stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Overlijden gezocht van Abraham Cornelis Planije, geboren 1871


Profiel afbeelding

Beste Forumleden,

Ik ben op zoek naar de overlijdensdatum van Abraham Cornelis Planije. Abraham Cornelis is op 18 december 1871 te Haarlem geboren als zoon van Abraham Cornelis Planije en Maria Cornelia Scheffer.

Abraham Cornelis trouwde in 1897 te Arnhem met Maria Petronella Vink.

Uit dit huwelijk zijn 2 zonen geboren te Haarlem in 1898 (Arnoldus Leonardus) en 1900 (Abraham Cornelis)

In 1919 werd het huwelijk ontbonden. Uit diverse krantenartikelen uit 1919 op Delpher blijkt dat hij op dat moment onvindbaar is.

In de huwelijksakten van zijn zonen in 1931 en 1932 staat vermeld "zoon van Abraham Cornelis Planije wiens bestaan of verblijf onbekend is".

Bij het overlijden van Maria Petronella Vink in 1941 wordt gerefereerd "gescheiden echtgenoote van Abraham Cornelis Planije".

Bij het overlijden van zoon Abraham Cornelis in 1945 wordt vermeld dat beide ouders zijn overleden. Maar of dat voor Abraham Cornelis ook werkelijk geldt is dus de vraag ...

Wellicht heeft iemand een idee hoe ik er achter kan komen wat er Met Abraham Cornelis gebeurd is. Is er ergens een register van vermiste personen bijvoorbeeld? Of misschien is er een familielid dat weet wat er met hem is gebeurd.

Alvast bedankt voor een reactie.

Jop

Hij is uitgeschreven op 5.10.1905 te Amsterdam naar New York zie hier.
Terzijde, zijn signalementsfoto is hier. Nog een paar andere vermeldingen te Amsterdam hier.

Peter S

Hij is eenvoudig terug te vinden op Ellis Island, zoek op Abraham Planye, in 1905 met de Noordam van Rotterdam, als zijnde "merchant" (zie ook hier). Leeftijd gegeven als 32jr dus niet helemaal exact. Gearriveerd op Ellis Island op 17.10.1905. Aantekening op ship manifest van adres in de US is slecht te lezen - er staat "no address" maar er is wat gekrabbel bij. Aanvulling - er lijkt Hoboken (New Jersey) te staan maar dat is niet meer dan een gok, ik heb alleen de gratis preview in beeld op Ellis Island. Misschien is de echte scan duidelijker? Aan te raden is te zoeken in de US Census van 1910 op familysearch (gratis met scans) of evt die van 1920. Ik vrees dat ik hem zo snel niet zie.

Peter S

In 1912 is overigens een Abram Planje ook naar New York vertrokken met de Noordam maar dat is iemand anders (is dan 31jr, moeder was W Planje wnd vd Vennestr in Den Haag, en reizende met zijn gezin inclusief vrouw Wilhelmina). Deze staat in de US Census van 1920 als Abraham C Planje. LINK

Peter S

Beste Peter,

Heel hartelijk bedank je voor je vondsten!

We krijgen geen mooier beeld van meneer Abraham Cornelis Planije. Het lijkt er op dat hij na de geboorte van zijn 2de zoon al niet meer bij zijn vrouw woonde en dat hij nogal op het verkeerde pad zat. Mocht je meer vinden dan houdt ik me aanbevolen.

Wel merkwaardig dat iemand op 4 oktober in Amsterdam ingeschreven wordt en op 5 oktober weer vertrekt naar Amerika (of heb ik de kaart niet goed bekeken)?

Overigens is de Abraham (Christiaan) die in 1912 naar Amerika vertrok een hele andere tak (is ook Planje en geen Planije), die ik redelijk getraceerd heb in het verleden. Ik ga nog eens in de Amerikaanse bronnen zoeken of ik wat vind over onze Abraham Cornelis.

Jop

Wel merkwaardig dat iemand op 4 oktober in Amsterdam ingeschreven wordt en op 5 oktober weer vertrekt naar Amerika (of heb ik de kaart niet goed bekeken)?

Volgens de signalementskaart (link in eerder bericht) is hij op 4 oktober ontslagen uit de gevangenis te Haarlem. Hij is inderdaad ingeschreven op die dag op de Tweede Constantijn Huygensstraat 35 te Amsterdam volgens de gegeven link hierboven. Ik meen dat dit de Hulp voor Onbehuisden (HVO) betreft maar ik weet zeer weinig van Amsterdam, lijkt dus tijdelijke huisvesting. [Aanvulling: Hij is dus uitgeschreven op 5 Oktober op dat adres, dit hoeft m.i.niet de exacte dag van emigratie te zijn.]  In ieder geval is op Delpher in krantenberichten te zien dat de S.S.Noordam is vertrokken uit Rotterdam naar New York op 7 oktober. 

Peter S

Wat het verder onderzoek in de USA betreft, zou ik aanraden om een nieuwe vraag te plaatsen op het forum Noord Amerika, https://www.stamboomforum.nl/subfora/224/0/
Het is nl waarschijnlijk dat SF leden die (ook) veel expertise hebben m.b.t. onderzoek in de USA (die zijn er zeker!) de bovenstaande discussie niet hebben gezien. Wel dan svp verwijzen naar deze discussie, en hier verwijzen naar de nieuwe vraag op het amerikaans forum. 

Peter S

Dank je voor de tip. Ik ga het ook op het Noord Amerika forum plaatsen. Zie deze link:

https://www.stamboomforum.nl/subfora/224/2/61514/0/sporen_van_abraham_cornelis_planije_gezocht

Jop

Verder zal er in de Haarlemse archieven nadere informatie te vinden zijn, zie bijv. hier inclusief scans van vonnissen. Het bevolkingsregister zou verder ideaal zijn maar die lijken niet online, maar misschien leveren de gescande/geindiceerde adresboeken wat op.

Peter S

Uit de vonnissen wordt het beeld van een dakloze kruimeldief bevestigd. In 1901 al zonder vaste woon- of verblijfplaats en zonder beroep. En veroordeeld tot 6 maanden cel voor diefstal, in 1903 wederom voor diefstal veroordeeld, nu 1 jaar en in 1904 idem tot 1 jaar an 3 maanden cel. Tegenwoordig zouden we het een draaideurcrimineel noemen. ;-)

 

Nog even het document van Ellis Islands op vol formaat ;-) :documents Ellis Island

Jop

Op de website van het Noord-Hollands archief zijn er 4 vonnissen van Abraham Cornelis Planije. Zie hier

Johanna C.

@ Johanna C. Klopt, maar het eerste vonnis betreft zijn oom.

Jop


Deze topic staat al een tijdje, maar deze hoort hier zeker bij: https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/43578/0

Het blijft intrigeren, hoe moeilijk traceerbaar alles is met alle onduidelijkheden. Maria Petronella Mol Vink wordt pas erkend bij huwelijk in 1868.

Hoe dan ook, in dienst zijn van de krijgsmacht is en lijkt een rode draad te zijn in beide topics. De stamboom Vink kent een generaties lange traditie in die zin. Als Planije om wat voor reden dan ook criminele activiteiten ontwikkelde zal dat wel eens een permanente discrepantie tot gevolg kunnen hebben gehad met als gevolg dat hij is verdwenen uit de boeken. Het onopgeloste topic over Jacobus Mol geeft aan dat ze in staat waren gegevens te veranderen. Maar misschien had dat ook een militair doel, dat weet ik niet. Het leek me goed om deze twee topics aan elkaar te koppelen.

Pieter de Boer
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.