stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Gerard van Rhijn,( ??-1796) = [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

In verband met een onderzoek, zoek gegevens Gerard van Rhijn. Hij is op 25 november 1796 begraven te Beverwijk, Hij is daar ook overleden. Volgens het lidmatenregister van de Hervormde kerk Beverwijk kwam hij in 1778 uit Nisse. Vreemd hij was al in 1777 benoemd als Schout. Hij was gehuwd, met Anna Maria Kiekenpoost en het echtpaar lieten hier twee kinderen dopen.  

Wil graag weten waar dit echtpaar gehuwd is en waar en wanneer hij geboren / gedoopt is Heb zelf niets in Zeeland gevonden. 

J. van der Linden

Bij u reeds aanwezige informatie kan forumleden helpen u beter van dienst te zijn. Kunt u onderstaande items mogelijk aanvullen?

  • waar kwam de bruid vandaan
  • wat zijn de namen van de kinderen
  • wat was het geloof
  • wanneer zijn zij gedoopt en waar 
  • wie waren de doopgetuigen

mvg-Ben 

Ben Wegman

Het overlijden van Anna Maria Kiekenpoost in Buiksloot op 05-02-1820 geeft alleen als additionele informatie haar leeftijd ten tijde overlijden 66 jaar.

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939Z-569M-2S?i=74&cc=2020117

Gerard van Rhijn was ten tijde van overlijden 52 jaar blijkens zijn rouwadvertentie.

mvg-Ben

Ben Wegman

Ben, bedankt voor het meedenken. Het geloof lijk mij nogal duidelijk ik vermeld namelijk het lidmatenregister van de Hervormde kerk. Waar de bruid vandaan kwam weet ik niet. Haar naam heb ik van de doopinschrijvingen. Ook vermeld ik dat dit echtpaar twee kinderen in Beverwijk lieten dopen. Dus die gegevens kan ik erbij vermelden. Geen punt. uit het Hervormde doopboek van Beverwijk

04-07-1779 Burghart, geboren op 25-06-1779. Ouders Gerard van Rhijn en Anna Maria Kiekenpoost, Getuigen Theodorus v. Rhijn en Maria Jacoba van Nek.

13-02-1782 Anna Maria Theodora, geboren op 21-01-1782 Ouders Gerrit van Rhijn en Anna Maria Kiekenpoost, door beide ouders gepresenteerd.

Verdere gegevens over dit gezin ontbreken. Ik weet dat Gerard van Rhijn Notaris was. Tevens was hij Schout-civiel en Secretaris van Beverwijk en Wijk aan Zee en Wijk aan Duijn. Aangezien ik met een onderzoek bezig ben, waarbij een prominente rol speelde, wil ik graag wat meer achtergrond info over hem. 

J. van der Linden

Ik mis de geboorte van Maria Jacoba geboren/gedoopt tegen het einde van 1774 en overleden ca. 19 november 1796 te Beverwijk.

De overlijdensadvertentie van Anna Maria (1820) wordt ondertekend door M.M. van Rhijn-Koopman (schoondochter) en door kleindochter A.M.J van Rhijn gehuwd met A.P. Nieuwpoort.  Geen nieuwe aanknopingspunten.

Ik denk dat dit Anna Maria's doop is:

kind:, Anna Maria
doopdatum:12-06-1754
kerk:Zuiderkerk
godsdienst:Hervormd
vader:Kiekenpoost, Jacobus
moeder:Reuver, Maria
getuige:Reuver, Ernst
getuige:Onnes, Lijsie
bronverwijzing:DTB 102, p.45(folio 23), nr.12
Plaats Amsterdam

mvg-Ben

Ben Wegman

Ben hartelijk dank, via een notariele akte wist ik dat A.M. Kiekenpoost in 1798 naar Buiksloot was verhuisd. Ook weet ik dat de getuige Theodorus van Rhijn in hetzelfde graf begraven is als Gerard van Rhijn, dus waarschijnlijk zijn vader. (deze overleed namelijk in 1777). In dat zelfde graf is ook een zekere Anna Maria Theodora van Rhijn (kind) begraven, Dat zal ook familie zijn. Want ook de door jouw vermelde Maria Jacoba van Rhijn werd in dit graf geplaatst. Maar deze Maria Jacoba werd niet in Beverwijk gedoopt. Gerard van Rhijn en zijn vrouw moeten na 1777 in Beverwijk zijn komen wonen. Hij werd aangesteld als Schout-Civiel door de Ambachtsheer. Hij wordt vermeld in het lidmatenregister, maar zijn vrouw niet. Vreemd hoor, ook zijn vermoedelijke vader Theodorus wordt niet vermeld. Volgens dit boek kwam Gerard uit Nisse, maar daar kon ik geen doop van hem vinden. 

J. van der Linden

Ik weet niet of dit helemaal past gezien de leeftijd van Anna Maria

inschrijvingsdatum:05-05-1768
naam bruidegom:[van] Rhijn, Gerrit
naam bruid:Kiekenpoost, Anna Maria
bronverwijzing:DTB 614, p.96
opmerkingen:Huwelijksintekeningen van de KERK.
Amsterdam 

Het gaat kloppen, zie achternaam doopgetuige

kind:, Theodorus
doopdatum:08-10-1773
kerk:Oude Kerk
godsdienst:Hervormd
vader:[van] Rhijn, Gerrit
moeder:Kiekenpoost, Anna Maria
getuige:[van] Rhijn, Theodorus
getuige:[van] Nek, Maria Jacoba
bronverwijzing:DTB 29, p.276(folio 137v), nr.5
Amsterdam

Ben Wegman

Ben hartelijk dank, ergens past dit beter in mijn onderzoek. De ambachtsheer van Beverwijk woonde in Amsterdam en het leek mij ook vreemd dat hij iemand aanstelde uit de plaats Nisse in Zeeland. 

J. van der Linden

Zijn deze data wel goed Ben? Zou zij 14 jaar zijn bij haar huwelijk?

J. van der Linden

Of de leeftijd klopt? Ik weet het niet. Het jaar van de doop klopt wonderbaarlijk goed met leeftijd bij overlijden. Gecontoleerd met ondertrouwinschrijving. Klopt. 14 jaar. Bruidegom was 23 jaar

Ik doe er nog maar een kind bij:

kind:, Theodorus
doopdatum:08-10-1773
kerk:Oude Kerk
godsdienst:Hervormd
vader:[van] Rhijn, Gerrit
moeder:Kiekenpoost, Anna Maria
getuige:[van] Rhijn, Theodorus
getuige:[van] Nek, Maria Jacoba
bronverwijzing:DTB 29, p.276(folio 137v), nr.5

Ben Wegman

Plaatje compleet?

kind:, Gerrit
kerk:Oude Kerk
godsdienst:Hervormd
vader:[van] Rhijn, Theodorus
moeder:[van] Neck, Maria Jacoba
getuige:[van] Neck, Hendrik
getuige:Caerlis, Elisabet
bronverwijzing:DTB 24, p.190(folio 96v), nr.4

mvg-Ben

Ben Wegman

Ben hartelijk dank Vooral de Zuiderkerk is van belang. Ja dat klinkt misschien vreemd, maar de Ambachtsheer woonde in de buurt en kerkte ook in deze kerk, Dus is het waarschijnlijk dat hij Gerard dus kende van deze kerk en zo hem die ambt aan kon bieden. Ik ben hier heel blij mee, vooral met die trouwinschrijving ik weet nu waar hij woonde in Amsterdam. Het is mij compleet een raadsel waarom de vermelding in het lidmatenregistger de naam van Nisse vermeld wordt. Dat zette mij op een dwaalspoor. Ik lees ook bij de trouwinschrijving dat de vader van Gerard haar voogd was. Mocht je interesse hebben in de de affaire van Gerard van Rhijn wil ik je tzt mijn verhaal wel sturen.

J. van der Linden

Belangstelling? Altijd. Ik zie het gaarne tegemoet. En veel succes met verder onderzoek. O ja, je kunt via de site van stadsarchief Amsterdam direct door naar de originele inschrijvingen. Ik was zo gemakzuchtig om de linken niet mee te sturen. Maar ik neem aan dat het wel zal lukken.

mvg-Ben

Ben Wegman


Ja dank je wel Ben ik ben hier heel blij mee. Ik doe namelijk onderzoek naar de periode dat Beverwijk verkocht is geweest met een Ambachtsheer. (1730-1834). Dat waren de bestuurders van Beverwijk niet leuk. Er waren geregeld processen voor de Staten van Holland tussen de betrokkenen. Laat weer eens goed zien, dat geschiedenis totaal niet saai is. Bedankt voor je moeite  

J. van der LindenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!