stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Ouders Margaretha van Tetrode

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

@ Annemarie: de link naar het wapenbord stond in de oorspronkelijke vraag

@ Jochem: je laatste conclusie is m.i. niet terecht. Ik heb althans nog geen oorspronkelijke bron gezien waarin de moeder van Katrijn Lodewijksdr werd genoemd.

groeten, Frans

Frans Angevaare

Voor @Annemarie: het plaatje.
Op het wapen "Van der Vare" lijkt mij een windhond te staan. Vergelijk http://cbgfamiliewapens.nl/databank/indeling/gallery?q_searchfield=windhond

Jan Clavaux

Beste Frans,

Bedankt voor de reactie. In de akte uit 1517/1518 (hoewel we niet precies weten wat er in staat) staat toch wel volgens de heet Tetteroo dat Katrijn een dochter van Alyt en Lodewijk was? Zou dat samen met het feit dat Lodewijk Aertsz als erfgenaam Van Tetrode voorkomt (wat aangeeft dat hij met een dochter van Jan Willemsz getrouwd was) én het feit dat de wapens Van der Meer-Van Tetrode voorkomen op het wapenschild van Maria van den Dorpe, wel genoeg zijn om te kunnen zeggen dat de moeder van Katrijn een dochter van Jan Willemsz was (genaamd Alyt volgens de akte uit 1517/18)?

Met vriendelijke groet,

Jochem de Witt

Jochem

ja, dat is wel zo, maar we hebben die akte uit 1517/18 niet kunnen controleren dus weten we inderdaad niet precies wat er instaat. 

Frans Angevaare

Het tweede rouwbord is wel degelijk van Jacob van Paffenrode, de wapens aan de rechterkant zijn de wapens van zijn vrouw Willemina van Arckel,dochter van Roelof van Arckel en Steelant, vandaar dat de wapens van deze twee geslachten rechts boven staan. Dat het in 1647 opgetekend zou zijn klopt dan niet, of het rouwbord moest er al zijn voor het overlijden van Jacob. 

@Frans: bedankt voor de reactie. Ik ga er toch wel van uit dat Katrijn kleindochter van Jan Willemsz van Tetrode was, anders kan het wapen Van Tetrode niet verklaard worden, en aangezien we zeker weten dat Katrijn een dochter was van Lodewijk Aertsz kan het, gezien het wapen op het rouwbord denk ik niet anders dat hij getrouwd was met een Tetrode, en gezien zijn optreden als erfgenaam met een dochter van Jan Willemsz. 

Enige wat we niet weten is hoe Margiet Willem Martyn te linken is aan Lodewijk. Wellicht een verwant?

Met vriendelijke groet,

Jochem de Witt

Jochem

we hebben die akte uit 1517/18 niet kunnen controleren dus weten we inderdaad niet precies wat er instaat.

Tijd dus, om daarvan een plaatje op te vragen.
Hof van Holland inv nr 1817.4 dingtalen dec 1517 - mrt 1518 f13-15v

Jan Clavaux

Ik dacht hetzelfde Jan, hoewel we natuurlijk niet geheel zeker zijn dat het dingtalenboek de bron van Tetteroo was, maar waarschijnlijk is het wel. Als ik het goed zie staat het stuk waarin Alyt voorkomt volgens de bron van Tetteroo op de bladzijden 13-15? Dan kan ik dat invullen bij specificaties maatwerk. 

Jochem

Ik heb zojuist de scan aangevraagd, wanneer hij binnen is zal ik de bladzijden hier posten. 

Ik heb trouwens eindelijk Johan van Paffenrode gevonden: 

Isabella (vader Jacob II van den Eynde, moeder Isabeau van Nieuwlandt (+Mechelen, bSt Rombouts Kerk 29-1-1626); huwt (voorwaarden) 3-1-1578 Johan van Passenrode (+voor 15-3-1616, mogelijk al voor 31-7-1612), weduwnaar Cunera van Westerbeeck, zoon van Heinric Hendricsz heer van Oyen en Noorden, en van Maria Pont van Dorp; vermeld 1583; OV 1995:439). Een Isabeau van den Eynde werd op 16-7-1586 aangenomen als lidmaat van de NG gemeente van Haarlem, woont dan in de Coesteegh; komt van Middelburg (GN 1995). (http://www.wissenburg.info/gen/gen14.htm#wb9904). Op de tekening van het rouwbord van Jacob van Paffenrode komen de wapens Van den Dorp, Van Eynde én Nieuwlandt tegen. Hij was dus inderdaad zoon van Johan van Paffenrode en kleinzoon van Hendrick van Paffenrode en Maria van den Dorpe. Of hij naar Gorinchem trok of zijn vader weet ik niet. 

Met vriendelijke groet,

Jochem de Witt

Jochem

De publicatie van Van Wissenburg is me bekend.

Het feit, dat hij het heeft over Van Passenrode zegt me genoeg.

Jan Clavaux

Beste mensen,

Ik heb de scans van het archief toegestuurd gekregen, maar het blijkt dat Alyt er niet in voorkomt. Ik heb nog gevraagd of ze mij de goede pagina's hebben gestuurd aangezien er geen bladzijdevermelding onder de scans stond en ik heb gevraagd of het mogelijk is een naam op te geven bij specificaties maatwerk, maar ik heb helaas nog geen reactie op deze vragen ontvangen. Ik weet dus niet of we er nog achter kunnen komen wat er precies in de akte stond wat betreft Alyt. 

We weten nog niet zeker of Margriet of Alyt nu de moeder van Katrijn was, hoewel Alyt wel waarschijnlijker is gezien de heer Tetteroo dit schreef op basis van een akte én gezien Lodewijk Aertsz optrad bij kinderen van Jan Willemsz, wat aangeeft dat hij getrouwd was met een dochter van Jan Willemsz. De link met Jan Willemsz van Tetrode, en dus met de Leidse/Wassenaarse Tetrodes is denk ik wel bevestigd (hoewel ik natuurlijk graag verneem als iemand een andere mening heeft). Immers: we weten dat Lodewijk optrad als erfgenaam bij kinderen van Jan Willemsz, hij moet dus getrouwd zijn met een Van Tetrode. Daarnaast komt het wapen van Tetrode voor op het wapenbeeld van zijn kleindochter Maria van den Dorpe. Katrijn moet dan dus een dochter van Lodewijk en zijn Van Tetrode vrouw zijn, anders zou het wapen Van Tetrode natuurlijk niet op het wapenbeeld van haar dochter hebben gestaan. Dat er dus een link is met de Van Tetrodes van Leiden/Wassenaar acht ik zeker. Dit zou dan óf via Margriet zijn als zij ook een Van Tetrode zou zijn geweest, óf via Alyt zijn en Margriet zou dan wegens een andere reden voorkomen met Lodewijk Aertsz bij de lijfrente (wellicht was zij familie?). 

In ieder geval wil ik iedereen bedanken voor alle hulp. 

Met vriendelijke groet,

Jochem de Witt

Jochem

Jammer dat de familiewapens niet matchen met bekende families Van Dorp(e). En er zijn meer familiewapens met een hazenwindhond............dit zegt me helemaal niets helaas.

Annemarie57

Ik kwam het wapen Van der Dorp bij een andere dochter van Hieronimus hier tegen (wapen Van der Meer staat er ook nog op:http://cbgfamiliewapens.nl/databank/indeling/detail/start/2?q_searchfield=van+den+dorpe).

Hieronimus' vader zal getrouwd geweest zijn met een Van der Vare. Voor de link met Tetrode maakt dit niets uit, maar inderdaad jammer dat we niet meer weten over het huwelijk van Van den Dorpe met Van der Vare. 

Met vriendelijke groet,

Jochem de Witt

Jochem

Jammer is ook dat ik geen familie Van Dorp kan vinden die bloemen voert in het wapen . De 'echte' van Dorpen voeren 3 leeuwenkoppen.

Ik kan helaas de link niet goed bekijken, heb inlogproblemen bij het CBG, wat ik wel kan zien is te klein voor mijn slechte ogen.

Ik zou namelijk graag willen weten waar Hieronymus bij hoort omdat hij nogal wat grond bezit in mijn onderzoeksgebied.

De familienaam Van Vare kan ik helaas geen vat op krijgen en Pont Van den Dorpe alleen in connectie met Hieronymus. Veeg teken........

Annemarie57

Over Van den Dorpe weet ik ook verder niets, het wapen bij de link die ik stuurde was voor Van den Dorpe ook weer drie witte bloemen op een blauw veld. 

Overigens, om nog even terug te komen op Alyt en Margriet. Op de grafsteen van Lodewijk Aertsz stond zoals we weten volgens de Navorscher dat hij getrouwd was met Margareta van Tetrode, de dochter van Alyt de Grebber. Opvallend is dat een zus van Alyt Maritgen heet. Zou het niet kunnen dat Margriet Martijn Willemszdr een verwant van Lodewijk was (weet iemand of ook verwanten samen optraden bij lijfrentes? Ik weet niet of dat wel gebeurde of niet) en dat de maker van de grafsteen of de schrijver van het artikel deze Margriet (of desnoods de zus van Alyt) met Alyt zelf verwarde, aangezien Alyt zelf natuurlijk hertrouwde met Pieter de Grebber? In dat geval zou het te rijmen zijn met de akte die de heer Van Tetteroo gevonden had. Ik kom voor de rest ook nergens een Alyt de Grebber tegen die trouwde met een Van Tetrode, behalve Alyt van Tetrode die dus met Pieter de Grebber trouwde. 

Met vriendelijke groet,

Jochem de Witt

Jochem


Bij lijfrentes zie je vaak echtgenoten of kinderen vermeld en soms ook wel ooms of tantes die e een kopen voor hun neefjes of nichtjes. Ik sluit niet uit dat er ergens een interpretatiefout is ingeslopen. Er zijn gewoon te weinig betrouwbare bronnen en de gevonden fragmenten lijken alleen maar meer vragen en onzekerheden te geven. 

Annemarie57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!