stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Rinse van Houten * ca. 1797/8 Drachten

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Hallo,

Ik weet niet of iemand mij hiermee kan helpen maar ik ben al zolang opzoek dat ik het hier maar eens vraag. Ik ben opzoek naar Rinse Jacobs van Houten hij zou geboren zijn in 1797 of 1798 De ouders zijn Jacob Hanses en Jitje Gaukes en hij is geboren in Drachten gemeente Smallingerland. Toen de naam Van Houten werd aangenomen (feb 1812) was hij 14 jaar. Jitje is later verhuisd naar de gemeente Opsterland en Jacob Hanses is in 1804 overleden.

Al vast bedankt voor de hulp

Baukje Breman

Baukje Breman

Baukje, ik vermoed dat ze doopsgezind waren (of geheel onkerkelijk).

Ik zag in AlleFriezen enkele gehuwde kinderen (zoon Hans, zoon Hendrik, en dochter Rinske, allen met de naam Van Houten) van Hans Jacobs en Jitske (Jittje) Gaukes. Dit echtpaar is in 1786 te Drachten getrouwd. Heb geen dopen kunnen ontdekken.

Van een Rinse geen spoor. Mocht die inderdaad bestaan hebben, dan zal een Friesland-expert ernaar moeten zoeken... Dat ben ik dus niet.

Petra

vervallen

Johan

Hallo Baukje, nog wel dit gevonden: Jacob Hanses en Gittje Gaukes gingen op 04-06-1786 in (DTB) Trouwen, Image 237 (293) Smallingerland (Drachten; boek 6 / 8).  (Ned. Herv.)

Kijk ook eens op de site:  https://www.allefriezen.nl

DHv. E.

In de huwelijksbijlagen van Rinske van Houten (1.11.1827 - Opsterland - images 2821 t/m 2827) wordt van haar o.a. gemeld:
​1) haar vader (Jakob Hanzes van Houten) is in 1804 in Hallum overleden;
​2) Rinske is niet gedoopt "vermits de ouders zulks verwaarloosd hadden" (zij is geboren in de maand juni van 1803).

G.Karssenberg

Dan klopt mijn veronderstelling dus heel aardig... de ouders waren onkerkelijk genoeg om hun kind(eren) niet te laten dopen.

Blijft de vraag: heeft er naast de drie kinderen die in de BS aanwijsbaar zijn (Hans, Hendrik, Rinske) ook een zoon Rinse bestaan, die een jaar of zes vóór Rinske is geboren?  Ik kom hem in AlleFriezen niet tegen. Ken je hem uitsluitend uit de akte van Naamsaanneming?  Dat is wel erg karig. Kan het zijn - ik keek het niet na - dat ze daar de negenjarige Rinskje bedoelden in plaats van een veertienjarige Rinse?

Petra

"Friese militairen onder Napoleon": Hans Jacobs van Houten, geb. Drachten 14.2.1787, zoon van Jakob Hanses, overleden te Ferwerd, en Jitsje Gaukes vrijwilliger...... .

G.Karssenberg

Naamsaanneming 1811 - Drachten: Jakob Hanses van Houten - zijn weduwe Jitsje Gaukes: kinderen: Hans 24, in dienst van Z.M., Gauke 22, Aukjen 18, Rinse 14, Hendrik 10, Rinske 7.

G.Karssenberg

http://gw.geneanet.org/awesterlaan?lang=nl&p=rinskjen&n=van+houten

V  Rinskjen van HOUTEN

 

 • Geboren in 1803 - DRACHTEN
 • Overleden op 17 mei 1844 - OPSTERLAND , leeftijd bij overlijden: 41 jaar oud

 

 Ouders

Janny Bijsterveld

Maar: die op 17/18.5.1844 in Ureterp overleden Rinske Jacobs van Houten was geen dienstmaagd, maar boerin, gehuwd met Douwe Bockes Schuurman, boer. En zij was volgens de aangevers (ten onrechte) 39 jaar. Image 93.

G.Karssenberg

@ Gerrit,

info https://www.genealogieonline.nl/stamboom-schuurman-ureterp/I2325.php

Hij is getrouwd met Rinskjen Jacobs van Houten op 1 november 1827 te Ureterp, hij was toen 36 jaar oud.Bron 1

Huwelijksakte Opsterland, 1827, Akte nr. 62 (suppl. nr. 1-4)

Groetjes Janny

Janny Bijsterveld

Minuut-akten 1812

Notaris: Karst Jans van der Veen
Kantoor: Drachten I
Repertoire: 032056

 • Bron: Notarieel archief
 • Soort registratie: Akte Notarieel archief
 • Datum: 06-05-1813
 • Soort akte: koopakte
 • Verkoper  Jittje Gaukes van Houten wonende te DrachtenDiversen: weduwe van Jacob Hanses
  Ligging vastgoed: Drachten
  Bedrag: koopsom 105 fr.
  een huis

 • Koper  Jelle Kornelis Jongsma (koopman) wonende te Drachten

 • Cessionaris  Wieger Lieuwes Koopmans wonende te Drachten

Renee2

Bedankt voor de reacties ik had al een vermoeden dat Rinse niet gedoopt was wat dan wel weer vreemd is dat zijn broer Gauke waarschijnlijk wel gedoopt is want deze is overleden en daar staat dan ook de doop datum bij. De rest van de broers en zusters kan ik allemaal wel vinden behalve deze Rinse. Het vreemde is ook dat ik geen overlijden van hem kan vinden. Dit kan natuurlijk ook betekenen dat hij is geëmigreerd want toen de naam aanneming een feit was leefde hij nog dus zou er dan toch ook een overlijdensakte moeten zijn als hij in Friesland is overleden. 

Baukje Breman

Beste Baukje,

Geëmigreerd is in de jaren 1811 - 1850 nog eigenlijk een onbekend woord, maar werk zoeken dat is in die tijd een meer voorkomend begrip. In het leger is een mogelijkheid of zeewaarts gaan. Er gebeurde nogal veel op het slagveld en net daar buiten waar van geen akte werd opgemaakt.

Bij zeelui is een uitdrukking: "het schip is met man en muis vergaan". Spoelde iemand ergens aan zonder herkenningsteken, dan is deze begraven op het plaatselijk kerkhof. Verdere gegevens onbekend. Zelfs in de latere burgerlijke stand, werd er van iemand in mijn familiegroep opgegeven bij het overlijden: ongehuwd.

Nu met de ontsluiting van Genlias/Wiewaswie. als zijnde gehuwd en zelfs met nageslacht, maar hij leefde wel gescheiden van zijn vrouw en kinderen, zo'n 50 kilometer verder op.

Secondaire bronnen kunnen soms een antwoord geven. Hij werd nog genoemd bij de verdeling van een erfenis?

Maar dat is zoeken naar de speld in een hooiberg. Voorlopig zou ik willen zeggen en aantekeningen: verder gegevens onbekend.

Succes met je verdere onderzoek.

Groeten van Terkos

Terkos


Hallo,

Uit mijn onderzoek heb ik het volgende:

Douwe Bockes Schuurman is geboren op woensdag 22 december 1790 in Ureterp, zoon van Boocke Jelkes en Antje Franses. Hij is gedoopt op zondag 30 januari 1791 in Ureterp. Douwe is overleden op dinsdag 15 januari 1861 in Ureterp, 70 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op dinsdag 15 januari 1861 [bron: Overlijdensakte Opsterland, 1861, akte nr. 13]. Douwe trouwde, 36 jaar oud, op donderdag 1 november 1827 in Ureterp [bron: Huwelijksakte Opsterland, 1827, Akte nr. 62 (suppl. nr. 1-4)] met Rinskjen Jacobs van Houten, 24 jaar oud. Rinskjen is geboren in juni 1803 in Drachten [bron: Vonnis rechtbank Heerenveen, 1 september 1827, Akte van bekendheid bij ontbreken doop-akte], dochter van Jacob Hanzes van Houten en Jittje Gaukes. Rinskjen is overleden op vrijdag 17 mei 1844 in Ureterp, 40 jaar oud. Van het overlijden is aangifte gedaan op zaterdag 18 mei 1844 [bron: Overlijdensakte Opsterland, 1844, Blad nr. 26]. 

Wietze

Wietze VisscherPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!