stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte en onderzochte familienamen in Nederland » Gezocht ouders van Anna Maria Jans Korte, geboren ca. 1779 Aschendorf DL

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik ben op zoek naar de ouders van Anna Maria Jans Korte, getrouwd RK op 26 april 1801 te Oude Pekela, Groningen met Kasper Harmannus Ninteman (zij zijn dus mijn oud grootouders). Hij was schoenmaker. Anna Maria (ook wel genoemd Maria Jans of Marijke) Korte is rond 1779 geboren in Aschendorf. Zij is overleden op 12 februari 1868 te Nieuwe Pekela. In de overlijdensakste staat als vader genoemd Jan Harms Korte; als moeder Trijntje Fekkes. Ik weet dat er in Aschendorf een grote familie Korte was maar ondanks uitgebreid speuren, ook in Duitse Genealogische bronnen, kan ik maar geen Jan Harms/Johan(n)es Hermann(us) Korte ontdekken met een Anna Maria als dochter en een Trijntje (Catharina) Fekkes (Feddes? Fekker?) als moeder. Wie helpt? Bij voorbaat dank!

Liesbeth Ninteman

Hallo Liesbeth, er zijn nogal wat verschrijvingen, zoals Anna Maria (Jans) Korte / Maria Jans Korte enz. Het maakt het niet makkelijker.. Op dit moment alleen het overl. van Kasper (Casper) Hermannus/Harmens/Hermanus/Hindriks en zijn fam. naam: Nieteman?Ninteman enz. Maar van Casper (Kasper) wel zijn overl. gevonden, en wel op 01-09-1833 te N. Pekela (64 jrn. oud). Nalatende 5 kinderen. Voorlopig was het dit.

DHv. E.

Ja, verschillende schrijfwijzen van namen maken de zoektocht extra lastig. Wat Kasper Ninteman betreft, al die gegevens heb ik, net als die van de nakomelingen van Kasper en Anna Maria/Marijke. Het gaat me puur om de afkomst/herkomst, namen en andere gegevens van de ouders van Anna Maria/Marijke dus de familie Korte uit Aschendorff. 

Liesbeth Ninteman

Het lijkt zowiezo problematisch, ze is 89 jaar geworden, dus als de namen van haar ouders en geboorteplaats alleen uit de overlijdensakte bekend zijn, lijkt die informatie weinig houvast te bieden.

In dat kader, is de volgende persoon als mogelijke broer ook verder onderzocht? Jan Jans Korte overleden Nieuwe Pekela 21.4.1863, 83 jaar, echtgenoot van Margaretha van der Veer, zoon van Jan Jans Korte en Catharina Eising, en geboren te Asschendorf (uit eerdere stukken blijkt dat hij schoenmaker was). Inderdaad, een ander patroniem van de vader, en een andere achternaam van de moeder, maar is over deze ouders wel meer bekend? (Geen dochter Anna Maria neem ik aan, als deze al wel zijn teruggevonden?)

Een beetje verdacht is dat Jan Jans Korte en Margaretha ter Veer in 1811 te Oude Pekela (RK) een dochter lieten dopen waarbij als getuige optrad ene Aaltje Fikkers. Toeval, die naam Fikkers?

Maar goed, het is maar een schot in het donker, en het is erg duuster...

Peter S

Overigens, zijn de kinderen goed uit gezocht van dit echtpaar Ninteman x Korte, inclusief doopgetuigen? Dat kan van belang zijn voor de vraag. Me lijkt bijvoorbeeld de inschrijving te Oude Pekela in 1802 van de doop van een zoon Hermannus, van Casper Neuteman [sic] en Maria Jans Corte van enig belang gegeven de doopgetuige Jan Pavers Corte - wie is dat? link 

Verder nog een dochter Catharina in 1805 link waar de vader "Caspart Linteman" heet; de doopgetuige dan is wellicht van de kant van de vader; de doopgetuige in 1808 bij dochter Helena is Tecla Jans Borgers (deze laatste blijkt te zijn getrouwd met een Hermannus Albert Vos, een schipper). Voor de volledigheid, hoewel bekend bij de vraagstelster, maar misschien handig voor andere speurders - de kinderen na 1811 waren Johannes in 1812 en Maria Margretha in 1819.

Peter S

Dank Peter voor je reactie. De kinderen van dit echtpaar zijn zeer goed uitgezocht maar er zijn geen gegevens uit te halen m.b.t. de ouders van Anna Maria Jans Korte. 

De gegevens van de familie Ninteman(n) zijn compleet. Mijn familie komt oorspronkelijk uit Rhede, Nedersaksen, Duitsland en gelukkig zijn er talrijke doop- trouw- en overlijdensaktes. Alhoewel er een enkele variatie is op de naam Ninteman(n) zoals Nentenaar hebben achternamen zoals Neuteman en Linteman geen betrekking op de familie Ninteman(n).

Ook de naam Korte is niet Corte. Er moet ergens een link zijn met de bekende en grote familie Korte uit Aschendorf maar zelfs iemand als Bernd Jansen (wij delen vele gemeenschappelijke voorouders) heeft deze nog niet kunnen vinden  http://wc.rootsweb.ancestry.com/cgi-bin/igm.cgi?op=SHOW&db=bernd-jansen&recno=27207

Idem

http://www.genealogie-emsland-bentheim.de/

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/

http://www.allegroningers.nl/

http://www.veenkolonialevoorouders.nl/voor/index.php

Hopelijk vinden we de connectie en de afkomst van Anna Maria Jans Korte.

Liesbeth Ninteman

Ik zou graag weten waar de volgende twee beweringen op zijn gebaseerd:

Alhoewel er een enkele variatie is op de naam Ninteman(n) zoals Nentenaar hebben achternamen zoals Neuteman en Linteman geen betrekking op de familie Ninteman(n).

Ook de naam Korte is niet Corte.

De spelling was niet gestandaardiseerd indertijd, en men zal op het gehoor afgaande geprobeerd hebben er het beste van te maken naar eigen inzicht. Neem als voorbeeld: Katrina Kaspers Ninteman, dochter van Kasper Hindriks [sic] Ninteman, schoenmaker, en Anna Maria Korte, trouwt op 22.5.1830 te Nieuwe Pekela. Ze is 25 jaar. Blijkens de huwelijkse bijlagen is ze gedoopt op 7.1.1805 te Oude Pekela als Catharina, dochter van Caspart Linteman en Anna Maria Corte. Deze doopakte is al door mij aangehaald (bericht gisteren 21:59), zie ook hier. Dit zou dus geen familie zijn of juist wel volgens bovenstaande twee axioma's? Ben gek

Peter S

Zit hier wat in? 

20-12-1765
Akte datum: 20-12-1765
Akte plaats: Oude Pekela
Bruidegoms zijde Jan Geerts Korte, halfneef
   
Bruidegoms zijde Trijntje Klasens, getrouwd met Jan Geerts Korte

Hans Hoekveld

Komt verder niet voor in Groningen (onder die naam, behalve als (weer) getuige):

1 Korte Jan Geerts bruidegoms zijde Oude Pekela 03-01-1766 Huwelijkscontract
2 Korte Jan Geerts bruidegoms zijde Oude Pekela 20-12-1765 Huwelijkscontract

wel:

1 Corte Jan Geerts bruidegoms zijde Oude Pekela 16-12-1757 Huwelijkscontract
Bruidegoms zijde Trijntje Clasens, getrouwd met Jan Geerts Corte

Hans Hoekveld

Of misschien ook niet...

Datum doop 23-07-1741
Plaats doop Winschoten
Kind Klaas
Geslacht m
   
Vader Jan Geerts Korter
   
Moeder Trientie Klaasens

 

Datum doop 08-10-1749
Plaats doop Winschoten
Kind Geesjen
Geslacht v
   
Vader Jan Geerts Korters
   
Moeder Trijntje Klasens

Hans Hoekveld

Bij het trouwen in 1801 zijn een Grietje Geers en een Anna Harmens testes. Dat lijkt me familie. Ook bekend wie die twee dames waren?

Hans Hoekveld


''Alhoewel er een enkele variatie is op de naam Ninteman(n) zoals Nentenaar hebben achternamen zoals Neuteman en Linteman geen betrekking op de familie Ninteman(n).

Ook de naam Korte is niet Corte''

Zie ook: Jan Geerts Korte / Jan Geerts Corte / Jan Geerts Korter / Jan Geerts Korter

Lijkt mij toch wel dezelfde één en dezelfde persoon.

Tenzij er twee Jan Geerts Kortes waren die allebei met een Trijntje Clasens getrouwd waren. In de buurt van Oude Pekela.

Hans Hoekveld
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!