Cornelisz. (Ons Voorgeslacht 1983 p. 147) 22 jan. 1508 rentebrief van 6 gld. p.j. op corpus van DH (Hooftshofje 5 (2e omslag)). 4 okt. 1512 na overdracht door Claas Willemsz. rente van 1 pond (los) t.l.v. Den Haag (Oud Archief 2170). 14 mei 1521 beleend met 18 morgen land te Leiderdorp, leen van de domproostdij, hulder: mr. Willem Willemsz.; 15 jan. 1523 weer opgedragen (Ons Voorgeslacht 1971 p. 20) Kocht 25 aug. 1537 de 'Kanasye', Bezuidenhout, 8 morgen 52 roeden land (Archief Oostduin, Arentsdorp en Waalsdorp 133) 26 apr. 1531 Archief van het Hofkapittel vestigt t.b.v. Jacob S. alias van der Wiele 2 pd. rente op hun land te Piershil om te voorzien in de kosten veroorzaakt door de doorbraak van de dijk ald. (Archief van het Hofkapittel inv.nr. 140) 25 gouden car.gld. rente op 1 morgen, 73 roeden land te Zoeterwoude bij Cronesteyn, Holl. leen, 15 apr. 1531 beleend (Ons Voorgeslacht 1990 167); 8 nov. 1534 beleend met 29 pd. op zelfde leen (Ons Voorgeslacht 1990 167). Testeerde met echtgenote 13 aug. 1510 (Hooftshofje 5 (1e omslag fol. 138) het goud en zilver uit zijn nalatenschap werd 22 okt. 1537 t.o.v. schepenen v.erdeeld (Hooftshofje 5 (2e omslag) 6 juni 1538 akkoord tussen voogden van de nagelaten kinderen van Jacob S., raad te Mechelen en ... [overige erfg.] inzake nalatenschap van Jacob Adriaansz., gen. Stalpert en Maria van Montfoort gez. van Arckel, hun grootouders (Hooftshofje 5 (2e omslag)) Deling van Jacobs nalatenschap 7 juni 1538 in bijzijn van Cornelis Jansz. van Montfoort als oom, voogd en naaste maag van Augustijn Jacobsz. Stalpert (Hooftshofje 5 (2e omslag) en 1e omslag fol. 145). Zou stammen uit het geslacht van Rutgert van der Wijel, 1382 rechter te Opalme, Land van Altena (B.A. Mensink, Jan Baptist Stalpart van der Wiele Advocaat, priester en zielzorger 1579-1630, Bussum 1958 p. 7-8, vgl. Hooftshofje 5 (2e omslag). Jacob verkocht met Pieter Pietersz. als voogden voor de onmondige kinderen van Willem Bertelmeeusz. (zie ald.). Aagte Jacobsdr. Stalpert van der Wiele; dochter van Jacob Adriaansz. Stalpert; wed. van Tielman Gerritsz. aan de Korenmarkt 8 juli 1546 (Archief Heilige Geest 596); wed. in 2e echt van Tielman Gerritsz. van Delft, ging tevergeefs 21 febr. 1551 in beroep voor de Gr. Raad van vonnis van het Nationaal Archief, Archief Hof van Holland d.d. 13 nov. 1549 waarbij zij werd veroordeeld tot nakoming van de arbitrale uitspraak van president en twee raadsheren van het Hof d.d. 3 april 1542 betr. de scheiding en deling van de huwelijksgemeenschap; zaak tegen Frans Duyst van Voorhout Dirksz., Anthonis Matthijsz. namens mr. Lambrecht Willemsz. proost van Namen en pastoor van de Oude Kerk te Delft, Jacob Willemsz. Brouwer en Jan Simonsz. Olislager, als voogden van de kinderen van Gerrit Tielmansz., stiefzoon van Aagte; zij vorderde 5 dec. 1562 voor de Gr. Raad vernietiging van voornoemd vonnis, wegens een fout in de grosse van de huw.vw. waarop het vonnis was gebaseerd (verweerders Machteld Gerrit Tielmansz.wed. en de voogden van diens kinderen); arbitrale uitspraak van 3 apr. 1542 en vonnis van het Hof van Holland d.d. 13 nov. 1549 en vonnis van de Gr. Raad a quo werden gecorrigieerd; de door Aagte bij haar huwelijk ingebrachte en tijdens haar huwelijk verworven goederen werden haar toegewezen (Die van Delf en Delflant voor de Grote Raad sent. 851.156 en sent. 863.86). Een zoon van A. en Tielman was François Tyelmansz. de Coninck, geb. Delft ca. 1539, ovl. DH ca. 1605, vroedschap van DH (Fölting, Vroedschap 35). Jacob deed memorie voor haar en haar man, door haar bij leven besproken (Archief Memoriemeesters 1 fol. 25vo) = Aagte Jacobsdr. Stalpert tr. Thielman Koninck; hij is dan dood; zij levert 1560 de tekens (Nationaal Archief, Familiearchief Van Vredenburch 248 fol. 9) 19 aug. 1552 bewijzing door Aagte, wed. van Tielman Gerritsz. aan kinderen Marytgen 16, Maarten 14, en Frans 13 j. van 3/4 van de helft van nader te noemen goed (1/4 van de helft is voor Gerrit Tielmansz. [te Delft, nakomelingen heten Block, med. drs. J.F. Jacobs], haar mans voorkind); rente van 18 R gld. (hoofdsom 288 Rgld); 24 Rgld (384); ibidem; 6 (96); ibidem; 15 (240); 6 (96); ibidem; een woning te Wassenaar (36 Rgld pj, waarvan 2 Rgld 10 stuiv. voor St.-Jan te Haarlem) (waarde 505 Rgld); 11 hond te Escamp (12 Rgld pj) (200 Rgld); 8 morgen 5 hond te Hof van Delft (30 Rgld) (530); 14 m. in het land van Arkel (het Kyflandt) (per morgen 6 schild 14 stuiv.) (1400 Rgld); Wassenaars leen te Rijswijk (28 Rgld) (600); 1 1/2 morgen te Rijswijk (Stufacker) (3 Rgld) (48 Rgld), 5 hond te R. in de Schaepsweyde (3 Rgld) (48); huisraad ter waarde van 184 Rgld; zilverwerk (61 Rgld 11 1/2 stuiv.); huis aan de Korenmarkt te DH 'In Sinte Anna'), destijds door man gekocht voor 2600 Rgld.; lasten: 3 Rgld. 1 /12 stuiv. rente p.j. en, t.b.v. de drie natuurlijke kinderen van wijlen heer Jan Stalpart 21 Rgld. (Archief Weeskamer 122 fol. 187-189); haar man verkocht of tapte wsl. wijnen (vgl. Archief Weeskamer 122 fol. 189vo) Agatha S. vd. W. tr. 1e Maarten Bol, uit welk huwelijk Maarten Bol, landsheerlijk ontvanger van de beden en 1568 gemenelandsontvanger, koos 1572 voor Philips II, ovl. 1580; zn.: Jacob Bol (zie ald.) Aagte Jacob Stalpertsdr. schonk land en renten t.b.v. een beneficie op het hoogaltaar in St.-Jacob (voor of in 1556); vicarie werd ald. gesticht 21 aug. 1556, possesseur werd haar zoon Maarten Tielmansz. (1557) (Archief Ned. Herv. Kerkvoogdij 18 fol. 4 en 41vo, Wildeman, Rentmeestersrekeningen, Wapenheraut 1902 95) Na overdracht door haar broer Cornelis werd 12 juni 1545 jvr. Aagte, weduwe van Tielman Gerritsz., beleend; zij ovl. voor 4 jan. 1575 toen haar zn. Mr. Jacob Boll werd beleend (Ons Voorgeslacht 1978 p. 86). Tielman werd begraven in de St-Jacobskerk; Van Buchell, Wapens Den Haag meldt dat op de zerk stond: 'Hier leyt Thiman Conincks van Harderwyck Gerritsz.', ovl. 3 jan. 1541; tevens ald. begr. zijn vrouw Agatha van der Wiele Jacobsdr., ovl. 27 jan. 1574 en hun dochter Maria Tielmansdr., ovl. 16 juli 1559, geh.m. Joost van Ryswijck (Wapens, grafsteenen en geschilderde ramen in de kerken van den Haag, Scheveningen en Rijswijk 1604 (kopie naar het origineel in UB Utrecht), p. 100). Raad (onbezoldigd) 1442-1443 Mr. Thyman Coninck (Memorialen Rosa XLI). Anna Jacobsdr. Stalpert van der Wiele; tr. (huw.vw. 20 sept. 1520) Mr. Willem Willemsz. van Alkmaar, lic. in de rechten en advocaat bij het Hof van Holland, raad en procureur-generaal van Holland (comm. d.d. 1535) (Hooftshofje 5 (2e omslag))(vgl. 2e Mem JdJ fol ..: 22 febr. 1536 commissie; was raad en procureur-generaal in Utrecht; ovl. tussen 4 en 24 sept. 1543 (Nationaal Archief, Archief Hof van Holland, 1e memoriaal J. v. Dam fol. 1 en 4vo). 29 mei 1559 belendde Anna Stalpaerts te Escamp (wed. van Mr. Willem Willemsz., proc.-gen. van Holland) (Archief Leprooshuis 166 fol. 93-94) Anna S vd. W, zr. van Agatha, tr. Willem van der Meer uit Delft, met zonen Pieter en Willem (Koopman 275). François Jacobsz. Stalpert van der Wiele rentmr. en klerk van de wildernissen en de houtvesterij van Noordholland bij cie. van 15 mrt. 1536 (Nationaal Archief, Archief van de Rekenkamer, Registers 493 fol. 266); in zijn plaats 20 mrt. 1537 cie. voor broer Cornelis (s.c.? in 18e jaar keizerschap Karel V) (Nationaal Archief, Archief van de Rekenkamer, Registers 493 fol. 299vo-300). Catharina Cobels, wed. van François van der W., verm. 4 mei 1541 (Klapper Hypotheken nr. 199). Catharina, wed. van François van der Wiele, verm. 22 mei 1570 (Ibidem nr. 842). Frans Jacobsz. vd W tr. (huw.vw. 22 juli 1533) Catharina Mr. Frans Coebelsdr. (Hooftshofje 5 (1e (fol. 137 en 2e omslag)). C

Rosemarie van den Kieboom - 6 jun 2017 - 12:34

Dat is me bekend.
Dat is ontleend aan "de Haagse Elite tot 1572", een publicatie die rammelt aan alle kanten.
Hij heette geen Van der Meer en kwam niet uit Delft
Willem Willemsz was in 1521 hulder, namens zijn zwager, en geen leenman.

Ik adviseer je in Alkmaar en Bergen te gaan zoeken, om te beginnen in de Tiende Penning van 1543.
Dit was mijn laatste bijdrage aan dit topic.

Jan Clavaux - 6 jun 2017 - 12:52

Dank je Jan! Stel je bijdrage wel op prijs hoor! 

Ik zal in de gegevens duiken die jij nu net noemde en daarna ga ik het ook opgeven vrees ik.

Nogmaals dank allemaal!

Rosemarie van den Kieboom - 6 jun 2017 - 13:08

Kijk eens hier: Regionaal archief Alkmaar, Archief Weeskamer 12 fol.251-253: 1 sept. 1533, inbreng moeders bewijs voor Baef Fransdr, dochter van wijlen Baef Willems en Frans Fransz; present waren:  de vader als inbrenger, Jacob Willemsz Brouwer, oom, Symon van Veen, oom,  mr Ysbrant Pietersz, afterskind-over, Dirck Cornelisz Verwer, zusterling van de vader en mr Willem Willemsz Brouwer, procureur-generaal te Utrecht.

Dat is hem dus! Er worden goederen genoemd in Alkmaar, Valkencooch, Schagen, Limmen en Heiloo, en wat rentebrieven.

Mr Willem Willemsz Brouwer alias van Alcmaer  (1494-Den Haag 1543) was dus zeer waarschijnlijk een broer van bovengenoemde Baef Willems, en van Jacob Willemsz Brouwer (ca 1492-1567), vroedschap van Alkmaar 1534, schepen, thesaurier; en van Ghuerte Willems (+1558), die trouwde met Jonge Symon Arentsz van Veen.

Hun vader was Willem Willemsz Brouwer (+na 1519.03), schepen van Alkmaar 1516, de broer van (oude) Jacob Willemsz Brouwer (+voor 1518) en van Claes Willemsz (+voor 1522), die alle drie een dochter Baef hadden.

De naam van der Meer wordt ook gevoerd door een achterkleinzoon van de laatstgenoemde Jacob Willemsz Brouwer, nl. Willem Jacobsz van der Meer (1574-1643), regent Huisarmen Alkmaar 1611 en 1613, Vrouwengasthuis 1614, x Amsterdam 1602 Nelletgen Hillebrants den Otter (1581-1643). Toeval? Ik denk het niet.

Met vriendelijke groet, WB

Overigens: Willem Jansz, de schout van Alkmaar die leenman van Wassenaar was met de Muysekamp te Wimmenum was een "van der Nijenburg" De daarbij vermelde Cornelis Jansz van Alcmaer, die rentmeester van Wassenaar was, ken ik verder niet.

Willem van den Berg 3512 - 4 sep 2017 - 14:01


Hartelijk dank, @Willem !

Gelijk hebben is mooi, maar gelijk krijgen is toch mooier. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 4 sep 2017 - 14:23







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu