stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Bernardus Mettinkhof en Joanna ter Beek

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Op 13 september 1820 trouwt GERARDUS Mettinkhof in Deurningen/Weerselo met Joanna ter Beek. Gerardus is geboren op 21 december 1787 als zoon van Johannes Weeginck op 't Mettinkhof en Berendina Kuijpers. Joanna is geboren op 10 februari 1788 in Deurningen als dochter van Casparis ter Beek en Joanna ter Beek. Joanna was eerder getrouwd met  Henricus Mettinkhof/Riekerink. Dit echtpaar is rond 1811 getrouwd in?? Henricus overleed op 28 augustus 1819 in Weerselo? Hasselo?Deurningen? Henricus was een zoon van Jannes Gorbert en Gertrudis Oude Nijhuis. (so far so good)

Nu komt het raadselachtige: Na 1820 worden er diverse kinderen geboren uit een huwelijk van BERNARDUS Mettinkhof en Joanna (Janna) ter Beek.

Bij het overlijden van Joanna op 9-2-1848 in Weerselo wordt vermeld dat zij de dochter is van Casper en Joanna ter Beek. Dus, neem ik aan, dezelfde Joanna die in 1820 met Gerardus Mettinkhof is getrouwd. (haar ouders zijn dezelfden) Maar bij haar overlijden wordt wederom BERNARDUS Mettinkhof genoemd als partner genoemd. Mijn vraag is: wat is er dan met Gerardus gebeurd? Heeft er rond 1820 een naamsverandering plaatsgevonden van Gerardus naar Bernardus? Maar dan kloppen de vermoedelijke geboortejaren van beide echtelieden niet meer niet meer.

Of is er sprake van een ander echtpaar, waarbij de gegevens van twee Janna's door elkaar gehusseld zijn. Ben heel benieuwd naar jullie mening. (Ik weet dat er in 2009 een hele discussie rondom de familie Ter Beek (Ter Beck) is gevoerd, maar daar ben ik niet wijzer van geworden m.b.t. dit probleem)

Harry Tanke

Het zal speculeren blijven vrees ik want in de hoofden kijken van overleden mensen is helaas onmogelijk. Misschien werd hij als Gerardus geboren/gedoopt en dan wordt die naam bij huwelijk vermeld omdat het bewijs van geboorte/doop ingeleverd moest worden. Misschien werd hij in de dagelijkse wandeling Bernardus genoemd en noemde hij die naam bij de aangifte van de kinderen. Er werd niet naar een identificatie gevraagd en trouwboekjes bestonden in het begin nog niet.

 

Ik heb een voormoeder die bij haar huwelijk Alida wordt genoemd (verkeerde doopakte gelicht!) en bij de geboorte van haar kinderen Antonia werd genoemd. Haar echte doopbewijs heb ik nooit gevonden.

Annemarie57

Hallo Annemarie,

Lijkt mij eigenlijk de meest logische verklaring. Dank je.

Harry Tanke

Misschien kun je nog kijken naar vernoemingen van kinderen en kleinkinderen?

 

gr. anna

a.m. van kalken


Goeie tip. Doe ik.

Harry TankePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!