stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Gezocht voorouders van Elisabeth de Jongh, geb Katwijk a/d Rijn (?) circa 1665

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik ben slecht thuis in het zoeken rondom Leiden maar zie op dit forum nogal wat deskundigen dus hoop ik dat ik daar gebruik van mag maken. Ik zoek voorouders van Elisabeth de Jongh.
Zij otr geref Leiden 2-12-1690 met Pierre le Cointe, geb Elboef circa 1665 zn van Jean en Marthe Frontin. Hij heeft een broer Andre die tr ook te Leiden met Elizabeth Catherine Crommeliin. Bij het huwelijk is hij jm wonende te Oude Vest, zij jd wonende te Catwijck aan de Rijn.
Ze laten de volgende kinderen dopen:
Marthe geb/ged Waals Leiden 12-10/14-10-1691 (get Thomas le Cointe, Marthe Froutin)
Johan ged geref Leiden 15-3-1693 (get Kornelis de Jong, Quirine de Boefjens)
Pierre ged Waals Leiden 7-10-1696 (get André le Cointe, Marthe Frotin)
Jan ged NH Leiden 23-5-1698 (get Herbertus van der Meij Predikant tot Cappel aen den IJssel [weduwnaar van Cornelia de Jong], Zara Kilmans sijn Huijsvrouw)
Elisabeth ged NH Leiden 17-7-1699 (get Herbert van der Meij, Sara Kelmans)
Pierre geb/ged Waals Leiden 26-10/31-10-1700 (get Nicolas le Cointe, Judith Chastelain)
Pierre geb/ged Waals Leiden 26-6/28-6-1702 (get André le Comte, Elizabeth Catherine Crommelin [echtpaar])
Marie Marthe, geb/ged Waals Leiden 17-2/24-2-1704 (get André le Cointe, Elizabeth Catherine Crommelin)

Cornelis en Cornelia lijken mij broer/zus van Elisabeth.

Veel dank voor de evt geboden hulp bij deze zoektocht.
 

Maria van Afferden

Ik had verwacht in Katwijk aan de Rijn (plaats van herkomst Elisabeth) of Katwijk aan Zee (plaats van herkomst zus Cornelia) iets te kunnen vinden maar helaas. Ook onder patroniem geen succes.

Het zou natuurlijk kunnen zijn dat de zussen daar bij hun trouwen woonden maar niet geboren zijn. 

Op grond van vernoemingsgebruik zou ik denken aan een vader Jan/Johannes en moeder Elisabeth.

JP Ouweltjes

Maria

Elisabeth de Jong, getr. met Pierre le Comte wordt op 05-05-1700 (ORA Noordwijk 185/153) genoemd bij de erfgenamen van Elisabeth van der Tocht, haar grootmoeder.  Ik heb voor haar een doopdatum van 23-12-1663 in Rotterdam, als dochter van Jan de Jong en Elisabeth de Ruijter.
Cornelia was inderdaad een zus van Elisabeth (ik heb geen doopdatum), die was getr. met een Van der Mij, een dochter van hen, Cornelia van der Mij., was ook bij de erfgenamen in 1700.
De Cornelis de Jong bij de doopgetuigen was een zoon van Paulus de Jongh, secretaris van Wassenaar, en Maria van Eijk. Paulus was, net als Jan, een zoon van Elisabeth van der Tocht. Het derde kind van haar was Catharina (getrouwd met een Adriaen), die had een dochter Quirina Boevius (op allerlei manieren geschreven), ook die staat bij de doopgetuigen.
Elisabeth van der Tochts eerste man was Cornelis de Jongh, schout en baljuw van Valkenburg, overleden voor 06-1634. Zij hertrouwde (Noordwijk 05-11-1634/19-11-1634) met Cornelis van de Bouchorst, secretaris van Beide de Katwijken en 't Zand. Uit dat huwelijk geen kinderen.

Groeten, Frans

Frans Angevaare

Mr Jan (Johannes) de Jong (de Jongh, de Jonge) gehuwd met Elisabeth (Elijsabeth, Lijsbeth) Pieters de Ruijter (de Ruter). Jan was mogelijk ook barbier (zie begr. Rotterdam 7 mei 1656)

  1. Cornelis ged. Rotterdam (remonstrants) 12 april 1654
  2. Pieter, ged. ald. (rem.) 23 januari 1656, get. Aeltge Claes de Ruijter, Geertgen Huijgen Verboom, Maertge Pieters de Ruijter
  3. Cornelis, ged. ald. (nederd. geref.) 2 augustus 1657
  4. Neeltgen, ged. ald. (nederd. geref.) 16 januari 1659
  5. Cornelia (Neeltje) ged. ald. (nederd. geref.) 21 september 1660 [link]
  6. Pieter ged. ald. (nederd. geref.) 4 april 1662
  7. Elisabeth, ged. ald. (nederd. geref.) 23 december 1663, get. Elijsabeth van der Tocht
  8. Catharina, ged. ald. (nederd. geref.) 18 september 1665
  9. Catherina, ged. ald. (nederd. geref.) 16 juni 1667
  10. Peterus, ged. ald. (nederd. geref.) 10 april 1669

JP Ouweltjes

Rekening houdende met copyright, privacy, enz., via internet zoeken, te vinden openbaar, zie nr.28. kinderen van = Children of :
JACOB CROMMELIN and ELISABETH TESTART, zie vijfde kind, dochter genummerd :
v. ELISABETH CATHERINE CROMMELIN, b. 08 Jun 1670, St. Quentin; m. ANDRÉ LE COMTE, Abt. 1698, Leiden; b. Oude Vest. /
zie verdere website pagina, http://www.crommelin.org/familytree/Genealogy.htm

Marianne C.

Beste forumgenoten, prachtig, dit is natuurlijk precies waar ik op hoopte, nl dat er al iemand meer informatie had. Hiermee is mijn vraag wel opgelost. Veel dank daarvoor.


Beste @Frans Angevaare: ik had die akte ook gevonden omdat hij via google opdook maar had er moeite mee hem zo te duiden als jij voor mij hebt gedaan oa omdat ik te snel las en dus toch details over het hoofd had gezien (ik las bijv dochter waar dochters dochter staat). Heb jij meer informatie over Elisabeth vd Tocht x Cornelis de Jongh?

Dank @Marianne C voor de link naar de Crommelin familie.  Ik ben niet primair in deze familie geinteresseerd maar des te meer in de le Cointre's die uit Normandie komen (net als Jehan Cauvin zelf) en vandaar vooral naar Geneve zijn gevlucht.  Ook de familie "de Normandie" legt de route Normandie - Geneve - NL af.

@Jan Pieter Ouweltjes: veel dank voor het zoekwerk.  De namen van haar ouders goed voorspeld!  Ik kan hier mee verder.

Maria van Afferden

De ondertrouwakte:

Hieronder geinterpreteerd als Joghem, maar er staat dus Johan:

JP Ouweltjes

De ouders van Elisabeth?

JP Ouweltjes

Correctie: toch niet.  Er staat zoons zoon.  Het is duidelijk al te laat voor dit soort werk.

Overigens lijkt er volgens de volgende akte ook nog een zoon Cornelis van Elisabeth van der Tocht te zijn:

Rechterlijk-Archief van Noordwijk no. 185, 70, dd. 24-07-1693. Hendrick Maanvoorden gerechtsbode als speciale procuratie hebbende van de heer Cornelis de Jongh med. dr wonende Schiedam die een zoons zoon is van wijlen Elisabeth van der Tocht laatst weduwe van Cornelis van der Boechorst en tezamen vervangende Cornelis de Jongh verkopen juffr. Curyna de Boessius wonende te Leiden 1/9 van de volgende landen, allen gelegen te Noordwijk als van 5 morgen weiland gelegen in Rijnsoever in huur bij Cornelis van Rijn tot Catwijk op Zee, 2 morgen 1 hond 40 roe wei- of teelland gelegen aan en belend enz.

Maria van Afferden

@Maria van Afferden: er staat zoons zoon (=kleinzoon)

JP Ouweltjes


Maria, het enige dat ik verder nog heb zijn de ouders van Elisabeth. Dat waren Jan Pietersz van der Tocht, lijndraaier te Katwijk aan den Rijn, en Maritgen Theunisdr. Ze staan met z'n drietjes in het Hoofdgeld van 1623. Jan komt enkele malen in het ONA van Leiden voor met leeftijdsvermeldingen, hij was van 1568/69.

Groeten, Frans

Frans AngevaarePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!