stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Ouders Margaretha van Tetrode



Profiel afbeelding

Jammer dat de familiewapens niet matchen met bekende families Van Dorp(e). En er zijn meer familiewapens met een hazenwindhond............dit zegt me helemaal niets helaas.

Annemarie57 - 23 sep 2017 - 21:50

Ik kwam het wapen Van der Dorp bij een andere dochter van Hieronimus hier tegen (wapen Van der Meer staat er ook nog op:http://cbgfamiliewapens.nl/databank/indeling/detail/start/2?q_searchfield=van+den+dorpe).

Hieronimus' vader zal getrouwd geweest zijn met een Van der Vare. Voor de link met Tetrode maakt dit niets uit, maar inderdaad jammer dat we niet meer weten over het huwelijk van Van den Dorpe met Van der Vare. 

Met vriendelijke groet,

Jochem de Witt

Jochem - 24 sep 2017 - 18:48

Jammer is ook dat ik geen familie Van Dorp kan vinden die bloemen voert in het wapen . De 'echte' van Dorpen voeren 3 leeuwenkoppen.

Ik kan helaas de link niet goed bekijken, heb inlogproblemen bij het CBG, wat ik wel kan zien is te klein voor mijn slechte ogen.

Ik zou namelijk graag willen weten waar Hieronymus bij hoort omdat hij nogal wat grond bezit in mijn onderzoeksgebied.

De familienaam Van Vare kan ik helaas geen vat op krijgen en Pont Van den Dorpe alleen in connectie met Hieronymus. Veeg teken........

Annemarie57 - 25 sep 2017 - 16:09

Over Van den Dorpe weet ik ook verder niets, het wapen bij de link die ik stuurde was voor Van den Dorpe ook weer drie witte bloemen op een blauw veld. 

Overigens, om nog even terug te komen op Alyt en Margriet. Op de grafsteen van Lodewijk Aertsz stond zoals we weten volgens de Navorscher dat hij getrouwd was met Margareta van Tetrode, de dochter van Alyt de Grebber. Opvallend is dat een zus van Alyt Maritgen heet. Zou het niet kunnen dat Margriet Martijn Willemszdr een verwant van Lodewijk was (weet iemand of ook verwanten samen optraden bij lijfrentes? Ik weet niet of dat wel gebeurde of niet) en dat de maker van de grafsteen of de schrijver van het artikel deze Margriet (of desnoods de zus van Alyt) met Alyt zelf verwarde, aangezien Alyt zelf natuurlijk hertrouwde met Pieter de Grebber? In dat geval zou het te rijmen zijn met de akte die de heer Van Tetteroo gevonden had. Ik kom voor de rest ook nergens een Alyt de Grebber tegen die trouwde met een Van Tetrode, behalve Alyt van Tetrode die dus met Pieter de Grebber trouwde. 

Met vriendelijke groet,

Jochem de Witt

Jochem - 25 sep 2017 - 18:46

Bij lijfrentes zie je vaak echtgenoten of kinderen vermeld en soms ook wel ooms of tantes die e een kopen voor hun neefjes of nichtjes. Ik sluit niet uit dat er ergens een interpretatiefout is ingeslopen. Er zijn gewoon te weinig betrouwbare bronnen en de gevonden fragmenten lijken alleen maar meer vragen en onzekerheden te geven. 

Annemarie57 - 25 sep 2017 - 19:02

Bedankt voor de reactie. Ik ben even gaan speuren en kwam tot dezelfde conclusie: heb verschillende malen bij de lijfrentes gezien dat broers, zussen of zelfs de "dochter v.d. zuster van zijn vrouw" als andere begunstigde voorkwam. Het zou dus kunnen dat Margriet op de een of andere manier familie was van Lodewijk Aertsz. Bij Margriete staat nog onderaan in de lijfrente: "LtsBetaan: Vranck Pietersz. Lb. 0.25". Ik heb echter geen idee wat dit betekent. 

Jochem - 25 sep 2017 - 19:07

dat houdt in dat de laatste rente betaald is aan Vranck Pietersz

Frans Angevaare - 25 sep 2017 - 19:19

Mogelijk Vranck Pietersz van der Meer, overl. 1554.  Staat er een jaar bij? Als hij bedoeld wordt lijkt de link dus Lodewijk en de Delftse van der Meertjes toch echt wel bestaan te hebben............

Annemarie57 - 25 sep 2017 - 21:44

heb ik nu niet meer nagekeken Annemarie maar ik schreef hier eerder dat Margriete op 15-12-1501 was overleden dus de laatste rentebetaling staat in 1502 geregistreerd

Frans Angevaare - 25 sep 2017 - 21:51

ok, dan zou het dus Vranck Pietersz van der Meer kunnen betreffen. Hij wordt in 1504 genoemd als kleinzoon van Arent Vranckenz (OV 76, 283) 

Lodewijk lijkt daarmee mooi te passen binnen de familie!

Vannacht bedacht ik me dat Het misschien zou kunnen dat die Pont Van Dorp'en uit de Zuidelijke Nederlanden kwamen. Dat kan verklaren waarom ik er verder niets van kan vinden, er zijn wel meer families uit Delft die banden hadden met families in die regio. Misschien dat bronnen in Mechelen ooit opheldering brengen over Hieronymus?

Annemarie57 - 26 sep 2017 - 12:06

Misschien dat bronnen in Mechelen ooit opheldering brengen over Hieronymus?

Nee, ik dacht het niet. Zie http://www.dewarevrienden.net/DWV/, klik bovenin op Mechelen, klik dan op Personendatabank.
Wel zijn Philippote en haar man Jan Hoots vermeld (weeskamer 1548).

En ook geen Pont.

Jan Clavaux - 26 sep 2017 - 12:29

Bedankt Jan, dan blijft hij een grote onbekende met grondbezit in Midden-Delfland. Helaas.

Annemarie57 - 27 sep 2017 - 14:21

Ik denk dat Vrank Pietersz inderdaad de neef van Lodewijk was, dat klopt met het wapen Van der Meer van Lodewijk en het wapen Van Tetrode (van Margriet/Alyt) eronder van zijn vrouw in het wapenschild van Maria van den Dorpe.

Ik heb overigens bericht gehad van het NA, maar helaas kunnen ze niet verder helpen, de enige optie is zelf onderzoek in het archief doen.

Om nog even terug te komen op Katrijn: Ik vrees dat we inderdaad wat betreft Margriet of Alyt niet verder komen. (Enige dat wel opvalt is dat Margriete in de lijfrente niet als echtgenote van Lodewijk wordt genoemd). In ieder geval, de conclusie dat Katrijn afstamt van de Tetrodes kan wel blijven staan denk ik. Gezien Lodewijk blijkens zijn optreden als erfgenaam bij de Tetrodes getrouwd moet zijn geweest met een Tetrode en dat dochter Katrijn van deze Tetrode vrouw moet zijn gezien het wapen van kleindochter Maria (met daarnaast natuurlijk nog de vermelding van de heer Teteroo van de onbekend bron). Ik verneem graag of jullie denken dat we ondanks het feit dat we niet weten of Alyt of Margriet de moeder is, wel kunnen concluderen dat Katrijn van Jan Willemsz of zijn voorouders afstamt, óf via Margriet óf via Alijt.

Dan hou ik het (als jullie dezelfde mening hebben) op bovenstaande conclusie en dan is mijn oorspronkelijke vraag wat betreft de moeder van Katrijn niet helemaal opgelost. Haar afstamming van stamvader Arent en zijn zoon Willem Arentsz van Tetrode (die in Wassenaar woonde) en dus afstamming uit familie 7 van de site van Marcel, is dan wel zeker. Vraag blijft dus alleen of deze afstamming via Alyt of via Margriet tot stand is gekomen is.

Met vriendelijke groet,

Jochem de Witt

Jochem - 29 sep 2017 - 19:23

Beste mensen, 

Ik ben er inmiddels achter dat Alyt van Tetrode in een akte van de Grote Raad werd genoemd. Inderdaad was Katryn een dochter van haar uit een eerder huwelijk met Lodewijk Aernt Franckenz. Dat deze Katryn met Hieronimus van den Dorpe trouwde lijkt mij te kloppen. Of ze dan dezelfde Katrijn als Katrijn de Grebber was betwijfel ik, alleen als de sterfdatum 1488 van Lodewijk niet klopt kan het wel zo zijn. Anders denk ik dat Alyt wellicht nog een tweede dochter Katrijn met Pieter de Grebber kreeg, of dat Katrijn een dochter uit een eerder huwelijk van Pieter de Grebber was. 

Nu heb ik een scan via de ELO aangevraagd waarin een broer van Alyt genaamd Michiel, als neef van Willem Aertsz genoemd zou worden. Ik heb  in de laatste regel een Michiel/Michaele de Tetroede gevonden, maar dit tekstgedeelte is in het Latijn. Aangezien ik dit niet kan lezen weet ik niet of hij hier daadwerkelijk neef wordt genoemd. Daarom zou ik willen vragen of iemand wellicht zou kunnen helpen? Het is ook mogelijk dat hij eerder in de tekst voorkomt en daar neef genoemd is. Ik heb hem niet gevonden, maar wellicht heb ik eroverheen gelezen, het is een flink stuk tekst. 

(Ik hoop dat de scan via deze link is te zien: https://postimg.org/image/52rf1uf47/ en https://postimg.org/image/wx9ud2gqf/, het invoegen bij afbeeldingen lukte niet) 

Alvast bedankt 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Met vriendelijke groet, 

Jochem de Witt

Jochem - 30 nov 2017 - 21:28

Sorry krijg een 404 foutmelding bij die link. Misschien toch even de moeite nemen het plaatje goed up te loaden?

Annemarie57 - 1 dec 2017 - 10:31

Jan Clavaux - 1 dec 2017 - 11:18

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Om een afbeelding te bekijken op de grootte, waarop die oorspronkelijk is ge-upload, rechtermuisknop > afbeelding bekijken.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 1 dec 2017 - 11:23

Bedankt voor de hulp Jan, ik kreeg het niet voor elkaar om de scans hier te plaatsen.

Michiel/Michaele Jansz/Johis wordt in de eerste scan in het laatste gedeelte van de hoofdtekst genoemd. Het Latijnse gedeelte begint ongeveer vier regels boven deze laatste zin. In de overliggende tekst worden Aernt Jansz ende Danel van Tetrode genoemd, ik weet niet of bedoeld wordt of Aernt dan ook een Tetrode was. Indien dit wel zo was zal hij, naar ik aanneem, broer van Michiel zijn geweest; allebei zonen van  Jan (Willemsz) van Tetrode (Jan had inderdaad, naast de ons welbekende Alyt, een Adriaen (zelfde als Aert?) als kind die in 1485 werd genoemd). Als Michiel inderdaad neef van Willem Aertsz wordt genoemd, dan zal Jan oom van de oprichter van het hofje zijn geweest is de redenatie van Tetteroo, en dan zal Jan zoon van Willem Aertsz (grootvader van bovengenoemde) zijn geweest. Vandaar het patroniem Willemsz bij Jan. 

In ieder geval: Het getuigen van Michiel (en Aert) wijst denk ik op zich al op verwantschap tussen de de Tetrode-opsteller Willem Aertsz en Michiel en zijn familie. Als gezegd wordt Michiel volgens het Tetteroo-boek ook daadwerkelijk neef genoemd in de eerste akte, maar aangezien ik het stuk in Latijn niet kan lezen kan ik dit niet verifiëren en weet ik dus niet of dit klopt. 

Met vriendelijke groet,

Jochem de Witt

Jochem - 2 dec 2017 - 19:14

Mijn rechtermuisknop geeft die opties niet en wat ik zie is veel te klein voor mijn slechte ogen. Helaas.

Annemarie57 - 3 dec 2017 - 11:17


Beste Annemarie,

Als het goed is kunt u de bovenstaande afbeeldingen van de scans die Jan heeft geplaatst ook opslaan, door met de rechtermuisknop op opslaan als te klikken. Wanneer het bestand dan geopend wordt, is het als het goed is mogelijk om de scan op ware grootte te zien en om in te zoomen. Ook bij openen in een nieuw tabblad is het mogelijk in te zoomen. Hopelijk kunt is de scan op een van deze manieren wel leesbaar. 

Met vriendelijke groet,

Jochem de Witt

Jochem - 5 dec 2017 - 16:55







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu