stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht: Herkomst familienaam Abberdaen via Jan Abberdaen (geb. 1552)



Profiel afbeelding

Beste allemaal,

Via Familysearch ben ik bij ene Jan Abberdaen terecht gekomen (link) DTB van Leur. Zijn achternaam intrigeerde me en ben benieuwd waar de naam vandaan kan komen.

Ik heb gelezen dat (L)Abberdaan gezoute vis is en ook dat Abberdaan de oude (Nederlandse) spelling van Aberdeen (Schotland) was.

Ik hoop dat jullie me iets wijzer kunnen maken. Bij voorbaat dank!

 

Met hartelijke groet,

 

Roy

RoyH - 1 aug 2017 - 18:28

Ik zou in eerder geval primaire bronnen gebruiken om zover mogelijk terug te komen. Misschien dat het dan duidelijk wordt?

 

Beide verklaringen vond ik ook. Het kan dus gaan om een visser of leverancier van Abberdaen of een inwoner van Abberdaen die in Nederland terecht is gekomen.

Annemarie57 - 1 aug 2017 - 18:37

Een kleine opmerking.
De oudste vermelding van deze naam is zo te zien de trouwinschrijving van Peeter Cornelissen Abberdaen in Etten-Leur op 2-4-1630

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum



(bericht aangepast)

Zijn vader Cornelis Jansz had (voor zover ik kan nagaan) geen achternaam.
De bewuste Jan Abberdaen heeft dus nooit bestaan en is een verzinsel, omdat Cornelis Jansz heette.
Ook de daarbij verzonnen jaartallen zijn uit de duim gezogen, want de DTB van Etten gaat gewoon niet terug tot 1552.

Jan Clavaux - 1 aug 2017 - 18:42

Dat had ik ook gezien vandaar dat ik adviseer om primaire bronnen te gebruiken. Misschien dat er ergens bij een huwelijk of poorterinschrijving  een vermelding opduikt in de trant van 'j.m. van Abberdaen of een beroep als visser of visverkoper?) Het is  een slechte gewoonte om mensen die alleen onder patroniem voorkomen alsnog een familienaam toe te bedelen in een publicatie omdat dat zo leuk oogt, maar verdient geen navolging. Met kritisch gebruik van bronnen heeft het weinig te maken.

Annemarie57 - 1 aug 2017 - 21:55

In Etten komt de naam Abberdaen voor het eerst voor in een akte van 31 mei 1639 in het notarieel archief. Het betreft Peter Cornelis Abberdaen. Hij heeft broers Aert, Denys en Jan en nageslacht, mij bekent.

De ouders van deze broers zijn  Cornelis Jan Denissen en Adriaentje Aerts. De grootouders Jan Denys Jans en Petronella Jan Jacob Leyten.

Ik heb aardig wat van Etten en dus ook deze lieden. Trouwens Peter (wonende in Breda) was schipper van professie en broer Denys in Leur ook. Ook vader Cornelis Jan Denissen was schipper op de Leur en geboren circa 1604.

De term Etten-Leur bestond toen niet. Het wat Etten en de Leur onder Etten.

Etten-Leur vanaf circa 1800.

 

Ger Klein

Ger Klein - 1 aug 2017 - 22:25

De trouwinschrijving van zijn broer Denijs in Etten op 5-5-1641 levert ook niets anders op,
dan dat die (net als Peeter) in De Leur is geboren.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

EDIT: geplaatst toen ik nog niet had gezien, dat Ger Klein gereageerd had.

Jan Clavaux - 1 aug 2017 - 22:26

Bedankt allemaal voor jullie tijd en informatie. Ik vrees dat dit een onbeantwoorde vraag blijft gezien t hier een beetje dood loopt. Helaas pindakaas!

Desalniettemin allemaal bedankt! :)

RoyH - 2 aug 2017 - 11:15

Beste Roy,

Het is geen antwoord op je vraag, maar misschien een leuk 'extraatje' voor je genealogie. Bij de oude-kranten-databank Delpher vind je de naam Abberdaen terug in Breda (niet ver van Etten, dus), 1700; zie een advertentie waarin een schip te koop wordt aangeboden: Adriaen Abberdaen, mogelijk dus een soort handelsagent of vertegenwoordiger, wonende in het pand De Bruynvisch, waarschijnlijk een soort herberg, pension, hotel of logement.

Delpher heeft verder heel veel vermeldingen op Abberdaen en Aberdaen, ook familienamen, echt niet alleen over vis. Echt aan te raden!

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hier, in een zoekresultaat bij het Stadsarchief Breda, is sprake van een "waard" bij De Bruinvis; dus een horeca-pand met "woon-gelegenheid":

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Verder is er bij Archieven.nl nog sprake van een familienaam Aberdaen bij een overdracht in Etten, 1675:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

En, ook bij Archieven.nl, van een Kunera Aberdaen uit London, 1683; dit lijkt te duiden op een Engelse herkomst, het kan ook een toevallige "nieuwe woonplaats" van die Kunera zijn; en met het wijdverspreide analfabetisme en de algemene stompzinnigheid in die tijd zou die spelling ook best een (misleidende) verbastering kunnen zijn: 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Succes met je onderzoek, 

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 2 aug 2017 - 16:07


Hi Dimitri!

Bedankt voor de reactie, info en uitleg, super!

Wbt die Kunera kan ik helaas niks vinden, en ik weet ook niet in hoeverre Kunera/Cunera in het Engels gebruikt wordt. Vrees dat het een Nederlandse naam is. Enig idee?

In ieder geval bedankt! :)

RoyH - 2 aug 2017 - 18:14







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu