stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Vader van Foke Wietzes Boersma, geboren Drachten 1816

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ben op zoek naar de vader van Foke Wietzes Boersma die geboren werd te Drachten in 1816 als zoon van Baukje Jans Roda (later gehuwd met Pieter Pieters de Jong) en dus Wietzes Boersma.

Henk Boersma

Bij de naamsaannemingen kom ik maar een kandidaat tegen: Wytze Doedes Boersma uit Sneek.Je zou de akte moeten bekijken of dit eventueel de gezochte persoon zou kunnen zijn.

 

Heb je een geboortedatum van Foke, ik kan die nl op Alle Friezen niet vinden. En evenmin het huwelijk met Pieter de Jong.

niepoort

Er is met de geboorte van Foke (aangifte op 13.2.1816) wel iets bijzonders aan de hand.
​Een weesvader geeft de geboorte aan.

Zoek de akte maar eens op in www.allefriezen.nl

G.Karssenberg

Ik krijg hem niet boven water. De moeder ook niet en de andere echtgenoot al evenmin ????

niepoort

Er wordt zowel in zijn geboorteakte en de huwelijkse bijlagen (Maastricht 29/3/1849, akte 27 FS image 1938) niet gerept over een vader.

a.m. van kalken

Lezende de geboorteakte : het kind wordt aangegeven, door Geert Jans Hanekam, oud 72 jaar, weeshuisvader, dat in het huis nr. 167: Bauke Jans, arbeidster, is bevallen een mannelijk kind, die de voornaam Foke Wietzes en toenaam Boersma wil geven. Als getuigen treden mede op Hans Marcus Brouwer, oud 63 jaar, brouwer en Geert Jogchimus Offeringa, veldwachter, oud 59 jaar.

Bauke Jans is een ongehuwde moeder.

In de naam van het kind zou een bewuste verwijzing kunnen zitten naar de verwekker van het kind, maar  kan andere betekenis hebben.

Wij kunnen het haar niet meer vragen.

Het vraagt nogal wat lokaal zoekwerk om na te gaan, wie de vader van het kind geweest zou kunnen zijn.

Succes met het verdere onderzoek.

Groeten van Terkos

Terkos

Dame, heren, al vast dank voor uw eerste reacties. De stamboom van (mijn) familie Boersma werd reeds in 1996 gepubliceerd in Gens Nostra (jr.. 51 nr 9 en nr. 10). De informatie die u aanreikt is mij bekend. Destijds vertelde de studiezaal medewerker dat de naamgeving Foke Wietzes Boersma (geb. Drachten, gemeente Smallingerland, 12-2-1816, overleden te Eijsden 11-4-1889) er op duidde dat zekere WIetze Boersma de vader zou zijn. Zijn moeder is ongehuwd bevallen. Later huwde zij met Pieter Pieters de Jong. 

Foke werd waarschijnlijk uit huis geplaatst en kreeg een goede opleiding. Hij had een perfect handschrift en kon zich goed redden. Het lijkt er dus op dat de vader de kosten daarvoor heeft betaald. De vraag is nu waar hij zijn opleiding heeft genoten en wie dat heeft betaald. Zijn vader?

Henk Boersma

Met zekerheid kom je er waarschijnlijk nooit meer achter. Gewoon accepteren, niet over tobben. Aan Bauke kunnen we het niet meer vragen. Iedereen neemt geheimen mee in zijn graf.

Annemarie57


Nee, nee, zo snel geeft de ware stamboomonderzoeker niet op! Foke werd geboren in 1816 en pas in 1834 duikt hij weer op wanneer hij in militaire dienst moet. De vraag is waar hij verbleef tussen 1816 en 1834 en wie dat heeft betaald, en dat is de verbinding met de mogelijke vader. Ik hoopte dat speurders mij op weg konden helpen archieven aan te dragen waar ik zelf geen weet van heb of onderzoekers die hem toevallig bij hun eigen onderzoek zijn tegen gekomen.

Henk BoersmaPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!