stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Willem Huiszoon, getuige in Dirksland in 1813

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Op 23 sept. 1813 trouwt te Dirksland (ZH) Jan Huiszoon, zoon van Paulus Huiszoon en Johanna van Dongen, met Maria Koe(t)sveld, (huwelijken Dirksland 1812-1821, image 33 & 34). Als getuigen bij dit huwelijk treden o.a. op: Antony Huiszoon, 31 jaar, "frère de l'Epoux" (broeder van de echtgenoot) en Willem Huiszoon, 30 jaar, "neveu de l'Epoux" (neefje / oomzegger van de echtgenoot). De getuigen wonen te Dirksland.

Paulus Huiszoon ondertrouwde als j.m. van Herkingen op 4 sept. 1778 in Dirksland met Johanna van Dongen, j.d. van Dirksland. Uit dit huwelijk gedoopt te Dirksland: Jozina (1779), Antony (1782), de eerstgenoemde getuige hierboven, Jan (1785), Leendert (1787) en Jan Huiszoon (1791), de bovengenoemde bruidegom.

Er kan dus helemaal geen plaats zijn voor een in 1813 30-jarig neefje als getuige bij het bovengemelde huwelijk!

Heeft iemand een idee hoe ik dit moet interpreteren? Had "neveu" vroeger misschien nog een andere betekenis behalve neefje?

Joop Huijssoon

De "handtekening" van Willem Huissoon bevindt zich onder aan de akte.

Misschien is die handtekening elders terug te vinden - bij zijn huwelijk bijvoorbeeld?

G.Karssenberg

Cornelis Huiszoon en Cornelia Gabriels Brouwer (x Dirksland 3-3-1776) lieten in Dirksland dopen
Johanna (17-11-1776)
Leendert (15-5-1785)

Het lijkt me dat er in dit gezin wèl plaats is voor een Willem (circa 1783).

Het Frans kent de woorden "neveu" en "cousin", maar wat daarvan de precieze betekenis was twee eeuwen geleden is mij net bekend.
De ambtenaar van de BS sprak natuurlijk geen vloeiend Frans, dus laten we het maar houden op "neef" in allebei de betekenisen, die we nu kennen.
Wat betekent dat de vader van Willem een broer was van Paulus.

Waren Cornelis of Cornelia Brouwer wellicht doopgetuigen bij de kinderen van Paulus?

Jan Clavaux

Joop,

in het frans, zowel als in het engels wordt er een onderscheid gemaakt tussen iets wat wij in Nederland niet kennen. Enerzijds heb je de kinderen van jouw oom en anderzijds heb je kinderen van jouw broer of zus [oomzeggers] In het ene geval zijn het le neveu en la nièce en in het andere geval is het le cousin en la cousine

Paulus Huszoon/Huijsson werd in Herkingen gedoopt op 5 nov 1752 als zn van Anton H. en Lena Bellemans, evenals zijn zus Pieternella en broer Anton. De door jouw aangehaalde Willem kan en neef van Paulus zijn [mogelijk kind van Anton]

Jan Achterberg

Bij de doop van Leendert Huijsson op 11 mrt 1787 was Dina Huizoon doopgetuige. De getuigen bij de andere kinderen zijn familie van moederszijde [Josina Uijtschoft/Vijvschoft, wed van Dongen]

Johanna van Dongen is in Dirksland gedoopt als dr van Jan van Dongen en Josina Wijtschoof/Vijfschoof/Uijtschoof op 15 jan 1755

Jan Achterberg

In de eerste plaats: allen die gereageerd hebben, mijn hartelijke dank.

Jan Huiszoon, geb. 1791, kan bij zijn huwelijk in 1813 onmogelijk een neefje / oomzegger Willem Huiszoon, geb. 1783, als getuige hebben gehad, d.w.z. de getuige heette wel Willem Huiszoon (hij tekemt de akte als Willem Huissoon), maar hij kan niet zijn neefje (in de in het Frans gestelde akte 'neveu')  zijn geweest. Dit vanwege het feit dat Jans zuster en broers in de periode 1779-1787 zijn geboren en dus onmogelijk al in 1783 een kind kunnen hebben gehad.

We weten niet hoe goed de burgemeester van Dirksland, Philippus Groesbeek, de Franse taal beheerste, maar het woord 'neveu' in de gewone betekenis is in dit verband niet correct. Alhoewel, ik stuitte vandaag bij  toeval op dit artikel  http://www.dbnl.org/tekst/_bie001200401_01/_bie001200401_01_0059.php . Daaruit blijkt dat 'neveu' ook heel algemeen ver familielid kan betekenen.

Joop Huijssoon

 

Het interessante idee van G. Karssenberg volgend zijn hierboven twee handtekeningen afgebeeld.

De bovenste is van een Willem Huissoon die getuige is bij het huwelijk van zijn "oom" Jan Huiszoon in 1813 in Dirksland.

De onderste is van een Willem Huijssoon die op 26 febr. 1818 te Hellevoetsluis trouwt.

De spelling hoeft niet noodzakelijk iets te betekenen.

Joop Huijssoon

Die Willem Huijssoon die op 26.2.1818 in Hellevoetsluis trouwt, is een zoon van Louris Huijssoon en Idia Semeijns - Willem is in Middelburg geboren en is bij zijn huwelijk 34 jaar.

G.Karssenberg


Er is ook nog een broer van Willem die 1823 te Middelburg trouwt. Helaas wordt Willem daar niet als getuige vermeld.

Arie BosPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!