stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Zijn dienstbode registers al online?



Profiel afbeelding

Het gaat bij mij om Maria Elizabeth Schreuder. Zij is is mijn betovergrootmoeder en geboren op 27 juli 1839 te Naarden. Zij overlijdt op 30 maart 1900. Op 21 januari 1863 bevalt zij in het Academisch Ziekenhuis te Utrecht van een zoon, genaamd Bertus. Hij is dus mijn overgrootvader en wordt dan Bert Schreuders genoemd. De s achter de achternaam is een verschrijving bij de gemeente Utrecht. De vader van Bertus is niet bekend. Als beroep bij Maria Elizabeth wordt dienstbode opgegeven. Op 10 augustus 1866 bevalt zij van een tweede zoon, Frederik. Deze overlijdt in het zelfde jaar op 24 december. Ook daar is de vader van onbekend en ook hier staat bij Maria Elizabeth als beroep dienstbode.

 

Ik probeer via onderzoek er achter komen, wie een kans maakt op het vaderschap van mijn overgrootvader Bertus. Omdat zij dienstbode is geweest en waarschijnlijk intern ( ik weet niet precies hoe dat toen was geregeld overigens), kan er onder de mannelijke gezinsleden een potentiële kandidaat zitten. Ik heb daarvoor mogelijk als aanknopingspunt de gegeven voornaam Bertus, omdat deze naam verder niet in de familie Schreuder, waaruit Maria Elizabeth stamt, voorkomt.

Ik weet dat vele gemeenten een dienstboderegister er op na hielden. Mijn vraag is of iemand weet, of deze al gedigitaliseerd zijn en zo ja, hoe ik ze dan kan raadplegen.

 

Overigens heb ik al een tweede onderzoekslijn ingezet en wel via DNA onderzoek, via de Y markers. Maar daar moet ik wachten op een toevallige hit. Het zou mooi zijn als ik beide onderzoekslijnen kan combineren.

 

Hartelijke groet,

 

Bert Schreuders

Bert Schreuders - 21 sep 2017 - 14:53

Omdat zij dienstbode is geweest en waarschijnlijk intern, kan er onder de mannelijke gezinsleden een potentiële kandidaat zitten.

Het is een bekend genealogisch fabeltje, dat dienstbodes in de regel werden bezwangerd door de heer of de zoon des huizes.
In werkelijkheid komt de hele mannelijke bevolking van Naarden en omstreken natuurlijk voor het vaderschap in aanmerking, om nog maar te zwijgen van de soldaten, die daar tijdelijk in garnizoen lagen.

En zelfs als de heer des huizes de verwekker zou zijn, dan zou zij het kind beslist niet dezelfde voornaam geven.

P.S. Zie ook deze link

Jan Clavaux - 21 sep 2017 - 15:07

Is zij beide keren bevallen in een ziekenhuis of op een huisadres. Staat er een adres op de geboorteaangifte?

Het bevolkingsregister van Utrecht kun je van huis uit wel doorzoeken maar ik denk dat het tijdrovend wordt. Beter een keer naar het Utrechts archief. Ik weet niet of Utrecht ook dienstboderegisters had.

http://zoekakten.nl/plaatsen.php?id=UT%7C0344%7C&id=UT%7C0344%7C%23fb

Ik zag in beide geboorteaktes dat zij in het ziekenhuis is bevallen.

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:9398-T58L-8?i=25&cc=2023934

En dat zij woonachtig was in Naarden. Is haar jongste zoontje in Naarden overleden?

mvg-Ben

Ben Wegman - 21 sep 2017 - 15:14

Beste Jan,

Bedankt voor je reactie. Maar ik heb geleerd om in onderzoek geen enkele optie uit te sluiten om te voorkomen, dat ik zaken over het hoofd zie. Uiteraard is de kans klein, dat ik met deze aannames een hit zal scoren, maar nogmaals, ik zet op alles opties in. Reden waarom ik dus ook mijn Y markers heb laten bepalen, maar ook daar is het gewoon nog maar afwachten of er ooit een match tot stand zal komen. Maar je weet het he, eenmaal als het bouwwerk van de familiegeschiedenis overeind staat, dan gaat de echte genealoog dieper spitten om alle kleine familie details boven water te halen. Overigens voor mij is dit nog niet eens een echt detail, omdat wij vanaf 1863 Schreuders te heten, maar in werkelijkheid misschien uit een geheel andere familie afstammen. Dat maakt het boeiend en interessant om door te graven.

Hartelijke groet,

 

Bert

Bert Schreuders - 21 sep 2017 - 16:32

Beste Jan,

Bedankt voor je reactie. Maar ik heb geleerd om in onderzoek geen enkele optie uit te sluiten om te voorkomen, dat ik zaken over het hoofd zie. Uiteraard is de kans klein, dat ik met deze aannames een hit zal scoren, maar nogmaals, ik zet op alles opties in. Reden waarom ik dus ook mijn Y markers heb laten bepalen, maar ook daar is het gewoon nog maar afwachten of er ooit een match tot stand zal komen. Maar je weet het he, eenmaal als het bouwwerk van de familiegeschiedenis overeind staat, dan gaat de echte genealoog dieper spitten om alle kleine familie details boven water te halen. Overigens voor mij is dit nog niet eens een echt detail, omdat wij vanaf 1863 Schreuders te heten, maar in werkelijkheid misschien uit een geheel andere familie afstammen. Dat maakt het boeiend en interessant om door te graven.

Hartelijke groet,

 

Bert

Bert Schreuders - 21 sep 2017 - 16:33

Beste Ben,

Bedankt voor het meedenken. 

Van die twee bevallingen in het ziekenhuis dat klopt. En Frederik is in Utrecht overleden. Ze moet daar dus gewoond hebben, of misschien het kind bij iemand anders aan de zorg hebben toevertrouwd. 

Het probleem met een gang naar het archief is, dat ik tegenwoordig permanent in Suriname woon. Dus even de auto pakken is er niet bij en de enkele keer dat ik in Nederland ben is eigenlijk te kort om dan ook nog eens een aantal uren te gaan zitten spitten. Dat heb ik in het verleden overigens wel gedaan en toen zelfs de protocol beschrijving van haar bevalling van Bertus gevonden in het register van het Academisch Ziekenhuis. Helaas is dat document verloren gegaan bij mijn emigratie naar Suriname, evenals de akte van erkenning van Bertus Schreuder als haar kind. Dat zal waarschijnlijk net voor het huwelijk van Bertus zijn gebeurd, hij was rond de 20 jaar. 

Jammer dat ik toen ook nog niet wist van het tweede kind Frederik, anders had ik ook naar het protocol van zijn geboorte gezocht.

Je begrijpt, ik hoop dat ooit nog eens deze aanvullende documenten digitaal beschikbaar komen, zodat ik ze weer in mijn bezit kan krijgen. Het waren de juweeltjes tussen mijn ontdekkingen. Of wellicht dat iemand bereid is om bij een eigen bezoek aan het archief deze documenten alsnog voor mij op te zoeken en te scannen.

 

groet,

 

Bert

Bert Schreuders - 21 sep 2017 - 16:41

Hallo Bert,

ik zie, dat jij en ik volledig op dezelfde lijn zitten.
Je stelt volkomen terecht, dat je geen enkele optie mag uitsluiten.
Dat is geheel in mijn lijn met mijn advies, om er vanuit te gaan, dat de verwekker iedereen kan zijn geweest en deze niet alleen binnen haar werkkring gezocht moet worden.

Graag zou ik je succes wensen, maar de praktijk wijst uit, dat de vaders van ongehuwde moeders vrijwel nooit gevonden worden.

groeten, Jan

Jan Clavaux - 21 sep 2017 - 16:56

De dienstbodenregisters der Nederlandse gemeenten:   http://odur.let.rug.nl/~welling/arts/dbr2.pdf  

mvg-Ben

Ben Wegman - 21 sep 2017 - 17:14

Bedankt Ben

 

Uitgaande van dit onderzoek, zou er geen dienstboderegister in Utrecht beschikbaar zijn. Ook Naarden komt niet voor op de lijst.

Het onderzoek moet dat indirect via de woonadressen van Maria Elizabeth worden verricht, vrees ik.

 

groet,

Bert

Bert Schreuders - 21 sep 2017 - 17:24

Ik weet niet of deze site wat kan helpen, maar ik heb er leuke dingen op gevonden: http://www.gooienvechthistorisch.nl/

Er is een HA Schreuders in Naarden en Bussum in de jaren 30-60, maar dat is mijn opa! Da's dus geen familie van je.

Maar (gek genoeg?) werden de familienaam van zowel de Meeuw(en)se (die van Matthijs Schreuder) als Veense families Schreuders (die van Bartel Schreuder) eerst ook zonder ''s'' geschreven. Daar is toen, zo ongeveer tegelijkertijd, een ''s'' aan vast geplakt. Enig direct familieverband tussen de Meeuwse en Veense familie Scheuders is niet bekend. Ook al liggen Meeuwen en Veen op loopafstand van elkaar.

Hans Hoekveld - 21 sep 2017 - 18:14

Ze woont ten tijde van de bevalling in Naarden. Terwijl ze toch in Utrecht bevalt... Waar was 9 maanden daarvoor? Of langer. Of korter. Ze zal niet voor niets in het Academisch Ziekenhuis zijn bevallen, lijkt me.

''Maria Elizabeth Schreuder. Zij is is mijn betovergrootmoeder en geboren op 27 juli 1839 te Naarden''

Geboortes voor Naarden voor die periode staan (nog) niet op wiewaswie:

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939Z-TMTW-7?i=339&cc=2020117

Vader Harmanus Schreuder, 37, daghuurder

moeder Hendrikje Sneijder

dochter Maria Elisabeth.

Geboren in de Bussummerstraat N° 161. Die straat - binnen de vesting - bestaat nog steeds.

 

Overledene Maria Elisabeth Schreuder / Geslacht Vrouw / Leeftijd 60

Vader Hermanus Schreuder / Moeder Hendrikje Sneijder / Partner Gerard den Engelsman

Gebeurtenis Overlijden / Datum 30-03-1900 / Gebeurtenisplaats Utrecht

//

Bruidegom Gerard den Engelsman / Beroep huurkoetsiersknecht / Geboorteplaats Wissenkerke / Leeftijd 30

Bruid Maria Elisabeth Schreuder / Beroep dienstbode / Geboorteplaats Naarden / Leeftijd 30

Vader van de bruidegom Jacob den Engelsman / Moeder van de bruidegom Dina Raven / Beroep Werkvrouw

Vader van de bruid Harmanus Schreuder / Moeder van de bruid Hendrikje Sneijder / Beroep Werkvrouw

Gebeurtenis Huwelijk / Datum 19-01-1870 / Gebeurtenisplaats Middelburg

Hans Hoekveld - 21 sep 2017 - 18:47

Bruidegom Harmanus Schreuder / Beroep boerenknecht / Geboorteplaats Naarden

Bruid Hendrikje Sneijder / Beroep veehoudster / Geboorteplaats Naarden

Vader van de bruidegom Hermanus Schreuder / Moeder van de bruidegom Elizabeth Beuger

Vader van de bruid Jacob Sneijder / Moeder van de bruid Hendrikje van den Tweel

Gebeurtenis Huwelijk / Datum 16-03-1828 / Gebeurtenisplaats Naarden

Opmerking weduwe van Hartger van Huijsstede

//

Overledene Hendrikje Sneijder / Geboorteplaats Naarden / Geslacht Vrouw / Leeftijd 51

Vader Jacob Sneijder / Moeder Hendrikje van den Tweel

Echtgenote Hermanus Schreuder 

Overlijden Datum 29-09-1834

//

Bruidegom Harmanus Schreuder / Beroep veehouder / Geboorteplaats Naarden / Leeftijd 34

Bruid Hendrikje Sneijder / Beroep Dienstmeid / Geboorteplaats Naarden / Leeftijd 28

Vader van de bruidegom Harmanus Schreuder / Moeder van de bruidegom Elizabeth Beuger

Vader van de bruid Dirk Sneijder / Beroep daghuurder /

Moeder van de bruid Treijntje van Schaaijk

Gebeurtenis Huwelijk Datum 01-03-1835

Gebeurtenisplaats Naarden

Opmerking

weduwnaar van Hendrikje Sneijder Naam Mg. ook Betje Berger

Hans Hoekveld - 21 sep 2017 - 19:00

De overlijdensakte van Frederik Schreuder(s) bevat adresinformatie. Lauerecht M 267. En voor de check in de overlijdensakte van Frederik

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:9398-T9WP-S?i=575&cc=2023934

Ik kan de moeder Maria Elisabeth echter niet terugvinden in de klapper van het bevolkingsregister Utrecht. Vervolgens heb ik de straat opgezocht, maar op het genoemde nummer kan ik haar ook niet vinden (maar wellicht heb ik haar over het hoofd gezien). Het zijn meerdere bladen. Image 36-44.

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9Q4-S81F?i=35&cc=2018408 

mvg-Ben

Ben Wegman - 21 sep 2017 - 19:45

Bedankt Hans voor het meedenken. Deze mensen zijn inderdaad allemaal familie van Maria Elizabeth Schreuder. Opvallend is dat Hermanus twee maal trouwt met een Hendrikje Sneijder.

 

groet,

Bert

Bert Schreuders - 21 sep 2017 - 19:49

Er is in Naarden geen relevante Bertus te vinden. Althans niet één op wiewaswie. En in Utrecht vind ik er ook geen.

En je zou denken dat Bertus naar iemand vernoemd is (een jong gestorven broer of zo iemand).

Hans Hoekveld - 21 sep 2017 - 20:04

Ik weet dat Bertus als kind is opgevoed bij een oom in Naarden. Ik heb daar destijds in Naarden een aanwijzing voor gevonden, maar wellicht is die klapper nog niet gedigitaliseerd.

In de familie Schreuder kwam voordat hij was geboren, de naam Bertus of andere schrijfwijze zoals Albertus of Gijsbertus niet voor. Pas met zijn geboorte is zijn naam in zwang gekomen en zelfs ik ben naar hem vernoemd.

 

Bedankt voor het meedenken Hans.

 

groet,

Bert Schreuders

Bert Schreuders - 21 sep 2017 - 21:29

Beste Ben,

 

Dit geeft toch wel wat meer aanwijzingen. Ik denk dat ik de "kleine lettertjes"eerder over het hoofd heb gezien. Maar zoals ik je al zei, ik heb mij helemaal gefocust op haar eerste zoon Bertus en had destijds geen idee dat er nog een voorkind was gekomen. Maria Elisabeth is na deze twee voorkinderen getrouwd met den Engelsman en kreeg haar volgende kinderen allemaal bij deze man.

 

Maar het adres en de aantekening "min" geeft toch weer een nieuwe impuls om verder te zoeken.

 

groet,

 

Bert

Bert Schreuders - 21 sep 2017 - 21:31

Het eerste kind met den Engelsman was ook onecht.( 25-10-68) De vader was militair te Haarlem.(1869 krijgsraad)

zie Jan Clavaux

Frank Fransz - 22 sep 2017 - 09:26

Wat betreft de geboorte van Jakobus Gerardus dd 25-10-1868. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939D-MVYL-H
Het geboorteadres Kleine Houtstraat wijk 3 nr 247 was mogelijk het Sint Elisabeth Gasthuis.
Maria Elisabeth was toen dienstbode en woonde aan het Donkere Spaarne, maar in dit derde geval van een onecht kind lijkt het me overbodig de heer des huizes er op aan te kijken.

Jan Clavaux - 22 sep 2017 - 10:39


Mooi resultaat Jan. Ook zonder een dienstboderegister kan ik stukje bij beetje het spoor van Maria Elisabeth Schreuder volgen. Met deze akte weten we dus nu waar ze in Utrecht tenminste 1 keer verbleef. Het aardige is overigens dat haar eerste kind, Bertus dus, ook in eerste instantie militair is geworden, overigens daarmee geen traditie in onze familie heeft geïntroduceerd. Maar ik lees dat den Engelsman ook geen lange carriere als militair heeft gehad, althans dat er een aantekening is geweest bij de Krijgsraad. Heb je kunnen achterhalen voor welk feit hij zich moest verantwoorden bij de Krijgsraad?

 

groet,

Bert

Bert Schreuders - 22 sep 2017 - 13:27







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu