stamboomforum

Forum logoGezochte namen in NL » Wat zegt de 'peet' in een doopinschrijving over de ouders? Hendrik Damen/Hendrik Daniel van Hoorn


Profiel afbeelding

Hendrik Damen wordt gedoopt tussen 31/5 en 9/6 (niet helemaal duidelijk) 1771 in Weesperkarspel/'t Gein. Als ouders worden vermeld Jan Damen en Nelletje Ridder.

De peet is Hr Mr Hendrik Daniel van Hoorn. Dat is een bekende secretaris/notaris in die tijd en vast niet de minste. Als je 'peetvader' bent, dan ben je niet zo maar getuige neem ik aan, maar neem je ook de zorg voor het kind op je als de ouders iets overkomt?

Hoe zit dit?

Verder kan ik wel voorouders van Nelletje vinden, maar Jan is tot nu toe onvindbaar, ook hun huwelijk dat voor 1764 zou hebben plaatsgevonden.

Zie ook dit onderwerp.

An Anderiesen

Het peterschap (vrouwelijk equivalent: meterschap) is de hoedanigheid die een (doop)peter en -meter op zich nemen.

Het woord 'peter' is afgeleid van het Latijnse Pater (vader), zoals 'meter' afgeleid is van Mater (moeder). Bij de doopplechtigheid wordt vanouds over een nieuwe geboorte gesproken met een vader en moeder in het geloof. Grootouders, ooms en tantes wordt meestal gevraagd peter of meter te zijn. Bij een katholieke doop worden doorgaans twee getuigen gevraagd: een (mannelijke) peter of peetoom en een (vrouwelijke) meter of peettante. Deze peetouders zijn samen de doopborgen. Behalve hun functie als getuigen, wordt hun ook gevraagd een bijzondere zorg en aandacht te besteden aan de katholieke opvoeding van het kind, in het bijzonder wanneer het kind zijn beide ouders zou verliezen.

Peterschap komt ook voor in protestantse kringen en zelfs in families die niet belijdend christelijk zijn. Dit is vooral het geval in Angelsaksische landen en in koninklijke families.

Soms wordt het kind naar de peetoom of peettante genoemd, vooral als de naam tijdens de doop wordt vastgesteld. Het omgekeerde komt ook voor: dan spreekt men oneigenlijk van 'peetoom' of 'peettante' als een kind naar iemand genoemd is, terwijl er van doop geen sprake is.

Annemarie57

PEET bij een (overwegend katholieke) doop is een mannelijke getuige, die geacht wordt de dopeling in zijn toekomst bij te staan in zijn verdere geestelijke (roomse) toekomst. Voor vrouwelijke getuige geldt de naam METER. 

A.S.Bocxe (roepnaam: Ton)

Dank jullie wel. Van deze feiten was ik al wel op de hoogte. Maar de link met Hendrik Daniël van Hoorn zou ik zo graag willen weten, behalve dan baby Hendrik ws naar hem is vernoemd. Ik bedoel: als je peet wordt, dan moet er toch een bepaalde relatie tussen peet en ouders bestaan. Je haalt niet zo maar iemand van straat die wel even peet kan zijn.

Maar ik kan geen relaties vinden, weet niet waar vader Jan vandaan komt, uit wat voor milieu? En in Hendrik Damen zijn latere leven zie ik niet direct iets voornaams. Hij wordt tapper in café De Goyse Boer in Muiden, nu Ome Ko, aan de Heerengracht.

An Anderiesen

Huwelijk gevonden in de Gaarder van 's Graveland:

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89QV-RKSG?i=200&cc=2037985

27 januari 1764 aangegeven ten huwelijken staaten Jan Daamen jonkman van Reeden en Nelletje Ridder jonge dochter van 's Graveland bijde wonende alhier. Op pro deo.

 

In Rheden, ik denk tenminste, dat dat de plaats is waar Jan vandaan kwam, werden een tweetal Jan Damen gedoopt die in aanmerking komen.

- op 24 febr 1742 Jan Damen, zoon van Willem Damen en Berendjen Jansen.

- op 26 sept 1734 Jan Damen, zoon van Adam Damen en Maria Geurtsen

Misschien kun je ahv vernoemingen en doopgetuigen van de eventuele kinderen achterhalen welke Jan jouw Jan is. (Als Reeden Rheden is Onbeslist)

Groetjes!

Bedet

Er hoefde geen verwantschap te bestaan volgens mij hoewel dat wel heel vaak voorkwam.. Ook een goede vriend of vriendin of buurman/vrouw kon gevraagd worden.

Annemarie57

Het enige kind dat ik tot nu toe heb is Hendrik. Dus voor die vernoemingen moet ik er toch eerst meer vinden :) Ik ga op zoek.

En gevonden! in 's-Graveland wordt op 22-4-1764 (een moetje) Aaltje gedoopt, vernoemd naar de moeder van Nelletje die ook getuige is, en op 20-10-1765 wordt Adam (!) aldaar gedoopt. Ook hier is Aaltje Snelling getuige.

Voor die peet zit ik toch een beetje met mogelijk standsverschil. Die notaris hoorde uiteraard tot de notabelen. Mensen uit de burgerij of lager zouden hem niet zo snel als peet vragen, tenzij het familie is. Het zou ook hun buurman niet zijn, want soort woonde bij soort.

An Anderiesen

Nee hoor dat laatste is een (moderne) misvatting of was je erbij?. In die tijd woonde alles nog redelijk door elkaar. En een oude jeugdvriend kan toch ook? De een uiteindelijk wat meer gestudeerd dan de ander?

Annemarie57

Hendrik Daniel van Hoorn had beroepsmatig dagelijks te maken met het gewone volk KLIK HIER

Wanneer je zijn akten leest, lijkt daarin ook een enorme fascinatie voor deze mensen mee te spelen.
Hij woonde in 1771 trouwens op de Amsterdamse Keizersgracht.

P.S. Hendrik is gereformeerd gedoopt op zondag 9-6-1771 in Weesp.

Jan Clavaux

Vader Adam Damen dus:

Hij huwt op 25 mrt 1731 Maria Gerritsen, in Rheden. 

Zij krijgen de volgende kinderen:

- Fijken op 24 febr 1732

- Reijntjen op 24 mei 1733

- Jan op 26 sept 1734

- Goossen op 27 juli 1738

- Gerrit op 7 jan 1742

De huwelijksinschrijving van vader Adam geeft geen plaats van herkomst, dus denk ik, dat hij gewoon in dezelfde kerk gedoopt is, en wel op 10 oktober 1700. 

Zijn vader heette ook Adam, moeder werd niet genoemd.

Vader Adam heeft wel een zusje Everdijn, gedoopt 7 dec 1698.

Het huwelijk van opa Adam vond plaats op 20 maart 1698 in Rheden met Fijken Everts. Zij zal dan de vermoedelijke moeder zijn van vader Adam. (En dus de oma van jouw Jan)

Bedet

Ook een notaris werd naakt geboren en bij zijn dood liep er niemand achter zijn baar met een zak met geld..........

 

Kinderen uit eenzelfde milieu gaan naar dezelfde school, 15 jaar later is de een huisvrouw en de ander dokter. Is de ene daarom meer dan de ander?

Standsverschil bestaat alleen in de gedachten van mensen. Misschien was Hendrik Daniel iemand die niet neerkeek op anderen maar gewoon iedereen liefhad zoals hijzelf zoals in de bijbel staat. "Soort bij soort" klinkt alsof er vooroordelen in het spel zijn die Hendrik Daniel mogelijk helemaal niet had.

Annemarie57

In het Oudrechterlijk archief van Veluwezoom, in de Protocollen, kunt u het bewijs vinden van het feit dat de hier genoemde Jan Damen een zoon is van Adam Daamen en Maria Gerritsen:

"G.A. 0203_975\104 27/28-02-1764 ● Middachten en Middachtersteeg: Erfmagenscheid tussen Maria Gerrits <RR_Dam002>-wed. en boedelhoudster van Adam Daemen- en haar kinderen Fijke Daemen en Hendrik Arnoldussen <RR_Arn009> (echtpaar) / Jan Wolters als gevolmachtigde (gepasseerd d.d. 23- te S' Gravenland) van Jan Daemen en Nelletje Ridder (echtpaar) / Goosen Daemen <RR_Dam008>/ Reijntje Daemen en Gerrit Otten <RR_Ott001> (echtpaar) / Gerrit Damen, over de boedel van wijlen Adam Damen en Maria Gerrits (echtpaar). "

Op mijn website heb ik een gezinsklapper van de gemeente Rheden tot 1811 staan, waarin alle DTBL-registers van de gemeente zijn verwerkt en een aantal secundaire bronnen uit dit ORA, waaronder een groot deel van de protocollen. Dit gezin komt hierin voor onder RR_Dam002.

De gezinsklapper is natuurlijk in bewerking en kunt u vinden op:

http://members.ziggo.nl/harrybruger/bronbewerkingen/bronbewerkingen.html

Veel plezier met uw verdere zoektocht.

Harry Bruger

Da's een mooie aanvulling Harry, dank! Ik blijk al op jouw site geweest te zijn, want daar vond ik bijvoorbeeld alle kinderen van Goosen Damen, broer van Jan, maar dit nog niet. Vader Adam is dus begin 1764 overleden, of kan dat al langer terug zijn? Jan en Nelletje trouwen in januari 1764.
 

An Anderiesen

Edit: was een domme opmerking want Maria leefde nog in 1764. Ik had niet goed gelezen dacht dat pas na haar dood de boedel werd verdeeld, maar dat was niet zo. Ik denk dat vader dan inderdaad in de periode voor de boedelscheiding is overleden (reken een paar weken tot een half jaar). De weduwe moest eerst al haar zaakjes op orde hebben voordat ze de kinderen  hun erfdeel kon geven of uit kon kopen.

Annemarie57


Adam Damen is 12-09-1751 overleden te Ellecom en 16-09-1751 begraven, volgens het begraafregister van Ellecom. Dit wordt ondersteund door het feit dat hij in de Liberale Gifte van 1748 nog genoemd wordt en het feit dat op 13-09-1751 in het ORA in de protocollen sprake is van Maria Gerts als weduwe en boedelhoudster van Adam Daemen.

Onduidelijk is waarom vervolgens op 27-02-1764 een erfmagenscheid wordt opgericht. De reden hiervoor heb ik net gevonden.

Harry BrugerPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!