stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Huwelijk Schoondermark x van Asch

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Beste mensen,

 

Ik ben al tijden op zoek naar het huwelijk van Daniel Schoondermark x Wilhelmina van Asch, een kind wordt gedoopt in Den Haag op 11-01-1801 geen getuigen vermeld.

Daniel is gedoopt op 12-08-1769 in Lage Mierde en Wilhelmina op 06-12-1761 in Culemborg.

Op 30-03-1800 is hij met zijn vrouw in Delft getuige bij de doop van een dochter van zijn zus.

Het overlijden van Daniel zal moeilijk te vinden zijn want hij is op 01-04-1801 gedeserteerd in Delft met diefstal van het chambree geld dus als ik hem al vind zou dat een toevalstreffer moeten zijn.

Maar waar zijn zij gehuwd want in Delft heb ik niets kunnen vinden van een huwelijk en ook eventuele meerdere zijn mij niet bekend.

 

Alvast dank,

Han Lijster

Han Lijster

Jan Clavaux

Is deze inschrijving in een stamboek al opgezocht? LINK  Misschien geeft dit meer duidelijkheid wanneer hij waar was.

Achternaam Schoondermark
Voornaam Daniel
Wapen Infanterie
Regiment Pallardij / Des Villates
Bataljon 1e Bataillon
Compagnie B, v/d E. van den Enden
Aard van de bron Stamboek
Laagste jaar 1787
Bronverwijzing Nummer toegang: 1.01.19, inventarisnummer: 1965, folionummer: 22

Edit - er is nog een eerdere discussie over Daniel op het forum hier met gegevens uit een later stamboek.

Blijkens die informatie in 7.1799 aangenomen als sergeant bij het 3de Regiment/Bataljon Infanterie van Ligne, was "bij deeze comp." 4 jaar in dienst (ik neem aan ten tijde van het schrijven in 1801), en was eerder 8j en 7m in dienst bij het regiment de Villattes. Dit lijkt dus aan te sluiten: 1787+8j+7m is ca. 1796 en dan 4j zou je op 1800, misschien 1801 brengen dus er lijkt geen gat te zijn in het CV als ik dit juist lees .

Peter S

Zie voor dit regiment infanterie 599b hier Ik neem aan dat dit Daniel's eerste regiment was, maar ik ben geen expert in militaire bronnen. Onzeker

Garnizoen te:

1787 Woerden
1789 Schoonhoven/Gouda
1790 Breda
1791 Middelburg, Tholen, Zierikzee/Bath, Goes, Middelburg
1794 Vlissingen/Bath, Goes

Blijkens een van de bovengenoemde eerdere discussies is Daniel op 23-09-1791 als lidmaat ingeschreven te Breda. Ik heb inmiddels gezien dat de Districtsklappers ZH voor de Krimpenerwaard 1776-1795 mij niets opleveren aangaande een Schoondermark en vind vooralsnog ook niets te Gouda en Woerden. Dus Zeeland of Daniel is pas getrouwd nadat hij in dat andere regiment was begonnen (waar zat dat)? Anders terugzoeken in Den Haag vanaf 1801, het dopen van dochter Cornelia (zie eerdere discussie) [zie ze niet op de lidmatenlijst Den Haag 1795-1800 hier maar heb slechts vluchtig gekeken].

Wat aanvullende info: doopakte van Daniel zv Daniel Schoondermark x Lucia de Vries, doopakte van Willemina dv Matthijs van Asch x Neeltje v Wullesweert, beiden NG. Qua vernoemingen klinkt niet alsof dochter Cornelia in 1801 de oudste was.

Detail: i.d.marge van Willemina's doopakte: "Hier van extract gegeven op den 22 Jan: 1809?" (slecht leesbaar - misschien 1801?). Waarom zou er extract gegeven zijn?

Peter S

Beste mensen,

 

Eerst even excuus dat ik gemeld heb dat deze vraag ook al een jaar of vier geleden heb gesteld.

Sindsdien heb ik deze gegevens verwerkt en zo kwam ik er dus achter dat hij gedeserteerd was want dat stond weer in de stamboeken.

Waar hij dus in 1791 in Breda want daar werd hij als lidmaat aangenomen samen met zijn broer Johannes zijn zus Franciena wordt een jaar later als lidmaat in Breda aangenomen.

Daniel en Johannes dienden in hetzelfde regiment de Villattes en Franciena komt in 1794 in Delft wonen.

Van Franciena en Johannes heb ik verder alle gegevens maar van Daniel kan ik dus geen huwelijk vinden vandaar mijn vraag op het forum of er misschien onder jullie nog suggesties zijn.

Dit kwam ook uit het stamboek waardoor ik het vermoeden heb dat hij tussen 1799 en 1801 gehuwd moet zijn want er staat bij de geboorte van dochter Cornelia geen aantekening van onecht.

Nationaal Archief, Oorlog voor 1813, Stamboeken, toeg.nr. 2.01.15, inv.nr. 8., folio 203 verso en 204.
Stamlijst der Sergeanten van de Compagnie No. 6.
Charge: sergeant
Nummers: 13
Naam en Toenaam:                      Daniel Schoondermerk
Wanneer aangenoomen:             8e Julij 1799
voor hoe lang dienst genoomen: 6 jaar en 3 maanden
Tijd van Dienst Expireert:            8e october 1805
Lengte op Koussen:                     voet: 5 duijm: 6
Ouderdom:                                  20
Geboorte Plaats:                          Hooge Mierden
Van te vooren Gedient,
Bij wien en Hoe lang:                   bij het geweeze Regiment des Villattes 8 Jaar en 7 maanden, bij deeze Comp. 4 Jaar.
Daar van Afgegaan:                    bij organisatie
Ambagt en Signalement:              [niet ingevuld]
Religie:                                         Gereformeert
Getrouwt en hoe veel kinderen:  vrouw: -
                                                     kinderen: -
Aan wien gepresenteerd en door wien goed gedaan: Lieut. Coll. van Till
Wanneer en op welke wijze afgegaan: gedeserteerd den 1e April 1801 van ’t detachement te Delft, meede neemende ’t Chambrée geld der manschappen, bestaande in sestig guldens.

 

Dank,

Han Lijster

Han Lijster

Deze vermelding in dat latere stamboek kwam inderdaad uit een van bovengenoemde eerdere discussies naar voren maar is handig hier bij te hebben. M.i. zou een aanwijzing kunnen volgen uit het achterhalen van waar dit 3de regiment infanterie van linie verbleef. Is hier inmiddels iets over bekend? Ik ben in mijn eerdere bericht verder terug gaan zoeken dan 1799 omdat ik niet zeker was dat Daniel in 1799 ongehuwd was, ik weet niet hoe zeker we hiervan kunnen zijn op basis van de in bovengenoemd stamboek leeggelaten vakjes "getrouwt en hoeveel kinderen". "Cornelia" gedoopt in 1801 is naar geen van beide grootmoeders vernoemd, hoewel dat ook geen zekere aanwijzing is dat er eerdere kinderen waren. Maar inderdaad lijkt er tot 1795 geen spoor te vinden, hoewel we in gedachten moeten houden dat zijn regiment ook te Middelburg was, waarvan DTB boeken weg zijn.

Peter S

Het 1e bataljon van het Regiment de Vilattes is opgegaan in het 1e bataljon van de 1e halve brigade

Officiële standplaats Haarlem, maar ook Arnhem en Leiden

in 1799 deden ze mee aan de gevechten in Noord Holland

Frank Fransz

Frank,

 

Bedankt dat zou mogelijk een aanknopingspunt kunnen zijn ik ga zoeken in Leiden, Haarlem en Arnhem wie weet.

 

Han Lijster

Han Lijster

@Frank, dat is dus zinvol voor de periode t/m 1799 maar wellicht niet daarna. De inschrijving in 1799 (bericht Han Lijster vandaag 10:18) is van Daniel in een ander regiment waarnaar hij lijkt te zijn overgestapt, en komt uit onderstaande referentie. Vraag rest dus of ook bekend is waar dit regiment was in de periode 1799-1801.

Stamboek van de Officieren Onder Officieren en Manschappen van het 3de Regiment (later doorgehaald en vervangen door Bataljon) Infanterie van Ligne (laatste twee woorden later doorgehaald). Nationaal Archief, Oorlog voor 1813, Stamboeken, toeg.nr. 2.01.15, inv.nr. 8., folio 203 verso en 204. (gekopieerd van hier bericht van Bas Lems)

Peter S


De halve brigades bleven bestaan tot 1803; zij zouden bij het besluit van 20 oktober van dat jaar per 1 januari 1804 weer worden ontbonden in zelfstandige bataljons, die de num­mering 1 tot en met 21 kregen

De bataljons van Linie kwamen dus pas later en toen is de tekst op de omslag aangepast.. 

Jaar van boekje 1803
Naam Till, G.C. van
Rang/Functie kap Lieutenant Colonel
Aanstellingsdatum 09-01-1793
Dienstvak Infantery
Regiment/Brigade 1ste halve Brigade
Bataljon 3de Battaillon
Compagnie/Escadron Staff

Frank FranszPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!