stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Oude (uitgestorven) brabantse naam Polslauwer

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding
Het gaat hier om een geschreven stuk uit de Bossche encyclopedie. Cler. Luik, I.L. 1364-1391 (1364-1392) Luik, Den Bosch Peter Polslauwer, Polslawer, Polsela(u)wer, Pulslauwer, Polslouwer, werd in Den Bosch geboren als zoon van Roelof Polslauwer en van diens vrouw Katherijn. Behalve Peter had Roelof ook een natuurlijke zoon Henric die in 1399 nog leefde. Peter stelde tussen 1364 en 1391 tientallen notariële akten op, maar resideerde aanvankelijk waarschijnlijk niet in Den Bosch. Zo was hij op 4 augustus 1364 samen met Daniel van Oirschot (nr.287) als notaris te Oirschot aanwezig bij de aanstelling van arbiters door enkele inwoners van die plaats naar aanleiding van een geschil over goederen te Ellaer. Ik ben vaak nogal erg geïntrigeerd door rare of onverklaarbare achternamen. Ik ben benieuwt of iemand weet wat deze oude Brabantse naam betekent. Ik probeerde meer te vinden over Roelof. Maar ivm het jaartal geef ik het niet veel kans. Maar dan zou ik het op zen minst leuk vinden de betekenis te achterhalen van deze naam. Ik hoop dat iemand misschien met kennis van het oude Brabants mij kan helpen hiermee :)

Spanjaard

Mogelijk is deze naam helemaal niet van oorsprong Brabants, maar een heel vroege herkomstnaam, afgeleid van een plaatsnaam, zoals Van Osnabrugge (Osnabrück), Van Gulik (Jülich), Polak (Polen), Prager (Praag) of Premsela / Premselaar (Przemysl) ? - Polslauwer zou misschien een verbastering kunnen zijn van de Duitse familienaam Bolslauer / Boleslauer, afgeleid van de nu Poolse plaats Boleslaw ten noordwesten van Krakow (Krakau), welke plaatsnaam op zich weer is afgeleid van de eigennaam (voornaam) Boleslaw.

Hoe dan ook: succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas


Erg bedankt Dimitri! Ik vermoedde ook dat het misschien een verbastering was. Bolslauer lijkt er heel erg op. Waarschijnlijk dan dus een Duitse verbastering van een Poolse plaats waar de families origine lag

SpanjaardPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!