stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Johan Diederik van der Lis, sergeant bij de Blauwe Garde sneuvelde ca. 1708 bij Rijssel. Ouders?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Johan Diederik van der Lis is (Nederlandse Leeuw 1899, blz. 91, Geslacht Van Sull) geboren op 06-05-1656. Bij zijn ondertrouw in 's-Gravenhage op 15-06-1687 met Geertruijt van (der) Sull staat vermeld dat hij geboren is in Rutsbach / Rusbagh in de Wetterau (Hessen, Duitsland). Hij is "sergeant onder de compagnie gardes van Sijn Hoogheijt geleijt werdende bij de heer Collonel grave van Solms". Bij de ondertrouw wordt zijn achternaam vermeld als "Lijs". Hij sneuvelt bij de slag voor Rijssel ca. 1708 (Oostenrijkse successie oorlog).

Hij huwt in de Loosduinse Gereformeerde kerk op 29-06-1687 met Geertruijt van (der) Sull, gedoopt Den Haag 21-05-1668, dochter van Hermanus van Sull en Johanna Brink/Brinck. Geertruijt overlijdt te Den Haag op 06-07-1703.

Uit dit huwelijk zijn 8 kinderen geboren die allen gedoopt zijn in de Grote kerk in 's-Gravenhage.

Vraag is wat zijn exacte geboorteplaats is in Wetterau / Hessen (Duitsland) en wie zijn ouders zijn? Er zijn in de militaire archieven van het Staatse leger geen persoonsgegevens bekend over de soldaten en onderofficieren in de Blauwe Garde, waardoor de herkomst van Johan Diederik van der Lis moeilijk te achterhalen is.

Wie weet de weg om deze persoonsgegevens te achterhalen? 

Jacques Duivenvoorden

Nederlandse Leeuw 1899, blz. 91

Dit lijkt niet correct te zijn

Aanvulling: De Nederlandsche Leeuw 1898 kolom 166 vermeldt hem, evenwel zonder uitleg over de geboortedatum.

Mogelijk is dit zijn geboorteplaats: https://de.wikipedia.org/wiki/Rosbach_vor_der_H%C3%B6he

Jan Clavaux

Als hij in Rosbach, Wetterau, is gedoopt, dan moet hij voorkomen in deze lijst: LINK

Jan Clavaux

Hallo Jan, Bedankt voor je reactie en de link. Ik zie daar DTB-gegevens uit Ober Rosbach in Wetterau van de familienaam Abel. Hoe kom ik dan terecht bij andere familienamen? Ik begrijp niet goed hoe je kan zoeken in deze website. Kun je mij adviseren Hoe ik dat moet doen? Groeten, Jacques Duivenvoorden

Jacques Duivenvoorden

Deze lijst bevat alle 18264 evangelisch-lutherse dopen in Ober-Rosbach. Van Abel tot en met Zweigel.
In de linkerkolom staan diverse mogelijkheden om in deze lijst te zoeken.
Het lukt mij niet om daarin de doop van een Johan Diederik Lijs te vinden, of iets wat daar ook maar in de verste verte op lijkt.

Dat geldt ook voor het andere stadsdeel, Nieder-Rosbach: LINK

Hopelijk is er een ander forumlid, dat beter kan zoeken dan ik

Jan Clavaux

Via een bericht op Twitter kreeg ik het advies dat de geboorteplaats van Johan Diederik van der Lis de stad Butzbach in Kreis Wetterau (Hessen) zou kunnen zijn. Op de website van Stadt Butzbach staat de naam en het Emailadres van de stadsarchivaris. Ik heb hem gemaild en na één dag al kreeg ik het verlossende bericht dat inderdaad in Butzbach in mei1653 gedoopt is in de evangelisch Lutherse Marcuskerk Johann Dietrich Leiss, 15e kind van Johannes Leiss en Catharina Becker. Ik ontving een overzicht van alle kinderen uit dit huwelijk en ook de namen van de grootouders. Dit zal ik allemaal opnemen in het artikel over de Stamreeks Van der Lis dat in 2018 zal verschijnen.

Jacques Duivenvoorden

Fijn, dat dit toch is opgelost.
In zijn ondertrouwakte staat onmiskenbaar een fraaie letter R, dus het is heel knap, dat iemand de mogelijkheid Butzbach vond.

Jan Clavaux

Wat wel klopt met de ondertrouwgegevens is de achternaam Leiss. De grootvader van Johann Dietrich Leiss, Leonhardt Leiss, de vader van Johannes Leiss, heet "Leiss oder Körschner". Leonhardt Leiss is afkomstig uit Rothenburg (Rotenburg) ob der Tauber in Beieren, dat nu een toeristenoord is vanwege de authentieke bouw van de gebouwen alsof het nog in de middeleeuwen verkeert. Ook de Kerstmarkt daar krijgt prijzen.

Jacques Duivenvoorden

Interessant van de stad Butzbach is dat daar een slot staat van de familie Von Solms. Graaf Hendrik Trajectinus van Solms is een lid van de naar de Nederlanden verdreven tak van deze familie Von Solms. Het lijkt waarschijnlijk dat de recrutering van Johann Dietrich Leiss uit Butzbach te maken heeft met het feit dat graaf Hendrik Trajectinus van Solms kolonel en later generaal was en de leiding had over het infanterie regiment nr. 4 in het Staatse leger, de Blauwe Garde. Ik wil met Duitse hulp proberen te achterhalen waar en hoe de recrutering in Duitsland voor de Blauwe Brigade plaatsvond.

Jacques Duivenvoorden


Ik heb besloten de voorlopige resultaten van mijn onderzoek naar meester-chirurgijn Joseph van der Lis en zijn Haagse en Duitse voorouders te publiceren op SlideShare zodat geïnteresseerden kunnen reageren met aanvullingen. Van de Duitse voorouders van deze Joseph van der Lis heb ik tot mijn verrassing een aantal generaties weten op te sporen. Zijn activiteiten in de patriottentijd heb ik verder verkend dan nu in de Stamreeks is weergegeven. Dat zal ik in een volgende versie aanvullen.

Ik hoop meer te weten te komen over de recrutering van zijn Duitse grootvader Johann Dietrich Leiss voor de Hollandse of Blauwe Garde en of hij in Engeland is geweest met die Blauwe Garde ten tijde van de Glorious Revolution (1688) van prins en stadhouder Willem III.

Ook de examinering en diplomering van Joseph van der Lis tot meester-chirurgijn heb ik tot nu toe niet kunnen traceren. Wel zijn eerste aanstelling in Voorschoten in 1753 als chirurgijn voor de armenzorg in de protestante gemeente door bemiddeling van vrouwe Bentinck, weduwe van de heer Van Wassenaer, ambachtsheer van Voorschoten.

De switch van Joseph van der Lis van prinsgezind (verklaarbaar uit zijn herkomst) naar patriot is historisch gezien erg interessant.

Met vriendelijke groeten,

Jacques Duivenvoorden

https://www.slideshare.net/JacquesDuivenvoorden/stamreeks-leiss-van-der-lis-20180125

Jacques DuivenvoordenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!