stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Matthijs Cornelisz Verlaan (x Niesje Huijgen Elger) [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Notariele akten Woerden inv. 8499 nr. 80 d.d. 27-2-1615: Testament Cornelis Thijsz, laat na aan zijn kinderen Nellichgen, Jannichgen, Annichgen, en Merrichgen in plaats van hun overleden moeder, elk de somme van 150 gulden, en bovendien nog elk de somme van 200 gulden tegens gelijke 200 gulden die Thijs Cornelisz zijn testateurs zoon meerder als de voorsz vier dochters zijn andere kinderen ten huwelijke heeft gehad.

JP Ouweltjes

De in de akte van 1615 genoemde Thijs Cornelisz. is NIET dezelfde als in de vraagstelling. De moeder van Thijs Cornelisz. is in deze akte (1615) al overleden terwijl zijn 'echte' moeder nog leeft in 1651. Jammer maar het is niet anders.

Gerrit H Verwoerd

Het begrip voorkinderen betekent voor mij niet meer en niet minder dan dat de kinderen uit een eerder huwelijk kwamen. Stel dat deze Cornelis Thijsz is hertrouwd met Lijsbeth Bastiaans, dan kunnen de kinderen van Cornelis na hertrouwen van Lijsbeth evenzeer als haar voorkinderen kunnen worden beschouwd. 

Ik geef toe, het is niet simpel, maar in theorie zou het kunnen.

JP Ouweltjes

Het 1e huwelijk van Lijsbeth Bastiaens is met Cornelis Polen Verlaen en het 2e huwelijk van Lijsbeth met Hagen Jansz. Plomp (pag. 38 en 53 Utrechtse parentelen deel 4, parenteel (De) Berger-Plomp). 

Gerrit H Verwoerd

Dat was me duidelijk. Maar zolang Cornelis Poolen Verlaen niet is gevonden en de bronvermelding in UP4 niet is opgehelderd zoek ik nog even verder.

Kan me voorstellen dat de samensteller van de kwartierstaat verkeerd heeft geinterpreteerd. Foutje is ook snel gemaakt (zoals swager = schoonzoon). 

Edit: heb UP4 erop nageslagen maar samensteller interpreteert correct bij het woord swager. Jammer dat bronvermelding ontbreekt bij Cornelis Poolen Verlaen.

JP Ouweltjes

De schrijver van de parenteel (De) Berger - Plomp (UP4) is overleden. Van één van de redactieleden de opmerking ontvangen dat Polen 'gelijk is aan' Hypolitusz. Gezocht op Cornelis H* (ca. 1200 treffers tot 1700 in Woerden) maar geen van hen voldeed aan de 'eis'. 

Gerrit H Verwoerd


Ik krijg/heb het idee dat het patroniem bij Cornelis Po(o)len/Hypolitus Verlaen op een 'mis' verstand berust en als oorzaak heeft dat de schrijver van UP4 in de 'war' is geweest/gebracht door de 'Polen' bij de familie Plomp. Bij deze familie een 'bekende' naam maar bij de Verlaenen nooit aangetroffen.  

Gerrit H VerwoerdPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!