stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Gezocht: voorouders van Cornelia van Berkhout (overleden 1647) echtgenote Jacob Jansz van Rosendael

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de voorouders van Cornelia van Berkhout. Geboorte datum is onbekend. Gehuwd geweest met Mr. Jacob Jansz van Rosendael (geboren 23 nov 1559, overleden 27 nov 1629 te Den Haag, bijgezet in familiekapel te Gouda), advocaat voor het Hof van Holland.

Cornelia is gestorven te Den Haag op 10 dec 1647 en bij haar man te Gouda begraven.

Volgens een boekje, geschreven door Wittert van Hoogland, zou haar vader Schepen binnen Gouda zijn geweest. Ik heb tot nu toe nog niks kunnen vinden. Misschien dat iemand meer weet? Het boekje bevat wel meer onwaarheden.

Rosemarie van den Kieboom

Ik wil je er even op wijzen, dat de geboortedatum van Jacob een verzinsel is.
Hij is op circa 70-jarige leeftijd overleden.
Kennelijk heeft iemand een rekensommetje gemaakt op basis van de beweerde datum van overlijden (de 23e).
Je kunt beter niet alles overschrijven, wat je op internet vindt.

Volgens mijn gegevens heette zijn vrouw Cornelia Hendriks (soms met toevoeging van de achternaam Berckhout). Onder die naam is zij vermeld in het notarieel archief van Den Haag.

Jan Clavaux

Vraagje... er zwerft soms zoveel onzin op internet.

Heeft Cornelia de dubbele achternaam "Teding van Berckhout" of is dit een verzinsel?

Ik kom deze naam namelijk zo veel tegen icm van Rosendael, maar kan nergens in een primaire bron bevestiging daarvan vinden.

Bedet

Allereerst Jan, dank voor je reactie! Dat Cornelia Henrix (Berkhout) heette was mij al bekend. Ik ben echter op zoek naar haar ouders.

Wat betreft de opmerking over het feit dat er veel verzinsels zijn op het internet en het klakkeloos overnemen wil ik daar toch even op inhaken.

Ten eerste nam ik aan dat dit forum bedoeld is om vragen te stellen en die verzinsels juist uit de wereld te helpen. Ik neem aan dat als mensen elkaar willen helpen ze dan om die reden reageren. Bij jouw opmerking bespeur ik een sentiment alsof je geërgerd bent. Waarom? Omdat ik een vraag stel waarin de gegevens wellicht niet helemaal zouden kloppen? Iemand wijzen op die fouten vind ik prima maar kom niet met de tik op de vinger maar liever met constructieve argumenten.

Ten tweede komt de geboortedatum van Jacob Jansz van Rosendael uit een boekje van Wittert van Hoogland over het geslacht Van Rosendael en zoals ik ook hierboven aangeef klopt wel vaker niet iets wat Wittert heeft opgeschreven. Dus ik ben me er wel degelijk ervan bewust.

Ik heb overigens zijn geboorte datum ook uit een andere bron:

Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek (NNBW)

Zijn broer Amelis is geboren in 1557 (overleden in 1620) en zijn zoon kleinzoon Jan van Rosendael in 1614.

Als er dan al iets niet zou kloppen dan zou het zijn sterfdatum moeten zijn maar waarom zou iemand niet 70 kunnen zijn geworden?

Rosemarie van den Kieboom

Hallo Bedet,

Die ben ik ook al meerdere keren tegengekomen maar ook geen duidelijke primaire bron van gevonden. Er zijn wel een aantal Cornelia's in de familie Teding van Berkhout terug te vinden maar die zijn of met een ander gehuwd of ongehuwd. Daarnaast neem ik aan dat de vader van deze Cornelia Hendrik heet en die kan ik ook niet in die familie plaatsen.

Misschien heette ze wel helemaal geen Berkhout?

Rosemarie van den Kieboom

Vond wel dit via het oud-kadaster van Gouda:

01-11-1595
ac 2 inv.nr. 335 blz. 017
Jacob Jansz van Rosendael, man van Neeltgen Henrix (1/2) » zijn zwager Jan Henrix Engelenburch, die de wederhelft bezit.
14 stv. gemortificeerd 

Wie is dan weer die zwager Engelenburch?

Rosemarie van den Kieboom

Dank je Willem! Is dat een link naar een PDF? Ik krijg die leeg in beeld namelijk.

Rosemarie van den Kieboom

Bij jouw opmerking bespeur ik een sentiment alsof je geërgerd bent.

Dat bespeuren is voor jouw rekening. Ik breng correcties aan in je vraag, om te voorkomen, dat mensen, die jou willen helpen van meet af aan op het verkeerde been worden gezet.
Mr. Jacob van Rosendael komt voor in mijn eigen onderzoek naar de 16e eeuwse bevolking van Den Haag, dus zulke fouten vallen mij nu eenmaal direct op.

Verder vul ik het patroniem van Cornelia aan, wat wel zo handig is, als je naar haar ouders op zoek bent.

succes, Jan.

Jan Clavaux

Beste Jan, Ik geef alleen maar weer hoe het op mij overkomt. Misschien is het de volgende keer handiger als u meteen even aangeeft dat deze persoon in uw onderzoek voorkomt en u andere gegevens blijkbaar voorhanden heeft.

En zou ik u dan mogen vragen in welke hoedanigheid deze Jacob in uw onderzoek voorkomt? Ik had liever van u die gegevens ontvangen dan een reprimande.

Rosemarie van den Kieboom

   

[Rosendael, Jacob van]

ROSENDAEL (Jacob van), geb. te Gouda 23 Nov. 1559, overl. te 's Gravenhage Nov. 1629 en begraven te Gouda, zoon van Jan van Rosendael en Aleyda Emels van Rijswijk. Hij werd tegelijk met zijn broeder Amelis, die voorgaat, 19 Mei 1580 te Leiden als jur. stud. ingeschreven, en verdedigde er 11 Sept. 1584 pro doctoratu: Theses de eo, quod certo loco dari oportet, waarna hij 18 Sept. 1584 door Hugo Donellus tot doctor juris werd gepromoveerd. Deze gebeurtenis werd bezongen in een: Ode gratulatoria lectiss. candidatisRumoldo Hogerbecio, Jacobo Rosendalio, Henrico Wiltio scripta, cum eos .... Hugo Donellus Doctores Iuris publice renuntiaret. Theses en Ode bevinden zich in de leidsche universiteitsbibliotheek. Zich daarna als advocaat te 's Gravenhage gevestigd hebbende, verkreeg hij een uitgebreide praktijk en den naam van bekwaam rechtsgeleerde. Florentius Schoonhovius in zijne Poemata antehac non edita (Lugd. Bat. 1613) noemt hem en zijn broeder Amelis: ‘patriae nostrae Goudae duo ornamenta.’

Over het gehele werk

TITELS

Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek (10 delen)

 

Over dit hoofdstuk/artikel

AUTEURS

over  Jac. van Rosendael

J. van Kuyk

[p. 1097]

 

Uit zijn huwelijk met Cornelia van Berkhout sproot een zoon Dirk, die voorgaat.

Zie: Geneal. en Heraldische Bladen I (1906) 349 vlg.

van Kuyk

Heeft iemand die bladen toevallig? Staat daar nog iets nieuws in over Cornelia?

Rosemarie van den Kieboom

Ik had liever van u die gegevens ontvangen

De ouders van Cornelia Hendriks en de correcte geboorte- en overlijdensdata van Mr. Jacobus Rosendael (Roosendaelius) zijn mij niet bekend.

ROSENDAEL (Jacob van), geb. te Gouda 23 Nov. 1559, overl. te 's Gravenhage Nov. 1629 en begraven te Gouda

Zie de notariële akte van notaris Leonart Kettingh uit 1625 (bericht @Willem Hak), waaruit blijkt, dat hij in 1625 reeds was overleden.

Jan Clavaux

Ik had die notariële akte heel graag ingezien maar ik krijg hem niet geopend. Heeft iemand een kopie voor mij?

Rosemarie van den Kieboom

off topic; vervallen

Jan Clavaux

Dank je Willem voor de informatie! Het is me gelukt om het te downloaden.

Rosemarie van den Kieboom


Beste Willem,

Ik heb het stuk gevonden maar ben tot de conclusie gekomen dat ik het absoluut niet kan ontcijferen, het handschrift is erg moeilijk te lezen. Zou ik je mogen vragen om het voor mij te ontcijferen? (of iemand anders?)

Bedankt ook voor de namen van de overige kinderen. Die zijn nieuw voor mij.

Rosemarie van den KieboomPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!