stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Cornelis Jansz Bruijne,Weesp

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik ben op het moment heel wanhopig, want ik ben al heel lang op zoek naar de doopgegevens van Cornelis Jansz Bruijne uit Weesp. Hij trouwde ( op 28-jarige leeftijd) in 1699 met Weijntie Bollaer(Bollar) en overleed in 1716. Ik kan nergens vinden wanneer en waar hij gedoopt is en dus ook niet wie zijn ouders waren en uiteraard grootouders.

Ik heb menig DTB boek doorgenomen, maar ik ben geen paleografie-expert, dus ben bang dat ik er overheen gelezen heb, in welk boek dan ook. Gemeente Weesp vertelde mij dat er geen doopgegevens zijn van voor 1671, althans de gereformeerde, maar ik begrijp sowieso die hele kerkgeschiedenis niet en weet dan ook niet wat wanneer overging in wat anders. Ook de schrijfwijze van achternamen maken me heel onzeker, weet dat niet of een persoon er wel of niet bij hoort.

Daarom hoop ik hier hulp te vinden. Mensen die bedreven en ervaren zijn in het zoeken en ontleden van dtb-boeken.

Ik beloof een slagroomtaart als beloning!

vriendelijke groet,

Anne

Anne Bruijne

Dat huwelijk: Weesp - Ondertrouw 1698-1765 - image 31: Cornelis Jansz Bruijnes, Jongman, van Weesp, 28 jaar (broer: Gijsbert Jansz Bruijnes) met Wijntien Bijllaart, 24 jaar (aangetrouwde zus: Ariaentie Gerrits). Ondertekening: Cornelis Jansen Bruijn en Wijntie Bellaert. 11/26.7.1699.

G.Karssenberg

De dopen beginnen pas in 1671 dus dat is kantje boord en dan moet je echt geluk hebben, want als hij ein 1670 is gedoopt dan heb je dus pech. . Als zijn doop niet te vinden is dan ben je denk ik aangewezen op andere bronnen (Rechterlijke en Notariele archieven bijvoorbeeld) maar zonder kennis van oud schrift en taalgebruik uit die tijd wordt dat heel moeilijk vrees ik. Ik raad je dan ook eigenlijk aan om eerst die kennis op peil te brengen met een cursus ofzo.

 

Verzamel eerst alle gegevens over zijn gezin (kinderen, doopgetuigen) en van het gezin van zijn broer idem. Misschien hebben ze beiden dochters met typische namen die een vernoeming verraden van een moeder of grootmoeder? Misschien zijn er doopgetuigen die nog meer broers en zussen onthullen?

Annemarie57

Ja klopt, dat is hem, die had ik wel gevonden.

Anne Bruijne

Ik denk dat dat inderdaad het beste is, om eerst eens thuis te raken in paleografie en dan nog is dat geen garantie natuurlijk, maar allicht beter dan niet doen.

Anne Bruijne

In ieder geval kom je dan wat beter beslagen ten ijs, dus is de kans op uitglijders minder, maar ijs blijft glad. Goed dat je je daar van bewust bent!

Annemarie57

Zowel de eerste als de tweede dochter van Cornelis Jans Bruijn/Bruen en Weijntje Bellaert heet Elsje/Elsien.
​Zie de (Geref.) "dopen" op 4.4.1700 en 25.9.1701 in Weesp (images 143 en 149).
Getuigen: Arijaentje Gerrits resp. Arijaentien Huisman - zij zijn wellicht identiek.

G.Karssenberg

Vergelijking van de handtekening van Gijsbert Jansen Bruijn [link, image 35], getuige als broer van Cornelis bij het huwelijk in 1699, met die onder de akte van ondertrouw [hier] van een Gijsbert Jansen Bruijn, suggereert [nou ja, mij althans] dat dit dezelfde persoon is (NB m.i. is zijn handtekening onder de ondertrouwinschrijving “Gijsbert Yansen” over 2 regels en die van de bruid eveneens op twee regels ernaast, dus leest verwarrend). Deze laatste was van ’t Gijn Brugh – dus inderdaad Driemond.

[gekopieerd van hier niet geverifieerd:]
Gijsbert Jansz Bruijn, geb. Gijn Brugh ca. 1669, timmerman Buijten de Weesperpoort, begr. Amsterdam, in de Nieuwe Zijds Kapel 13 jan. 1744, tr. (ondertr. Amsterdam 22 mei) 1694
Duifje Cornelis de Bruijn, geb. Zaandam 1674, begr. Amsterdam, in de Oosterkerk (graf No.300) 11 juni 1744.

Peter S

Ter aanvulling een poging tot transcriptie van die ondertrouwinschrijving [hier] van 22.5.1694 te Amsterdam:

.. Gijsbert Janss Bruijn van d’gijn brugh timmerman oud 25 jaren buijten d’utrechtse poort ouders doot geassist met sijn oom Jan Barents & Duijfie Corn d:Bruijn van Sardam oud 20 jaren in de amsterkerkstraet geassert met haer vadr Corn Gijsbertsz de Bruijn.

Edit: Kinderen van dit echtpaar, allen gedoopt in de Oosterkerk te Amsterdam behalve de eerste twee (die in de Amstelkerk)

Joannes 12.9.1694 get. Cornelis Janss en Saertje Cornelis
Cornelis 8.2.1696 get. Jannis Tunter en Neeltie Cornelis
Catrijntie 22.9.1697 get. Cornelis Gijsberse en Sara Cornelis
Tijmen 5.4.1699 get. Tijmen Vlander en Sara de Bruijn (*)
Tijmen 18.9.1701 get. Saerje Cornelis
Elsije 30.9.1703 get. Cornelis Gisbers en Sara Cornelis (**)
Gijsebert 21.6.1705 get. Cornelis de Bruijn en Saertien de Bruijn

Duijfje Cornelis de Bruijn weduwe van Gijsbert de Bruijn kocht in 1732 een huis aan de Haarlemmerstraat - dit werd verkocht door haar erven in 1746 LINK. Ze compareerde ook in deze akte in 1734, betreffende een zaagmolen in de Stadsrietlanden - zie ook hier.

(*) Thijmen Flaender van ’s Gravelant, schipper op Gouda otr. Amsterdam 19.11.1695 Sara de Bruijn van de Beverwijk oud 24 jr. geasst. met haar vader Cornelis de Bruijn. Lijkt dus een zus van Duijfje.
(**) Zie bovenstaand bericht G. Karssenberg over Elsje

Peter S

Volgens "Simon Hart" is Sardam óf Schardam óf Zaandam.

G.Karssenberg

Gegeven bovenstaande lijkt het waarschijnlijk dat de moeder van Cornelis "Elsje" heette. Hoewel het dopen van Cornelis zelf wellicht plaatsvond voordat het bewaardgebleven doopregister werd aangelegd, kunnen zijn ouders natuurlijk wel later kinderen hebben laten dopen. Een kandidaat stel ouders in het doopregister Weesp is, hoewel er geen Bruijn of zoiets bijstaat,

Jan Gijsberts en Elsien Rutten, lieten een zoon Jan dopen te Weesp op 8.6.1672, get. Claesje Vrancken en Achjen Gijsberts. LINK image 9/723.

Aanvulling - dit echtpaar liet verder nog een kind Gerbrech dopen op 6.3.1676, get. Marretie Gijsberts LINK of deze LINK 

NB Veel boeken van Weesp zijn doorzoekbaar via archieven.nl, zie deze laatste link.

Peter S

Weijntie, dochter van Jan Bellaer en Geertruijt Cruijen, is gedoopt te Weesp op 16.9.1674 (get. Joannes Cruijen en Aeltie Cranen?) LINK image 20/723. [Dit echtpaar liet tweemaal eerder een Joannes dopen: op 3.1.1672  en 27.1.1673.]

Peter S

Je hebt gelijk. Die handtekeningen lijken wel erg veel op elkaar. Wel heel toevallig. Ik bewaar die informatie, omdat je zo maar eens iets waardevols te pakken zou kunnen hebben(waarvoor dank).

Bijgaande heb ik ooit eens gevonden en bewaard, waarvan ik dacht, zou dit vader Jan zijn? Gedoopt in 1644, dus een beetje rekenen uit de losse pols, zou hij rond 1664(of later) getrouwd kunnen zijn en niet veel later kinderen gekregen hebben? Klink ik logisch? Alhoewel ze heet geen Elsje of iets wat daar van afgeleid is.(zucht)

Other information in the record of Jan Bruijn

from Netherlands Births and Baptisms

Name

Jan Bruijn

Gender

Male

Christening Date

20 Mar 1644

Christening Place

Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands

Father's Name

Jan Jansz Bruijn

Mother's Name

Grietien Ariaens

Netherlands Births and Baptisms, 1564-1910

Indexing Project (Batch) Number

C90041-1

System Origin

Netherlands-EASy

GS Film number

113157


 

Anne Bruijne

Ja dat is Weijntie!

Anne Bruijne


Gegeven mijn bericht van 06:30 vanmorgen, is het misschien een idee om ook in gedachte te houden:

Aeltie Gijsberts Bruijn van 't Gijn oud 26j. geassisteerd met haar vader Gijsbert Janse Bruijn op de Cingel, ondertrouw Amsterdam 15.10.1661 met Cornelis Barentse, van Renen, schoenmakersgezel, 24j (hij met ouders consent in de langebrughsteeg).

Hierbij aan te tekenen niet alleen de afkomst van Gein en het patroniem, maar verder dat dit echtpaar o.a. een Gerbrigh liet dopen, op 14.1.1663 (Nieuwe Kerk te Amsterdam, getuige Marritje Gijsberts); de Jan Gijsberts x Elsien Rutten in mijn bericht van 06:30 hadden een kind Gerbrech.

Aanvulling - Cornelis Barentse en Aeltje Gijsberts lieten ook een dochter Catrijn dopen waarbij als getuige waren Jan en Maria Barents. Het is inderdaad ver gezocht: de "oom Jan Barents" van Gijsbert Jans bij diens ondertrouw in 1694 (zie mijn bericht van gisteren 21:11) zou evt. deze kunnen zijn, dus een zwager van een zus van zijn vader.

Voor de volledigheid alle tot nu toe gevonden kinderen van Cornelis Barentse en Aeltie Gijsberts Bruijn, te Amsterdam:
Gerbrigh 14.1.1663  g. Marritje Gijsberts (Nieuwe Kerk)
Evert 26.1.1667  g. Claes Falck, Annetjen Hendricksen (Nieuwezijds Kapel)
Everart 23.5.1669  g. Claes Harmanss en Anne Hendrix (Oude Waalse Kerk? Is dit wel dezelfde?)
Catrijn 16.12.1670  g. Jan & Maria Barents (Nieuwe Kerk)

Peter SPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!