stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Opsporing vermist meisje Anna Gertruda Alli? 1886 [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Hallo,

In een marechausseerapport uit 1886 ben ik gestuit op de vermissing van het meisje Anna Gertruda Allié/Alhé. Het meisje zou zich in een klooster hebben schuilgehouden.

Heeft iemand enig idee hoe deze zaak is afgelopen?

vriendelijke groet,

Michael

Michael van der Zee

Misschien dat u hier wat meer info kan vinden?

http://galopia.nl/index.php/publicaties/periodieken-verzamel/265-nr-16-nov-2016

6. Het Zwavelstokkenmeisje: Sprookje of werkelijkheid?

Het Zwavelstokkenmeisje is een sprookje van Hans Christian Andersen dat in 1845 werd het voor de eerste keer gepubliceerd. Een arm klein meisje werd door de ouders de straat op gestuurd op oudejaarsavond om zwavelstokjes (lucifers) te verkopen. Maar ze verkocht niets. Ten einde raad steekt ze de zwavelstokjes aan en in het licht daarvan ziet ze een visioen waarin ze een kachel ziet branden, die warmte uitstraalt. Ze probeert haar voeten te warmen maar dan dooft het zwavelstokje.
Is dit ook heemkunde, zult U zich afvragen.

Ook in Gulpen heeft een soortgelijk verhaal plaatsgevonden. Het verhaal is gevonden in het dagblad De Tijd van 15 februari 1887. Haar naam: Anna Gertruda Allié, geboren in Munchhausen. Zij kwam door familieomstandigheden in het klooster in Schin op Geul terecht.
Na een lange tijd van omzwervingen die allemaal tot in het kleinste detail in het verhaal beschreven zijn komt zij in aanraking met de Protestante gemeenschap. Maar hier ontstaat een conflict met de Protestante gemeenschap. Uit de geciteerde krantenartikelen blijkt dat Anna Allié de speelbal wordt van vele rechtszaken die gestreden worden tussen de Protestanten en Katholieken uit Gulpen.
 

Op de laatste pagina is een overzicht van artikelen in voorgaande periodieken te zien. Hiervan kunt U gebruik als naslagwerk, om op te zoeken in welk periodiek het artikel staat waar U op zoek naar bent.

Janny Bijsterveld

Dank je wel Janny...

Michael van der Zee

Volgens een bericht in het Soerabaijasch Handelsblad van 17.2.1887 zou ze weer bij haar moeder zijn teruggekeerd, wellicht te "Wetter" in Duitsland. LINK [3de kolom onder "Gemengde berichten" bijna onderaan.]

Peter S


Dank voor jullie reacties!

Michael van der ZeePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!