stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » van waar komt de naam alberghs

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.
van waar komt de naam alberghs

Alberghs

Tsja ik kan me een paar dingen bedenken: 

Misschien zijn uw voorouders afkomstig van een plaats die zo heet?Er was een buurtschapje Albergen tussen Almelo en Ootmarsum, pf je kunt denken aan een herkomst uit Vorarlberg https://nl.wikipedia.org/wiki/Vorarlberg

Maar het zou ook een verbastering kunnen zijn van het patroniem Albrechts/Alberts.

 

Door nauwkeurig onderzoek van uw voorouders in rechte lijn komt u er waarschijnlijk wel achter.

Annemarie57

Beste mevrouw of mijnheer Alberghs,

Welkom op het Stamboomforum! U vertelt weliswaar nergens in hoeverre u al ervaren bent met stamboomonderzoek/genealogie (bent u evt. beginner, dan vindt u een geschikte, gratis basiscursus hier: https://www.ou.nl/eCache/DEF/2/31/524.html), dus wij weten niet waarvan wij uit moeten/kunnen gaan qua kennis bij u; maar in elk geval het volgende:

Over uw vraag waar de familienaam Alberghs vandaan komt: bij WieWasWie.nl vindt u als "oudste vermelding" die van een geboorte in de gemeente Hooge en Lage Zwaluwe (NB) in 1873; die verwijst weer door naar een vermelding op de website van het Regionaal Archief Tilburg van de vader van het kind; ene Léon Alberghs, geboren in 1840 te Hasselt, Belgie. Nu bent u in één keer met een paar sprongen van 2017 al in 1840.

Alleen: u voelt zelf óók wel aan dat dit niet de manier is waarop men onderzoek doet, hè? Goed onderzoek begint altijd bij uzèlf, en werkt van dááruit steeds een generatie terug, met gebruik van de primaire bronnen, zoals bijvoorbeeld akten van de burgerlijke stand, en daarvóór doop-, trouw- en begraafboeken (tot 1811), en de bevolkingsregisters. Uw geboorteakte, de huwelijksakte van uw ouders, hun geboorteakten, enz. enz. Consequent zoveel mogelijk bronnen "voor dezelfde feiten" verzamelen, geen stappen overslaan, en zo terugwerken in de tijd. Zie bijv. de cursus.

Veel plezier met uw hobby en succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Ik zie eigenlijk maar 1 naamdrager die uit België blijkt te komen:

 

 Léonard Alberghs geboren op 1869 te Hasselt (België)

Annemarie57

In België komt de naam al in de 17e eeuw voor, maar net als Dimitri raad ik u aan stapsgewijs onderzoek te doen anders verzuipt u binnen de kortste keren in de gegevens.

Project Parochieregisters Huwelijksakten - West-Vlaanderen
Type akte Parochieregister / Huwelijksakte
Gemeente Ingooigem
Inhoudsomschrijving Parochie registers huwelijken
Aktedatum 30-04-1659

Personen op deze akte

Bruid

Naam Margareta Alberghs

Bruidegom

Naam Joannes Vandemeulebrocke

Annemarie57

Alberghs, Petrus, * Guigoven (zoek omstreken) 1720, + Kuringen 07/06/1798
oo Kuringen 11/02/1744 Maria Houben

Zo ver ben ik geraakt. dan stopt het voor het ogenblik

Dit zijn plaatsen in Belgie

Alberghs

En alles in de buurt van Hasselt dus. Zijn er geen Rechterlijke of Notariele archieven die kunnen helpen?

Annemarie57

zoekakten.nl

Léon Alberghs geboren Hasselt 1840.

Kan ik dan stellen dat er een uitwijking is naar Nederland  en niet andersom.

Of heeft niemand op deze site  ergens een stamboom van Alberghs

Alberghs

Beste mevrouw of mijnheer Alberghs,

1.     In uw reactie (van vandaag 18:13 uur) schrijft u: "Alberghs, Petrus, * Guigoven (zoek omstreken) 1720, + Kuringen 07/06/1798 oo Kuringen 11/02/1744 Maria Houben. Zo ver ben ik geraakt. dan stopt het voor het ogenblik". 

U heeft dus kennelijk al vrij veel onderzoek gedaan, om zover te komen; tot zover terug in de tijd. - Niemand hier wéét dat van u. - Opnieuw dezelfde kwestie: u vertelt hierover niets in uw vraag. Dat is, laten we zeggen, niet het meest voorbeeldige gedrag: als u hier een vraag stelt, wordt er wel van u verwacht dat u zèlf zoveel mogelijk opnoemt wat u al weet, welke informatie u al verzameld heeft, welke (soort) bronnen u al heeft geraadpleegd. Dat voorkomt namelijk dat mensen die vriendelijk op u reageren heel veel tijd, energie en moeite zouden steken in een reactie op uw vraag, terwijl dit compleet zinloos is, omdat u die informatie allang kènt. - Wat bereikt u met dit gedrag? Ergernis, irritatie, boosheid en frustratie om verspilde energie en tijd; en misschien nog wel èrger: men zal de volgende keer dat u een vraag stelt daar hoogstwaarschijnlijk niet meer naar omkijken. Werkt voor u dus averechts uit, contra-produktief....

2.    Er hebben tot nu toe 3 mensen op uw vraag gereageerd (Annemarie57, Zoekakten.nl en ondergetekende). Uw enige reactie (om 18:46 uur vandaag) is, lijkt het wel, weer een nieuwe vraag ("Léon Alberghs geboren Hasselt 1840. Kan ik dan stellen dat er een uitwijking is naar Nederland  en niet andersom. Of heeft niemand op deze site ergens een stamboom van Alberghs").

Het zou toch van vriendelijk en wellevend gedrag (normen en waarden, normaal fatsoen, enz.) getuigen als u eerst netjes bedankt voor de reacties. Geen spoor daarvan in uw reactie; bedenkelijk!

3.    U schrijft: "dat er een uitwijking is naar Nederland". Het is fantastisch dat het Stamboomforum inmiddels ook een groot publiek in Vlaanderen heeft bereikt, naast een trouwe schare "aanhangers" in Nederland, maar u moet zich, als u hier een bijdrage (bericht / vraag) of reactie plaatst, wel altijd blijven realiseren dat u hier dus voor een "gemengd publiek" schrijft; en dat wàt u schrijft dus voor zowel Nederlanders als Vlamingen begrijpelijk moet zijn (algemeen beschaafd Nederlands). Voor Vlamingen kan dat o.m. betekenen dat u de gebruikelijke weerzin tegen Frans-aandoende woorden even moet "wegslikken" (althans: bewaren voor binnenlands gebruik), en dat u een andere term moet zoeken. Als er in een tekst sprake is van een "uitwijking", denkt de gemiddelde Nederlander daarbij waarschijnlijk aan de situatie waarbij een idiote wegpiraat vóór je op de snelweg een stupide beweging maakt, waardoor je noodgedwongen moet uitwijken. Wat u bedoelt is waarschijnlijk 'emigratie'; dat woord zou men hier beter kunnen gebruiken (ongeacht wat u gewend zou zijn te zeggen in het Vlaams).

4.    U schrijft ook: Of heeft niemand op deze site ergens een stamboom van Alberghs. Dit is (afgezien van de vreemde veronderstelling dat er maar één "stamboom Alberghs" zou bestaan) weer zo'n merkwaardige formulering, die lijkt op die manier van denken, die je bij duizenden àndere -misschien wat naieve- genealogen/stamboomonderzoekers tegenkomt : de gedachte dat vàst alle miljoenen families op de wereld alláng zijn "uitgezocht", dat er dus ook miljoenen uitgewerkte genealogieen kant-en-klaar bestaan, die al jaren ergens "op de plank liggen" te wachten: je hoeft ze alleen maar even op te halen.

Natuurlijk bestaat er al veel kennis bij àndere genealogen, en natuurlijk hoeft men "het wil niet opnieuw uit te vinden", en natuurlijk is het goed om "kennis te delen" - maar dat wil niet zeggen dat u zelf niet gewoon hard moet werken en dingen moet uitzoeken, misschien wel jarenlang. Bijvoorbeeld door simpelweg de zoekfunctie van het Stamboomforum te gebruiken (rechts bovenin uw scherm, vergrootglas-symbool, "Zoeken"), of tientallen andere bronnen.

Zoals u het formuleert, is het simpelweg alsof u even bij de buurman in zijn garage komt aanlopen, en vraagt: "Heb jij misschien nog ergens een boormachine liggen, en een steeksleutel-13, die ik even kan lenen?" Dat simpelweg en "all-in" vragen naar de bekende weg, "heeft niemand ergens een stamboom van X", is géén goede houding voor een serieuze genealoog/stamboomonderzoeker....

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Punt1

Ik heb onderzoek gedaan, inderdaad en in 1720 terecht gekomen.

Mijn vraag was en is van waar komt de naam Alberghs?

Dat ik daarvoor mijn gegevens moest doorsturen, lijkt me onwaarschijnlijk.

Dat sommigen zo vriendelijk zijn geweest snel te reageren weet ik te waarderen.

Eentje heeft me hierop een antwoord gegeven ( Albergen tussen Almelo en Ootmarsum, pf je kunt denken aan een herkomst uit Vorarlberg).

Dit is ook een antwoord op punt 2.

Punt 3 Dat niet iedere Nederlander ons algemeen beschaafd Nederlands verstaat is normaal, dit is ook andersom ook waar, er zijn nu eenmaal verschillen of dacht U van niet? Vragen voor verduidelijking mag en kan niet?

Punt 4 Wat is het probleem met deze vraag we zijn er om elkaar te helpen of niet, en als iemand iets wil weten over mijn stamboom kan ik tot op een bepaald niveau helpen, en dit met plezier. Waarom allemaal beginnen vanaf nul, zoals U zelf schrijft. U zegt zelf dat ik al heel wat onderzoek gedaan heb, begrijpen wie begrijpen kan, die opmerkingen van U, helemaal niet gegrond.

Het zij personen zoals U die graag kritiek spuien, die het aangenaam maken op de forums.

Grtn

Jean-Paul

Alberghs

Hasselt ligt niet zo ver van Nederland en de kans dat er dus een aan de andere kant van de grens terecht is gekomen is niet zo vreemd. Er zijn veel families die aan beide zijden van de grens  woonden.   Tilburg was wellicht interessant omdat het een industriestad in opkomst was (textiel!)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Textielindustrie_in_Tilburg

Annemarie57

Heer Alberghs,

U schreef:
Ik heb onderzoek gedaan, inderdaad en in 1720 terecht gekomen.
Mijn vraag was en is van waar komt de naam Alberghs?
Dat ik daarvoor mijn gegevens moest doorsturen, lijkt me onwaarschijnlijk.

Aanvullend op de repliek van Dimitri Vlas nog het volgende:

Uw vraag doet de indruk ontstaan dat u door te weten waar de naam Alberghs vandaan komt, u plots zal kunnen doorstoten naar de 13e eeuw naar de unieke oerstamvader van alle nu levende Alberghs.  Dat is een misvatting. Dergelijke geslachtsnamen zijn uiterst zeldzaam.
Wanneer ik op bvb. openarch.nl zoek op alberg* , dan duiken er honderden records op, verspreid over heel Nederland.
In België (via FS) is de spoeling iets dunner. Van enige uniekheid is geen sprake.

Wel uniek in genealogieland is dit forum: dagelijks worden hier vele mensen die hopeloos "vastzitten" geholpen met raad & daad door vrijwilligers die onbaatzuchtig tijd spenderen om anderen te helpen. Om dit optimaal te kunnen doen, worden daarom frekwent "uw gegevens" opgevraagd. Aan wild giswerk wordt hier niet gedaan, en dat is nu net wat u vraagt.

Het onmogelijke gebeurt hier direct; wonderen duren iets langer; op verzoek wordt er zelfs getoverd.

mvg - Dirk

Dirk Claessens

Om al die kritiek heb ik niet gevraagd.

Gewoon de vraag zoals vermeld.

En de indruk is van jou persoonlijk, en is niet de essentie van mijn vraag.

Ben jij er ook één die graag kritiek spuit om het gezellig te maken?

Alberghs


We zijn helaas allemaal mensen en hebben allemaal onze goede en slechte ervaringen............

Annemarie57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!