stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Is Paulus Clos (1650-?) A'dam. x Drolenvaux (1650-1690), een voorouder van Harmanus Clos (Klos)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

IK zoek de relatie tussen Paulus Clos en Harmanus Clos. Beide namen komen in Amsterdam en Leiden voor. Ook zie ik Clos geschreven als Klos, kortom wie zou me kunnen helpen uit te zoeken / heeft gegevens of genoemde Paulus Clos en Harmanus Clos ook geschreven als Hermanus Klos) familie van elkaar is en op welke manier dide verwantschap in elkaar steekt.

alvast dank

Jos Schulten

Paulus Clos, boeckhouder, Utrechtsestraet (moeder assisteert - maar niet genoemd) huwt in Amsterdam op 8.3/6.4.1675 met Elisabet Drolenvaux, 25 jaar, Vijselstraet (vader assisteert - maar niet genoemd). De geboden gaan ook in Delft.

G.Karssenberg

Ene Elisabeth Drolenvaux is op 21.2.1647 in Leiden gedoopt als dochter van Simon Drolenvaux en Jeane Du Piere.

G.Karssenberg

Ene Hermanus Klos/Clos ondertrouwde in Amsterdam op 7.1.1757 met ene Margreta Pols - en beiden kwamen uit "Weezel" - bedoelt u hen? Dan is er dus weinig kans op een relatie.

G.Karssenberg

Volgens een eerder onderwerp op dit forum (zie :  https://www.stamboomforum.nl/subfora/236/2/53180/0) :

inschrijvingsdatum17-07-1643
naam bruidegom: Jan Pouwelsen
naam bruid: Aeltje Jansen
bronverwijzing: DTB 459, p.307
opmerkingen: Huwelijksintekeningen van de KERK.
Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)
Ondertrouwregister: NL-SAA-26381334

 

Deze Jan Pouwelsen is de met redelijk grote zekerheid de vader van Paulus Jansz Clos die in 1675 trouwt met Elisabeth Drolenvaux (zie een andere draad in het forum).


kind: Paulus
doopdatum: 12-06-1644
kerk: Nieuwe Kerk
godsdienst: Hervormd
vader: Paulusz, Jan
moeder: Jans, Aeltje
bronverwijzing: DTB 42, p.414
 

Alida Jans was getuige bij de doop van Johannes (Clasz !) op 01-09-1676.


Elisabeth is te Leiden gedoopt Leiden 12-12-1649, dochter van Jean Drolenvaux en Margriet Trenaux (Marguerite Renault).
Zie onderwerp over Jean Drolenvaux :  https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/53145/0/

Willem Hak

Hallo,

 

Waarschijnlijk is de door Karssenberg genoemde Elisabeth niet de juiste maar is zij gedoopt op 12-12-1649 als "kind" van Jean Drolenvaux en Marguerite Renaud, de naam Elisabeth wordt hierbij niet genoemd maar is heel aannemelijk gezien de leeftijd bij trouwen, zij is dan 26 jaar.

Zie hiervoor de vernoemingen van de kinderen van Paulus Jansz Clos x Elisabeth Drolenvaux.

Johannes Paulusz 1676  (vader van Paulus)

Magrita 1678 (moeder van Elisabeth)

Alida 1681 (moeder van Paulus)

Margrita1686 (moeder van Elisabeth)

Daniel 1690

 

Maar of Paulus en Hermanus familie zijn zou ik niet weten, ik kom bij mijn gegevens geen Harmanus tegen.

 

Han Lijster

Han Lijster

Dank voor de reacties

Ik kom bij Hermanus Klos uit via zijn zoon Johannes (Jan) Clos (geb. Sassenheim 20-12-1757), wat wel prima strookt met de ondertrouwdatum 7-1-1757 A'dam. wordt waarschijnlijk op het verkeerde been gezet door de achternaam van de zoon > Clos, waarbij ik idd de steden Delft en Leiden tegen kom bij nader onderzoek. Bij Klos als achternaam kom ik al snel in het Noorden van Nederland uit. En ik zag in het ondertrouwachief A'dam , wat Jan al aangaf bij Hermanus en zijn vrouw Margareta "van Weezel" staan. Eens kijken in het Geldersarchief of Weezel daar wordt vermeld. Uiteraard sta ik open voor suggesties,..

dank

Jos Schulten


Beste Jos,

Er is eerder een korte discussie geweest op het stamboomforum ten aanzien van mensen van Weezel/Weesel. Bert Koor heeft daarop geantwoord in September 2013 dat mensen vanwege geloofsvervolging uitweken naar Wesel in Duitsland, in dezelfde tijd, ca 1750-1760, zoals leden van de Waalse kerk.

Natuurlijk in Nederland was indertijd protestant zijn aanvaardbaar en werd er ook vaak in de Nederlands Hervormde kerk gedoopt en gehuwd. 

De andere familie Clos noemde zich pas zo bij de begrafenis van de vader van Paulus in 1669. En ze zaten in de textielindustrie, dus de naam kan daar vandaan komen. Of ze verzwegen hun achternaam tot de tijd dat Waals zijn aanvaardbaar en veilig genoeg was. 

Het blijft een leuke puzzel!

Mvg, Aaltje

Aaltje BosvruchtPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!