stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » het gezin Cornelis Aris van der Voort & Ariana Persoon (+-1760, omgeving Oegstgeest)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

V.w.b. de laatst twee reacties: de Ariaantje die met Cornelis Ariensz van der Voort trouwde zal inderdaad niet uit Huijberts eerste huwelijk stammen, maar uit zijn tweede. In de notariële akte waarnaar ik gisteren een link plaatste, is sprake van Ariaantje, Geertruij, Catharina en Cornelis Huijberts Persoon, drie zussen en een broer (en een kwestie omtrent de erfenis van Catharina).
Cornelis woonde in Voorschoten, en ondertrouwde op 12-01-1765 in Alkemade (scan 3) met Marijtje Jans Schuin. Daar wordt vermeld dat hij geboren (dat geloof ik niet zo, want dat zou te vinden moeten zijn) en wonend is in Voorschoten. Zijn moeder is erbij, Maria de Bruin, weduwe Huijbert Persoon en hier echtgenote van Willem van der Burg (dat zijn de getuigen bij de doop van Ariaantjes kinderen).
Als we de tekst van de notariële akte letterlijk nemen, dan zijn de vier Persoonen volle broer en zussen en dus kinderen van Huijbert Pancrasz Persoon en Maria de Bruijn. De dopen van die kinderen vallen in de periode dat er geen RK doopboeken (gaan maar tot 1719) zijn van Wateringen. Dat geldt ook voor de huwelijken van Ariaantje (met Cornelis Ariens van der Voort) en van Catharina (met Jan Pietersz Oome).

Alex verwacht nu dat Cornelis uit een van de door hem genoemde gezinnen is, maar hou er wel rekening mee dat je nu in andere plaatsen gaat zoeken omdat er geen DTB-boeken van Wateringen van de betreffende periode zijn. Dat is op zich geen logische gedachte ;-) Je moet er op de eerste plaats rekening mee houden dat hij wel uit Wateringen kwam, maar dat zijn doop en het huwelijk van zijn ouders gewoon niet te vinden zijn.

Toch nog een paar sprokkeltjes: in 1747 zijn er de volgende weerbare mannen in Wateringen:
Arij van der Voort, 25 jr
Jan Ariensz van der Voort, 39 jr.
Cornelis Ariensz van der Voort, 35 jr.

Verder:
19-05-1715 trouwden in Wateringen Arie Jacobsz van der Voort met Grietje Leenderts van der Kruck. Zij lieten 11-10-1717 een dochter Anna dopen, en dan valt het gat vwb de doopboeken. Er zouden best nog een paar kinderen later gedoopt kunnen zijn, zoals een Cornelis, of die Arij uit 1747. 

groeten, Frans

Frans Angevaare

@Frans, enorm bedankt met jouw verhelderende blik op e.e.a.

Momenteel heb ik in Wateringen, in de periode tot 1740 de patroniemen Gijssen vdV en Cornelissen vdV. Dus geen enkele Jacobs nog Aris/Arien. Patroniem Aris/Arij is (in die tijdsperiode) wel bekend maar dan in a) Monster, b) Arkel&Berkel, c) Ouderkerk.

De door jou aangehaalde personen ken ik volledig niet. Ofwel; ik heb nog een gat in mijn stamreeks met de plaats Wateringen & waar patroniem Aris (oid) de rode draad is. Ik ga verder zoeken. 

Alex van de Voort

Er komen mogelijk een aantal Ariens van der Voort in aanmerking als vader van Cornelis

Arij Claasz van der Voort, JM meerderjarig wonend te Monster & Trijntje Arijsd van der Valck, JD meerderjarig wonend te Monster.  Datum (onder)trouw 09-07-1690, trouwboek(en) M 12-19 [M=Monster]

Arij Claesse van der Voort, weduwnaar van Trijntje Ariens v.d. Valk wonend te Monster & Aefje Cornelis van Nierop, weduwe van Jacob Jeroense v. Roesen wonend te Wassenaar.  Datum (onder)trouw 11-04-1706, trouwboek(en) M 12-53

Arij Jacobse van der Voort, weduwnaar wonend te Rijswijk geb de Lier & Margareta Leenderts van der Cruck, JD van Monsterambagt. Datum (onder)trouw 19-05-1715, trouwboek(en) M 12-71

@ Pauwel, mijn cd Westland is waarschijnlijk van 2003

@Liesbeth, jij bevestigde mijn vermoeden van twee gelijknamige personen [Hubertus Persoon/

Jan Achterberg

Mogelijke ouders van Huijbregt Panken Persooon, hier de doop van [zusje?]

kind Adriana, vader Persoon, Pankerus Huijbrechse , moeder Kneelia Jacops .Doopdatum 4 feb 1694 in Wateringen

Jan Achterberg

 

Pauwel

Allen

Mbt Cornelis Aris van der Voort. Alles bij elkaar voegend......

Ik schreef gisteren om 12:06 Arij Jacobs van der Voort uit De-Lier: 

  • HUW-1 op 22-05-1707 te Rijswijk met Annetie Cornelis Witteman
  • HUW-x op 04-02-1731 te 's-Gravenhage met Theodora Cornelis van de Rotte

Het door Frans & Jan aangehaalde huwelijk van Arij Jacobs van der Voort met Margareta Leenderts van der Cruck in 1715 dat is wat in mijn gegevens ontbreekt/ontbrak. Dat zou dan heel goed het 2e huwelijk kunnen zijn, waarmee het huwelijk met vandeRotte het 3e huwelijk wordt. Nu nog proberen toch enige onderbouwing/bevestiging te zoeken. 

Ik heb alleen de websites (wiewaswie, gahetna, pauwel.blogspot.nl etc) ter beschikking. Omdat ik nog niet zoveel jaren bezig ben, heb ik de westland-cd/data niet (meer) kunnen bemachtigen. Lijkt me een waardevolle hoeveelheid data om een volledig (en doorzoekbaar) beeld van de familie vandervoort in die regio te kunnen opbouwen.

Alex van de Voort

Alex

Even doorgaan op die Arij Jacobsz van der Voort.  Trouwde dus (1) in 1705 met Annetie Cornelisdr Witteman. Jan verwees naar een huwelijk van Arij Jacobsz van der Voort x Margareta Leenderts van der Cruck in 1715 (Monster 12/71) maar ik zie daar *niet* in staan dat-ie weduwnaar was, noch dat hij uit De Lier kwam. Dat komt misschien uit een andere bron? Ik parkeer het even.
Arij Jacobsz trouwde in 1731 inderdaad met Dirkje van de Rotte, hij woonde toen in Haagambacht en was weduwnaar maar er staat niet bij van wie. Met Dirkje woonde hij in Zoetermeer en ze maakten samen op 22-02-1756 een testament voor nots. Scheffer in Nootdorp (te vinden via NT Delft). Daaruit blijkt dat hij laatst weduwnaar was van Jannetje van der Marck, en daarvoor van Cornelia Jansdr Lelievelt. UIt elk van die huwelijken had hij een dochter, resp, Aegje en Cornelia. UIt het huwelijk met Dirkje (wat weer blijkt toen zij overleden was, akte van 20-05-1761) Claes, Maria, Jannetje, Jacob, Jan en Anna. 
Het is misschien interessant voor je Van der Voort-verzameling, maar hij had dus géén zoon Cornelis.

Blijft nog even de vraag of het dezelfde Arij was die tussen Annetie Corn: Witteman en Jannetje van der Marck met Grietje Leenderts van der Cruck was getrouwd.  En de data van de twee huwelijken waaruit dochters werden geboren.

Groeten, Frans
 

Frans Angevaare

@ Alex,

ik heb zojuist per PB de huwelijken doorgezonden van de Westland cd over van der Voort. Er zullen ongetwijfeld dubbele gegevens in voorkomen, maar ik neem aan, dat die "bevredigend" voor jou zijn.

Het geheel werd te groot om hier te plaatsen. De dopen en begrafenis gegevens verstuur ik apart. Veel success met deze uitgebreide familie

Jan Achterberg

@ Frans,

Waardevolle informatie. Cornelia Jansdr Lelievelt is voor mij een onbekende echtgenote. In mijn beschikbare registers ben ik nergens die naam nog tegen gekomen. Arij Jacobs van der Voort, uitgaande van zijn huwelijk met Annetie Witteman in 1707 zal geboren zijn ergens tussen 1675-1685. Dirkje van de Rotte, ged 03-01-1701, was dus minimaal 16jaar jonger dan haar echtgenoot. Overlijden van Dirkje in 1756. Arij Jacobs leefde toen nog (gezien het testament van februari 1756), was toen dus minimaal 70jaar oud. Alles bij elkaar verwacht ik de geboorte van Arij Jacobs dichter bij 1685 dan bij 1675. Het overlijden van Arij Jacobs van der Voort heb ik niet kunnen vinden.

Even over Jannetje van der Marck. Er is een  Jannetje van der Marck (ged +- 1666 te Amsterdam) die 09-06-1684 te Amsterdam trouwde met Willem Aerts van der Voort. Willem Aerts van der Voort is begraven 03-06-1713 te Amsterdam. Jannetje is begraven 22-10-1727 te Amsterdam (Noorderkerk). Bij haar begraven is "Weduwe van Willem van der Voort". Het echtpaar had een GEEN zoon die "onze" Arie Jacobs (met verbastering) zou kunnen zijn. Natuurlijk kunnen er altijd 2 personen met dezelfde naam zijn, al is het (terug in de tijd) met de demografie van toen in het achterhoofd bijzonder en altijd goed te kijken of het inderdaad een ander persoon of toch dezelfde persoon is. 

Frans, die Jannetje van der Marck, is het super zeker dat het een echtgenote is geweest en niet een 2e-lijns familielid. 

Alex van de Voort

Alex, ik zou zeggen lees het zelf na. Er is ook nog een voogdijstelling door Arij en Dirkje van 07-05-1747, waarin Arij zijn zwager Pieter van der Marck tot medevoogd benoemt. En zowel in deze akte, als in die van 1756 wordt Jannetje van der Marck als een eerdere echtgenote genoemd. Dat is duidelijk toch?

De doop van Dirkje van de Rotte, 03-01-1701, waar was dat?

Groeten, Frans

Frans Angevaare

Frans, duidelijk verhaal.

Theodora/Dirkje van de Rotte.

  • Gedoopt 03-01-1701 te Wateringen. 
  • Ouders=Cornelis Joppe van de Rotte & Aegje Jaspers van Haestert
  • Getuigen=Heijndrick Claesse en Marijtie Heijndrix

Alex van de Voort

Geachte heer van der Voort , 

In Anna Paulowna/Breezand  wonen familie Van Der Voort  en voor de familie Persoon zoek eens contact met de

in Aalsmeer wonende familie Persoon.

 

Succes toegewenst 

Theo Hoogenbosch   Kudelstaart   20  oktober217

Th. G. Hoogenbosch

Dank je Alex.
Ik heb nog geprobeerd de doop van de kinderen van Arij Jacobsz van der Voort en Dirkje van de Rotte te vinden. Alleen Claes vond ik niet, de anderen wel. Er waren enkele interessante getuigen bij de dopen:
- bij Jannetje (19-06-1734), hun eerste dochter, waren Pieter en Ida van de Marck getuigen. Deze is dus duidelijk vernoemd naar zijn eerste vrouw, en ter ere daarvan haar broer Pieter (en zus Ida?) erbij als getuige;
- bij Anna (11-09-1736), tweede dochter, waren aanwezig Adrianus van der Voort en Margarita van der Krukke. Dat kan heel goed het echtpaar zijn dat in 1715 trouwde, en als 1e dochter een Anna hadden. Meteen een aanwijzing voor de moeder van Arij? Mogelijk waren er dus twee broers Arij Jacobsz van der Voort (er is er een 06-01-1669 in Monster begraven);
- bij Maria (30-07-1738) was een zoon van Dirkje uit haar 1e huwelijk erbij, en Agatha Ariens van der Voort - dat moet de Aegje zijn die Arij met Cornelia Jansdr Lelievelt had;
- bij Jacob (28-05-1740), ook naar de VdVoort-kant vernoemd, was een Cornelis Jacobsz van der Voort aanwezig, mogelijk een broer van Arij; (correctie: het was een Cornelia die getuige was)
- bij Jan (08-04-1742)  Leendert van der Voort en Cornelia van der Voort, zonder patroniemen

Groeten, Frans

Frans Angevaare

Frans, wederom enorm waardevolle informatie

Cornelis Jacobs vdV is inderdaad een broer van Arij Jacobs. Ook Leendert is een broer. Cornelia vdV denk ik de vrouw van Leendert. Volledig is haar naam Maria Cornelia van Geest. 

Agatha Ariens vdV, had ik nog als PM staan. Want het kan ook een verschrijving zijn. Er is een (volle) nicht Agatha vdV (ged 29-01-1710, dv Leendert en Cornelia van Geest). Dus die had ik nog even op de prikker, om nog eens goed te bekijken. 

Alles bij elkaar volg ik jouw redenatie helemaal. Er zijn in dat tijdsbestek dus 2 Arij Jacobs van der Voort. 

  1. Arij Jacobs van der Voort & Margriet Leenderts van der Kruck, huw 1715
  2. Arij Jacobs van der Voort, die in minimaal 3 keer trouwde. a)  Cornelia Jan Lelievelt, b) Jannetje van der Marck, c) Theodora Cornelis van de Rotte.

Wat over blijft is dat bij Arie-Jacobs-1 is aangegeven Weduwnaar, en dat er een Arij-Jacobs in 1707 te Rijswijk trouwt met Annetie Cornelis Witteman. Dat bij elkaar heeft dus alle schijn dat Arie-Jacobs-1, voor zijn huwelijk met Margriet van der Kruck gehuwd was met Annettie Witteman. en dus NIET Arij jacobs-2.

 

Tevens is duidelijk uit de doopgetuigen bij dochter Anna, dat de 2 Arij-Jacobsen een directe familierelatie hadden. Het zijn broers of neven, of oom/neef. 

Alex van de Voort


Alex, zie mijn berichtje van 19-10 om 17:44 en de link daarin naar het huwelijk van Arij Jacobsz van der Voort en Margareta van der Cruck, Er staat niet bij dat hij weduwnaar was.

groeten, Frans

Frans AngevaarePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!