stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Begraafinschrijving Frans de Bock 1686 Amsterdam [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Hallo allen,

In het begraafregister van het Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof in Amsterdam staat d.d. 29 augustus 1686 de inschrijving van mijn stamovergrootvader Frans Jansz de Bock: Frans de Bock seemleerkooper in de Elandstraat in Antwerpen.

De toevoeging "in Antwerpen" kan ik niet plaatsen. Bedoelt men een buurt in Amsterdam, of dat Frans daadwerkelijk in Antwerpen is overleden???

Wie helpt mij verder?

HG Michael van der Zee

Michael van der Zee

Volgens zijn "ondertrouw" is Frans de Bock ook al afkomstig uit "Materen (Mater) in Vlaenderen". 7.4.1657.

G.Karssenberg

ingeschrevene:[de] Bock, Frans Jansz

datum begrafenis:24-07-1695

begraafplaats:Wester Kerkhofbronverwijzing:

DTB 1110, p.260 en p.261.

Misschien de naam van het huis of gevel ?

Gerry

Antwerpen zal de naam van het huis (gevelsteen) zijn. Vergelijk op de pagina ernaast "int melck meissie".

Willem Hak

Indien de plaatsaanduiding Mater korrekt zou zijn: ik vind op search.arch.be > parochieregisters > Oostvlaanderen/arrondissement Oudenaarde > Mater>indexen geboortes ene Franciscus De Bock fs. Arnoldus x Speleers Maria geb. op 24/2/1645.

Volgens de ouderdomsopgave in de ondertrouwakte Amsterdam 1657 was hij 28 jaar oud > 1627, zeer twijfelachtig dus.
Er zijn wel honderden De Bocks te vinden, mogelijk heb ik erover gekeken. De registers vangen aan in 1612.

mvg - Dirk

Dirk Claessens

Het zal inderdaad in een huis zijn geweest dat Antwerpen heette. In Delft kwam ik ook tegen: In Middelburg, bleek achteraf ook niet de plaats maar de huisnaam te zijn.

Annemarie57

Gerry de door jou aangehaalde inschrijving van 1695 spreekt over Frans Jan de Bock als "soontie van Jan Fransz de Bock". Antwerpen als in naam van het huis (gevelstee) klinkt plausibel. Ik moet nog ergens een lijst hebben met Amsterdamse gevelstenen.

Michael van der Zee

Dat klopt Michael, maar dezelfde gegevens vandaar mijn gedachten naar gevelsteen of aanduiding van het huis.

Gerry

@Michael, in hoeverre is de afkomst van Frans de Bock je reeds bekend? Om dubbelzoeken "om de vraag heen" te voorkomen. Als hier niets over bekend is, dan bij deze een enkele aanvulling:

In de ondertrouwakte van Frans de Bock in 1657 staat dat hij van Materen was (zie bericht G. Karssenberg hierboven), 28 jr., geassisteerd met zijn moeder Jacomijntje Brants. De instructies van @Dirk Claessens (waarvoor dank, weer wat geleerd) volgende, zie ik in de doopregisterindex van Mater tweemaal een doopvermelding van kinderen van een Joannes de Bock en Jacoba Braems (scan 38: Matheus zv Joannes de Bock en Jacoba Braems 3.?.1641 en scan 45: Nobertus zv Joannes de Bock en Jacoba Braems 7.10.1635). Geen Frans, maar of dit alle kinderen van dit echtpaar zijn weet ik niet, en het is maar een suggestie.

Verder een idee om de ondertrouwakten van de Bock'en na te lopen in Amsterdam. Zeer verdacht is [link] op 13.8.1661: Op d'acte van (...) tot Haarlem ingeteeckent Jan de Bocq van Mater linnewever woont op de Elantgragt ende Jannetje Bleeckers van Mater woont tot Haarlem.
Aanvullingen:
En [link] op 1.5.1660 Lijntje Jans de Bock van Mater 35jr. won Elandsgr. eveneens geasst.met haar moeder Jacomijntje Broms, trouwt Daniel Carstense van den Bogaert
En [link] een vrijwel gelijk geval is Jannetje de Bok, van Mater, 18?jr., geasstd. met haar moeder Jaqelijn Braams, tr.1662 Arent Vielmoet.
En [link] idem een Joost de Bok van Materen, 29jr., geasstd. met zijn moeder Jacomijntje Braams, tr. 1669 Geesje Ditmars.

Me dunkt dat dit verder uitgewerkt kan worden door iemand die daar wel de tijd voor zou hebben (i.t.t. ondergetekende, sorry) - mocht je dit zelf niet al hebben gedaan (zo ja, laat ons dat even weten). Succes in elk geval.

Peter S

Twee in de Westerkerk in Amsterdam gedoopte kinderen van Jan Jansz de Bock en Jannetien Blee(c)kers: 
​Pietertie (27.7.1663) en - na negen maanden - Susanna (25.4.1664) - getuigen: Matthijs Jans de Bock, Pietertien Bleekers en Susanna Jans.

G.Karssenberg

@Peter S: de herkomst van de familie De Bock was mij bekend. De namen van de ouders van Frans, en de huwelijken van drie van zijn kinderen kloppen ook. Het is voor mij al enige jaren terug dat ik deze gegevens heb verwerkt. Een goed idee om die weer eens na te gaan. Ga ik zeker doen! Zo "kende" ik Matheus en Norbertus niet.

@G Karssenberg: de dopen zijn mij bekend. Bedankt!

Ik heb inmiddels contact gezocht met de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen.

Michael van der Zee

Zoals Gerry al aanhaalde in zijn bericht van 26 jun 2017 om 21:19:

Michael van der Zee

Volgens de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen zou ik bij het Stadsarchief Amsterdam kunnen informeren naar de huisnamenregisters.

Michael van der Zee

datum overdracht: 19-01-1632
verkoper: Hermansz, Wed. Hette
koper: Melijn, Cornelis
straatnaam: Elandsstraat
straatnaam in bron: Elandsstraat
omschrijving: Antwerpen uithangend, huis en erf
Archieven van de Schout en Schepenen, van de Schepenen en van de Subalterne Rechtbanken
Transportakten voor 1811: NL-SAA-21580700

Willem Hak


Dank je Willem!

Michael van der ZeePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!