stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Zoek: de doop van Elisabeth van Anrae rond 1698 Amsterdam?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Wie is in staat de juiste doopdatum en aanverwante gegevens te vinden van Elisabeth van Anrae: zij zou rond 1698 te Amsterdam zijn gedoopt, vermoedelijk R.C. Met vriendelijke groet, Leo Hendriks

Leo Hendriks

Voor wie wil helpen: deze familie is al eens eerder langsgekomen: https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/54390/0/wie_weet_wat_over_jan_van_anrae_en_cornelia_van_bergen_amsterdam

Generatie IV

IVa.          Elisabeth van Anrae, dochter van Sylvester van Anrae (IIIa) [blz. ] (koopman) en Johanna Barbara Daeldorp, geboren te Amsterdam in 1698, overleden (ongeveer 74 jaar oud) te Leiden op 11 april 1772, begraven te Leiden in de Hooglandse Kerk, trouwt (resp. ongeveer 20 en ongeveer 27 jaar oud) te Noordwijk aan Zee op 13 februari 1718, kerkelijk huwelijk te Noordwijkerhout op 13 februari 1718 met Johannes van Bommel gewettigd bij het huwelijk van Michiel van Bommel met Maria van Dal, zoon van Michiel Janszn. van Bommel (fabrikant van laken te Tilburg en Leiden) en Maria van Dal, gedoopt te Tilburg op 2 februari 1691, koopman en fabrikant van Laken te Leiden, overleden (ongeveer 68 jaar oud) te Leiden op 17 maart 1759, begraven Hooglandse Kerk.

Jan Clavaux

Dag Jan Clavaux, je hebt helemaal gelijk, maar Jouke twijfelt of in de door jou geciteerde tekst de ouders van Elisabeth van Anrae wel de juiste zijn. Ik had indertijd dus opgegeven: Sylvester van Anrae (koopman) en Johanna Barbara Daeldorp. Maar Jouke vraagt nu mijn bron!! Tja, en daar zit ik nu. Vandaar dat ik een nieuwe vraag heb geopend in Stamboomforum, en begonnen ben met het zoeken van de juiste doopdatum en aanverwante gegevens van Elisabeth van Anrae. Zie jij nog wat licht? Bij voorbaat dank, Leo.

Leo Hendriks

Ter aanvulling op de vraag een link naar een trouwinschrijving van van Bommel en van Anrae in 1718, te Leiden.

Peter S

Hun huwelijkse voorwaarden hier image 75, waarin zij wordt geassisteerd door haar vader Silvester van Anrae. Hun testament van 1718 hier image 316.
Edit - Van Sylvester van Anrae zie ik 4 huwelijken te Amsterdam. LINK

Peter S

Er zijn ook twee inschrijvingen in Noordwijk(erhout) (gerecht en RK).
Geen getuigen vermeld.
Wat opvalt is, dat ze daarom kennelijk meerderjarig is in 1718. (Voorbarige conclusie verwijderd)

Jan Clavaux

@ Jan: daar kun je niet zoveel uit afleiden. Ik heb de huwelijken van Noordwijk (tot 1735) getranscribeerd en voor het gerecht is het nooit gewoonte geworden om getuigen, voogden of welke assistent dan ook te vermelden. 

groeten, Frans

Frans Angevaare

Ja wel, van Sylvester van Anrae zijn vier huwelijken bekend, alle vier gesloten in Amsterdam. Maar voor mij nieuw is dat Sylvester van Anrae ook optreedt bij het opmaken van de huwelijkse voorwaarden van Elisabeth van Anrae met Van Bommel. Toch een mooie aanduiding dat hij de vader zou kunnen zijn van Elisabeth. 

Misschien dat Jouke wil openbaren welke ouders zij in petto heeft voor Elisabeth van Anrae (aannemende dat zij met argusogen kijkt naar de zich ontwikkelende discussie over de vraag wie de ouders zijn van Elisabeth van Anrae).

En het blijft toch wel de vraag wanneer de doop van Elisabeth van Anrae heeft plaats gevonden.

Tot zover, Leo Hendriks

Leo Hendriks

Hoewel het dopen van slechts één kind van Sylvester van Anrae te Amsterdam eenvoudig te vinden is (Christianus Thomas 1683), zijn er nogal wat inschrijvingen van het begraven van 4 van zijn kinderen. Het is dus vooralsnog niet duidelijk waar al die kinderen gedoopt zijn, inclusief Elisabeth. LINK [naar alle verwijzingen naar Silvester in meerdere indices te Amsterdam]. Misschien zijn de kinderen allemaal buiten Amsterdam gedoopt?

Peter S

Leo, er is ook geen twijfel dat Sylvester van Anra (althans, ik weet niet of er meer  waren, de Sylvester die in Noordwijk woonde en overleed) de vader is van Elisabeth die met Johan van Bommel trouwde. Zie de boedelscheiding van zijn  goederen van 04-10-1728, waar Christiaen van Anra, Hendrik van Anra, Elisabeth van Anra x Johan van Bommel, en Johanna van Anra x Hendrik van Eekhout als zijn kinderen worden genoemd.

groeten, Frans

Frans Angevaare

Tjonge, ik neem mijn petje af voor Sylvester van Anrae: vier huwelijken is op zich al een aardige prestatie, maar de lange lijst van begrafenissen waarbij hij betrokken is, en die Peter nu voor het voetlicht brengt, werpt nog een ander licht op hem. Groet, Leo.

Leo Hendriks

Ik was te snel, Frans rondt de discussie over de ouders van Elisabeth af. Ook al weten we nog niet de juiste doopdatum van Elisabeth van Anrae,haar ouders zijn wel zeker. Maar wellicht komen we ook nog eens achter haar doopdatum. Ik heb in mijn GPD in totaal vier kinderen van Sylvester van Anrae met zijn vierde echtgenote, en van alle vier kinderen (dus incl. Elisabeth) heb ik tot op heden geen doopdatum kunnen vinden. Om razend van te worden!!

p.s. ik blijf nieuwsgierig welke ouders Jouke nu had?

Groet aan allen, het is bijna nacht, Leo.

Leo Hendriks

Leo, ik rond slechts de discussie over de vader van Elisabeth af, niet die over haar moeder....

Frans Angevaare

Ik heb in mijn GPD in totaal vier kinderen van Sylvester van Anrae met zijn vierde echtgenote, en van alle vier kinderen (dus incl. Elisabeth) heb ik tot op heden geen doopdatum kunnen vinden.

Waaruit blijkt dat deze kinderen waren van de vierde vrouw, Johanna Barbara Daeldorp? Blijkens genoemde begraafinschrijvingen waren er (ook) kinderen uit de eerdere huwelijken van Silvester. Overigens is J.B.Daeldorp's ondertrouwinschrijving met Silvester d.d. 27.12.1697, en is zij reeds begraven op 31.8.1700.

Gerelateerd punt: dit vierde huwelijk is buiten Amsterdam voltrokken. Blijkens de inschrijving 10.1.1698 van boete op het trouwen buiten Amsterdam was dit te "Overt-". De index maakt hier "Overtoom" van, maar welke kerk zal dit zijn geweest - ergens onder Nieuwer-Amstel, of zou dit naar een andere plaats verwijzen? Op zoekakten onder Nieuwer-Amstel zie ik dit (RK) huwelijk zo gauw niet. [Of anders Sloten? Daarvan beginnen de bewaardgebleven RK boeken te laat; in Buitenveldert zie ik het huwelijk niet.] Het is maar een idee, misschien dat de kinderen daar ook werden gedoopt - hoewel het zou kunnen dat ze wel in Amsterdam gedoopt zijn en de betreffende doopregisters niet bewaard zijn gebleven, dat weet ik niet.

Edit - Het huwelijk met Machtildes vander Mije in 1685 vond ook buiten Amsterdam plaats blijkens hetzelfde register link. Helaas wordt een plaats niet genoemd.

Peter S


GerryPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!