stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Notaris Everhard Vlaer te Utrecht 18e eeuw


Profiel afbeelding

Heb van een vriendelijke meneer van Utrechts archief , via comp. de  volgende papieren gekregen. Als je ze leest denk je:hmm vrij eenvoudig, maar lees je ze heeel goed is dat toch niet helemaal waar. Hierbij volgende nummers en misschien heeft iemand een eenvoudige uitleg. Doe alstublieft uw best.

Het is van notaris Vlaer dus en het volgende staat erbij: V 166-b002 folio 330 van 7-2-1743. Dan komen er nog 4 pagina,s bij van d.d. 19-6-1743 en daar staat dan R.A.V. dorpsgerecht Vleuten de Meern inv. 2057.

Hulp zou prima zijn voor mij.                          gr. marian.

Het is mogelijk om de algehele papier massa te sturen, maar dat wordt voor het forum waarschijnlijk te veel, mits het naar iemand prive gaat maar dan kan een ander weer niet reageren. Dit is dus een eventuele optie.

m.oorbeek

Mr Everard Vlaer was destijds notaris in Utrecht.
Dus misschien zijn in ieder geval die eerste stukken ook via internet te vinden: LINK

Gaat het over een Oorbeek (of iets wat er op lijkt) ?

groeten, Jan.

Jan Clavaux

Dan zou het moeten gaan om U166b002 1730-1752, dat zijn koopvoorwaarden gepasseerd voor notaris Vlaer LINK

Jan Clavaux

Ik zie het al.
De stukken staan inderdaad online.

Voor degene, die wil transcriberen, zie LINK

P.S. Deze verkopen zijn al eerder oppervlakkig aan de orde geweest, zie ook https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/60669/0 en de link die ik daar heb geplaatst naar de schepenakten Harmelen.

Jan Clavaux

Ik zie, dat niemand de draad oppakt, dus ik probeer het zelf.

Het gaat om de openbare verkoop van het onroerend goed, dat is nagelaten door het echtpaar Jan Cornelisz van den Bosch, schoenmaker aan De Meern, en Catharina Frederiks Voorhout.
Omdat het om een veiling gaat, staan er heel veel financiële voorwaarden in de akten, die voor jou wellicht verder niet interessant zijn.

De erfgenamen van dit echtpaar zijn te verdelen in vijf groepen, die dus allemaal recht hebben op een vijfde deel van de verkoopsprijs.

Het gaat om

1.- Merrichje van den Bosch, weduwe van Gerrit van Breukelen. Voor haar treedt op haar schoonzoon, Willem van Snelderweert.

 

2.
- Barth de Wit, gehuwd met Maria Oorbeek, en hun kinderen.
- Dirk Paling, gehuwd met Aaltje Oorbeek, en hun kinderen
- Jan Oorbeek, die samen met Barth de Wit tevens voogd is over
- Pieter en Teuntje Hartog.

 

3.
- Willem van Doorn, gehuwd met Aaltje Cornelisse Bom, en hun kinderen
- Cornelis Bom en Lijsje Bom

 

4.
- Fredrik van der Vlis, gehuwd met Maria van den Bosch, en hun kinderen

 

5.
- Anthonij van den Bosch
- Gerrit Smits, gehuwd met Aaltje van den Bosch
- Jan van der Weijde, gehuwd met Catharina van den Bosch, en hun kinderen
- Gijsbert van den Houdijk, die tevens samen met Jan van der Weijde voogd is over Aaltje, Beertje en Cornelis van Coten, nagelaten kinderen van Fijgje van den Bosch en Cornelis van Cothen.
- Maria Jans Agtersloot, weduwe van Philippus van den Bosch

Hieruit leidt ik af, dat Jan Cornelisz van den Bosch en Catharina Frederiks Voorhout vijf kinderen hadden en dat één van de kinderen de moeder was van Maria, Aaltje en Jan Willems(z) Oorbeek (onder 2. genoemd). De naam van die moeder is hier niet vermeld.

Dat klopt: de erfgenamen van Jan Willemsz van den Bosch en Teuntge Cornelisse van den Bosch verkopen in 1736 een boerderij in Barwoutswaarder LINK

Die erfgenamen zijn dan
- Jan Willemsz Oorbeek,
- Bart de With, gehuwd met Maria Willems Oorbeek,
- Dirk Paling, gehuwd met Aaltje Willems Oorbeek,
- de twee minderjarige kinderen van Jannigje Willems Oorbeek en Teunis Hartogh.

Jan Clavaux

hoi Jan.

volgende: a) pilippus v.d.B zou nog een zoon kunnen zijn, want een merrigje (als 1e vermeld) is de dochter van deze philippus in 1729 van,   jan corneliss/b) kinderen oorbeek zijn kinderen van teuntje corneliss: teuntje overleden in 1735/c) er is nog een maria v.d.bosch x Bom/ . Er zullen vast nog wel meer, waarschijnlijk overleden kinderen zijn, zodat kleinkinderen erfgenamen zijn? Het vreemde is (voor mij) dat hoewel er nog kleinkinderen zijn en misschien nog levende kinderen er staat"dat de kinderen van deze Bom geld krijgen omdat  jan corneliszoon v.d.b. een oom cq oud oom is. dat is vreemd want als eventuele kinderen/kleinkinderen nog in leven zijn hoe kunnen deze dan van een oom/oud oom erven?, mits jan cornnelis v.d.b. weer een oom was van maria x bom. Trouwen het is "een huisje met boomgaardje", wat waarschijnlijk weinig tot niets opbracht en dan met zoveel delen, dat kunnen ze beter laten, als alle kosten eraf getrokken zijn.           Dan als laatste iets vreemds bij de verkoper staat een - voor de naam en een + weet jij hoe dit zit?

dank je alvast.                   marian

m.oorbeek

Hallo Marian,

op de familierelaties heb ik verder geen kijk. Ik heb ze gereconstrueerd aan de hand van de genoemde aktes.

Er werden drie zaken geveild.
- Een huisje aan de Steenstraat in Vleuten
- Een huisje met een boomgaardje in Vleuten
- Een huis met 11 morgen land in Harmelen.
De inboedel werd apart geveild, borden, lepels, stoelen, theedoeken, kussenslopen, noem alles maar op.
Ik ga het niet helemaal narekenen, maar ik schat de totale opbrengst heel grof op rond de 1300 gulden.

Jan Clavaux

hoi Jan,

dank!! dus: al deze mensen zijn erven en moeten/mogen ca 1300 verdelen onder elkaar. nou dat is niet veel voor 3 huisjes. Gaat af notaris kosten /zegelkosten bla bla blijft er verhipte weinig over. maar ja nooit een gegeven paard in de bek kijken. Mits het alleen voor de 5 kinderen is, dan valt het wel mee. (of niet)

in ieder geval dank

m.oorbeek

dus: al deze mensen zijn erven en moeten/mogen ca 1300 verdelen onder elkaar. nou dat is niet veel voor 3 huisjes. Gaat af notaris kosten /zegelkosten bla bla blijft er verhipte weinig over. maar ja nooit een gegeven paard in de bek kijken.

@Marian, volgens deze site van het IISG komt fl.1300 in 1743 overeen met zo'n 15 duizend euro in 2016. Maar goed, het is natuurlijk mogelijk dat je van deze omrekening wist en ook dat niet zo veel vindt. Ik heb trouwens twel eens gehoord van iemand die een kwartje erfde van een familielid (uitgevoerd via notaris in de 20ste eeuw). (Bericht gecorrigeerd)

Peter S

 Peter         wow dat is ernstig veel geld. voor toen. dan waren ze rijker dan gedacht, ging ervan uit dat deze familie op een z.g.n. houtje zat te bijten. zal trouwens deze site van IISG onthouden en opschrijven, want dan waren er meerdere verwanten minder arm.

bedankt,   marian

m.oorbeek

goede morgen,                  daar ben ik weer omdat de/het testament oftewel geen testament van =jan cornelis van den bosch x catharina frederiks voorhout  van 19-6-1743 toch onduidelijk heden zijn te weten: vreemd dat alles verdeeld wordt onder de "den bosjes" en weinig tot niets bij catharina.              dan is er nog een regel:" te samen erfgenamen en successive erfgenamen als intestato van haren oom en oud oom respective j.c. van den bosch bla bla enz."     van wie is hij nou de oom en van wie de oud-oom?            ik blijf wroeten in deze naam omdat ik niet kan uit staan dat alles wat met teuntje( x jan willem) te maken heeft zo vaag is, zeg maar helemaal niets bekend is, dat je wel door moet gaan en op een dag alles duidelijk wordt. heb uit deze papieren begrepen dat zij verzuimd hebben een testament te maken en dat zij tevens geen kinderen hadden, anders stond er niet oom en oud-oom,                     klopt het een beetje wat ik zeg?

dus: van wie is hij de oom en van wie de oud-oom, voor mij heel onduidelijk.                  graag hulp,    dank marian

m.oorbeek

Als ik het goed zie, was Jan Cornelisz van den Bosch

de oom van

  • de kinderen Oorbeek (2.) -  hun moeder Teuntge (x Willem Jansen Oorbeek) een zus van Jan
  • de kinderen Bom (3.) -  hun moeder Maria (x Cornelis Pietersen Bom) een zus van Jan
  • Maria (x Fredrik van der Vlis) (4.) -  haar vader Wernaard een broer van Jan
  • Anthonij, Aaltje (x Gerrit Smits) en Catharina (x Jan van der Weijde) (5.) -  hun vader Philippus een broer van Jan

de oudoom van

  • de kinderen van Jannetje Willemse Oorbeek en Teunis Hartog (2.) -  hun oma Teuntge een zus van Jan
  • de kinderen van Fijgje van den Bosch en Cornelis van Cothen (5.) -  hun opa Philippus een broer van Jan

en de broer van Merrigje (x Gerrit Hermansen van Breukelen) (1.).


Jan, Merrigje, Teuntge, Maria, Wernaard en Philippus dan allen kinderen van Cornelis Warnaartsen van den Bosch en Aaltje Jans.

Willem H.

hoi willem.              ooooo, er komt schot in de zaak den bosjes. dus: cor.war.. v.d.B hertrouwde dan  met cat.freder.voorhout en die geen kinderen.      dit wetende is misschien duidelijker waar deze kinderen geboren zijn enz enz.                heel veel dank en mochten er interessante geboortes/overlijdens komen zal dit geplaatst worden voor diegene die dit willen weten. sluit dus nog niet helemaal af.                   gr.marian       

m.oorbeek

Nee, het was zijn zoon Jan die met Catharina Frederiks Voorhout trouwde.

Cornelis Waarnaartsen van den Bosch  x  Aaltje Jans
Hun kinderen :
Jan  x  Catharina Frederiks Voorhout
Merrigje  x  Gerrit Hermansen van Breukelen
Teuntge  x  Willem Jansen Oorbeek
Maria  x  Cornelis Pietersen Bom
Philips  x1   Catharina Tonis van Dijck, x2  Aeltie Ariens de Veer  1691, x3  Maria Jans Agtersloot  1703
Wernaart  x  ?

Willem H.


willem:     dank,      ben nog volop bezig met de den bosjes.                             gr.marian

m.oorbeekPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu