stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Doop- en overlijdensdatum van Jacob de Roy

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Op een Spaanse website kom ik het huwelijk tegen van Jacob de Roy en Beatriz Jácome de Grason. Zij zouden op 21 december 1709 in Cadiz zijn gehuwd. Bij Jacob de Roy wordt vermeld dat hij in 1672 in Amsterdam zou zijn geboren. 

Is dat juist, en zo ja, worden wellicht ook zijn ouders vermeld?

Voorzover ik weet behoorde De Roy tot een katholieke familie, waarvan ook nog een ander lid in Cadiz was (voor de handelsbetrekkingen).

Met vriendelijks dank, Leo Hendriks

Leo Hendriks

Misschien is dit hem? Gevonden bij het Amsterdams Archief. 

 

kind:

Jacobus Josephus

doopdatum:

19-03-1672

kerk:

Mozes- en Aäronkerk

godsdienst:

Rooms-Katholiek

vader:

[de] Roij, Dirk

moeder:

[van] Woonsel, Anna

bronverwijzing:

DTB 304, p.124
Doopregister: NL-SAA-24395741

 

Bron:https://archief.amsterdam/indexen/doopregisters_1564-1811/zoek/query.nl.pl?i1=1&a1=roy&i2=2&p2=p&y2=1671&z2=1673&x=19&z=a#

m.verweij

Ja, dat moet hem zijn, deze stamvader van een pittige Spaanse tak, met vertakkingen tot in Bogota (Columbia). Veel dank, Leo.

Leo Hendriks

Theodore de Roij en Maria van Woonsel ondertrouwen in Amsterdam op 13.8.1667.

G.Karssenberg

Theodore de Roij is 42 jaar, coopman, van Amsterdam en hij woont in de Swanenburghstraat.
Anna Maria van Woonsel is van Antwerpen.

G.Karssenberg

Dank U wel, hr. Karssenberg, in mijn  (oude) gegevens heb ik staan dat ze op 13 augustus 1667 te Antwerpen (kerkelijk) huwen in de Onze Lieve Vrouwekerk, en pas op 6 januari 1669 te Diemen huwen (met een boete wegens het elders huwen). Zou u nog eens willen kijken? Bij voorbaat dank, Leo Hendriks

Leo Hendriks

Vier in de Mozes- en Aäronkerk gedoopte kinderen van Dirk/Theodorus de Roij en Anna (Maria) van Woonsel/Woensel:
​Maria Odilia (3.3.1669), Johan Theodorus (4.6.1670), Jacobus Josephus (19.3.1672) en Franciscus (5.4.1675)
​Doopgetuigen: Catharina Dommers en Jan, Joes Marcus, Joanna, Anna, Franciscus en Christina van Wo(o)(e)nsel. 

G.Karssenberg

Getuige Catharina Dommers is op 9.11.1656 ondertrouwd met Jan Jacobs de Roij.

Ze worden in de Nieuwe Kerk en Engelse Kerk begraven op 21.4.1692 resp.18.5.1689.

Hun dochter Maria Elisabeth wordt op 25.12.1667 gedoopt.

G.Karssenberg

Ondertrouw 9.11.1656: Jan Jacobs de Roij, zijwinckelier, van Amsterdam, 24 jaar, Nieuwendijck (vader: Jacob Dirkse de Roij) met Catrina Dommers, van Amsterdam, 28 jaar, Geldersekaij (zus: Elisabeth Dommers).  

G.Karssenberg

Ene Leo Hendriks heeft in september 2015 ook al vragen gesteld in deze richting.

En dat had ik graag geweten....

G.Karssenberg

"Jacob Dirkz de Roij staat als piekenier afgebeeld op de Nachtwacht van Rembrandt. De Roij was een redelijk gefortuneerde koopman uit de Jordaan, tevens "eerste regent" van de Rooms Catholieke Oude-Armen Comptoir...... ".

G.Karssenberg


Dank u wel, hr. Karssenberg, ik had wel wat uitvoeriger kunnen zijn bij mijn vraagstelling. De reden van opnieuw over De Roy te beginnen, was een Spaanse website, waarop ik zomaar ene De Roy tegenkwam, die dezelfde ouders had, als we enkele jaren geleden al in kaart hadden gebracht. Ik was daar wat opgewonden over, zullen we maar zeggen, en dat verduistert wel eens het blikveld. Maar de Spaanse nakomelingen zullen zeker erg in hun sas zijn met de nieuwe gegevens. Er is natuurlijk wel een smetje: tot voor enkele jaren geleden was de identificatie van Jacob Dirckszn. de Roy als piekenier op de Nachtwacht van Rembrandt een onomstreden kwestie, totdat .... jawel Bas Dudok van Heel het beter wist, en op de bewuste afgebeelde man een andere naam plakte, en onze Jacob verwees naar een helemaal in het linker deel van het schilderij plekje dat nota bene ook nog eens bij een verkleining van het immense schilderij er van is afgesneden. Afijn, kijk maar eens in het omvangrijke verhaal van onze Bas. En héél eigenwijs als ik ben: het verhaal  van Bas Dudok van Heel overtuigt in het geheel niet, althans voor wat betreft Jacob de Roy, en dus houd ik het net als U op de oude piekeniers plek. De Spaanse nakomelingen van Jacob zullen het vast wel met ons eens zijn!

Dus: hartelijke dank voor alle moeite, het wordt gewaardeerd, en misschien (het is niet uitgesloten) kom ik nog een op De Roy terug, maar dan op de goede manier. Groet, Leo Hendriks.

Leo HendriksPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!