stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte en onderzochte familienamen in Nederland » Geslacht Van Honnepel

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

In onze kwartierstaat komt voor Elbert van Honnepel, heer van Groin. Hij werd geboren omstreeks 1545 en was drost van Isselborg.
Hij huwde (1) Agnes van Nydeggen en (2) Anna van Wilsum.
Zijn ouders waren Elbert van Honnepel en Catharina van Wittenhorst.

Ik ben er niet in geslaagd Elbert te koppelen aan het geslacht Alpen-Honnepel, waarin de naam Elbert meerdere eeuwen voor komt.
Ook kan ik Catharina van Witttenhorst niet koppelen aan het riddermatige geslacht met die naam.

Wie kan mij meer gegevens over hun voorgeslacht verstrekken ?

André Sijnesael

Volgens Genealogisch Heraldische Bladen 1883, 51 (voor wat het waard is) trouwden Elbert van Honnepel en Catharina van Wittenhorst in 1475.

Een zoon geboren uit dit huwelijk ca.  1545 lijkt dus uiterst ongeloofwaardig.(Catharina moet dan minstens 100 zijn geweest)

Het lijkt me dat het jaartal 1475 niet zomaar verzonnen is want er wordt een 'hylixvriend' genoemd: Johan van Ulft. Dat lijkt erop te wijzen dat er een akte van huwelijksvoorwaarden heeft bestaan of misschien nog wel bestaat.

Ik heb helaas  niets gevonden  bij het Gelders Archief, want eventuele andere getuigen zouden wellicht meer familierelaties aan het licht kunnen brengen.

Annemarie57

1545 klopt inderdaad niet, want zijn kleindochter Catharina is begraven op 20-5-1556, in de kerk van Ede.

Jan Clavaux

Het echtpaar Elbert van Honnepel en Anna van Wilsum hadden een dochter Elberta van Honnepel, geboren omstreeks 1570 en in 1596 gehuwd met Godert van Steenhuys, heer van Aerdt. Als dit ouderpaar correct is, dan kan Elbert dus zeker rond 1545 geboren zijn. In dat geval is het ouderpaar Elbert van Honnepel en Catharina van Wittenhorst dus niet juist, als zij in 1475 geboren zijn.
In dat geval zal er een generatie tussen beide Elberts uit zijn of klopt het ouderpaar gewoon niet. 

André Sijnesael

Of Elbert was veel ouder, bij zijn tweede huwelijk kon hij best al 50 of 60 zijn natuurlijk. Maar ik ging ervan uit dat je BEWIJS had dat Elbert een zoon was van Catharina Wittenhorst. Of komt het weer van de een of andere obscure website?

Annemarie57

Je hoeft niet zo'n toon aan te slaan hoor. Ik gebruik geen obscure sites masr controleer alles zoveel mogelijk, vandaar mijn vraag. De gegevens komen volgens mij uit een dossier bij het cbg maar dat moet ik nakijken in mijn oude aantekeningen.

André Sijnesael

Sorry, ik begin een beetje moe van te worden van de vele vragen die niet kloppen pp dit forum en die vaak gebaseerd zijn op wat ik "obscure" websites noem. ik begin me een beetje Don Quichotte te voelen. Door een herseninfarct reageer ik niet altijd even fijngevoelig meer, sociaal onaangepast zullen we maar zeggen. Hoe vermoeider ik word hoe erger het wordt, dus ik stop er maar even mee. Jammer, ik hou wel van een goede puzzel, maar er moeten wel bewijzen te vinden zijn..........

Annemarie57

Dat begrijp ik. Het probleem is dat deze voorouders leefden in een nogal documentarme 16e eeuw en dat je vaak afhankelijk bent van schamele gegevens in oude tijdschriften en dossiers bij onder meer het CBG. Ik noteer deze voorouders altijd als "nog onderzoeken" en probeer dan via fora en steeds meer online komende gegevens het plaatje compleet te maken.
Het probleem van de obscure websites ken ik ook. Daar ben ik altijd erg voorzichtig mee. Als ik ergens gegevens aantref, ga ik die altijd als het éven kan met de originele bronnen controleren of kijk wat andere sites er over te zeggen hebben. Als daar geen eenduidigheid over te vinden is, laat ik deze voorouders weg of neem ze op met een aantal voorbehouden. 

André Sijnesael

ok. Het is al goed. De vraag is dus waar dat huwelijkscontract van 1475 zich zou kunnen bevinden en wat er precies instaat. (Als het al bestaan heeft, want ook de Genealogisch Heraldische Bladen zijn wat mij betreft niet geheel 'onverdacht'). Daar staan ook nogal eens afstammingen in die vooral bedoeld waren om het eigen voorgeslacht wat ' op te leuken' als je begrijpt wat ik bedoel.

Annemarie57

Het jaar 1475 lijkt in elk geval wel te kloppen, zie hier. Het zou me niet verbazen als er i.p.v. Evert Elbert blijkt te staan.

Groet, André

Andre Jansen

Mooie vondst André!! Dat lijkt mooi aan te sluiten en de zoektocht naar Duitsland te verplaatsen..

 

Misschien dat in onderstaande publicatie nog iets staat?

J. J. DE GEER, Bescheiden betrekkelijk de geslachten van Honepel, van den
Loe en Ulft. Medegedeeld uit de archieven van Matenesse. — Hisf. Gen.
Kwn. VII, 1851. 86.

Annemarie57

http://www.dbnl.org/arch/_kro004185101_01/pag/_kro004185101_01.pdf

 

Huwelijksvoorwaarden van Elbert van Honepell en Catharijnen van Wijttenhorst. Huwelijksvienden zijn Rutger van Honepell, vader, Dirk van Honepell, broeder, Goderd van Wijlaeke en Otte van Wijlaeke, ridders en gebroeders, Willem van Honepell, geheeten van der Empell,en Aloff van Wijlaeke, Dirksz., ter eener, en Hendrik van Wijtenhorst, vader, Herman en Johan van Wijtenhorst, broeders , Jacob van Wijtenhorst , Gerrit en Hendrik van Ossenbroick, gebroeders, en Johan van Ulfte, ter andere zijde. Hendrik van Wijtenhorst verbindt zich, om o. a. het ambt te IJsselborg, ter waarde van 1100 overlandsche Rijnsche guldens , op Elbert van Honepell te doen overschrijven , en heeft Gene zuster en eene dochter, die beide zijn opgenomen in het klooster van Sledenhorst. 1475, St. Margriet. Johan , hert.

 

Hiermee lijkt me de vraag over Honepel-Wittenhorst nu wel beantwoord.

Annemarie57

Annemarie, dank voor je reactie, deze akte bevat veel belangrijke gegevens waar ik weer verder mee kan ! 

André Sijnesael

Graag gedaan André, soms moet je gewoon even doorzoeken en een beetje geluk hebbenDe koning te rijk

Annemarie57


Overigens zou je er wel voorzichtig van kunnen uitgaan dat "jouw" Elbert wel (nauw) verwant zal zijn met de Elbert die met Catharina trouwde, omdat hij drost van Isselborg was. Dat drostambt was immers bij de huwelijkse voorwaarden in hun familie terechtgekomen.

Haus Groin heeft trouwens (misschien al wel bekend) een artikel op de Duitse wikipedia.

Een dochter Catharina van Elbert van Honnepel en Catharina van Wijttenhorst was getrouwd met 1. Reinier van Voorst Johansz. (en werd zo moeder van Elbert van Voorst tot Schoonderbeek) en 2. Seger van Arnhem.

Andre Jansen
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!