stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Oosterwijck bij Vreeden, waar ligt deze plaats? Duitsland?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Weet iemand waar deze plaats ligt. Voor Oo(i)sterwijck komen diverse plaatsen in Nederland in aanmerking maar Vreede ligt dacht ik in Duitsland.

Volgens de huw akte voor schout en schepenen te Alkemade op 31-1-1724 (Alle Gezindten Alkemade Trouwen 1634, 1686-1761 (scan 387 van 792)) komt Jan Jansz ten Brink uit deze plaats.

Heidi Jonkman

Daarmee zal Osterwick bij Vreden (inderdaad in Duitsland) bedoeld zijn.

Willem Hak

Beste mevrouw Jonkman,

Een kleine kans is misschien, alhoewel het mij -in dat geval- van die bron nogal "vergezocht" zou lijken om te zeggen dat het "bij Vreden" ligt, de plaats Osterwick, gemeente Rosendahl, district Kreis Coesfeld, deelstaat Nordrhein-Westfalen, Duitsland.

Vergeet u niet, dat als u via internet daadwerkelijk in Duitsland genealogisch onderzoek gaat doen, u liefst àltijd en continu een goede online-kaart (bv. Google Maps, ViaMichelin, OpenStreetMap, Bing Maps, enz.) bij de hand zou moeten houden (dus: als tweede scherm of tabblad in uw internet-browser), bij gedetailleerder onderzoek ook liefst een topografische kaart (hier in Nordrhein-Westfalen deze) ; en zich verdiepen in de plaatsen die u bij uw onderzoek tegenkomt, bijvoorbeeld in het algemeen via Wikipedia https://de.wikipedia.org/wiki/Osterwick , en speciaal op genealogisch gebied via de rubriek 'Regional' bij de belangrijke portaalsite (goudmijn/schatkamer voor uw onderzoek) GenealogieNetz, hier: http://wiki-de.genealogy.net/Osterwick_(Rosendahl). -

De allerbelangrijkste bronnen voor u om te zoeken op naam bij Duits onderzoek zijn FamilySearch, GeneaNet en MetaSuche (bij GenealogieNetz), dat a.h.w. weer 'overloopt' in, en u verder verwijst naar, andere databanken. Varieert u bij het zoeken steeds op grotere en kleinere plaatsen/gebieden/regio's, anders beperkt u zich teveel, en loopt u zoekresultaten mis (bijv. Osterwick, Rosendahl, Westfalen, Prussia, Germany). Bedenkt u wel dat Jan misschien gewoon een Hollandse verbastering was van de Duitse naam Johann, en dat de naam Ten Brink in Duitsland (vooral in de streek Westfalen) vaak ook voorkomt in de naamsvariant Tenbrink; u zou dus ook op Johann en Tenbrink moeten gaan zoeken. Voorbeeld (MetaSuche) :

Zie verder, voor allerlei handige tips over Duits onderzoek, de véle vragen en reacties in de rubriek 'Onderzoek in Duitsland' van het Stamboomforum. Die rubriek is dan ook de beste plek om uw eigen (hulp)vraag te plaatsen, als u concreet aan de slag gaat met Duits onderzoek.

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas


Bedankt voor de reacties, Duitsland dus!

Heidi JonkmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!