stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Gezocht: voorouders van Cornelia van Berkhout (overleden 1647) echtgenote Jacob Jansz van Rosendael

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Dank je Willem voor de informatie! Het is me gelukt om het te downloaden.

Rosemarie van den Kieboom

Beste Willem,

Ik heb het stuk gevonden maar ben tot de conclusie gekomen dat ik het absoluut niet kan ontcijferen, het handschrift is erg moeilijk te lezen. Zou ik je mogen vragen om het voor mij te ontcijferen? (of iemand anders?)

Bedankt ook voor de namen van de overige kinderen. Die zijn nieuw voor mij.

Rosemarie van den Kieboom

Hoewel het je probleem niet 1-2-3 oplost raad ik je aan een cursus oud schrift te gaan volgen. Erg nuttig als je veel onderzoek doet in de 16e en 17e eeuw. Het leert je ook vertrouwd raken met het woordgebruik uit die tijd.

Annemarie57

Dank je Annemarie voor de tip! Voor de lange termijn zeker een idee. Nu op de korte termijn helaas nog niet. Het ziet er nu als abracadabra taal uit! Hoop dat iemand het voor me zou kunnen vertalen.

Rosemarie van den Kieboom

Volgens de transcriptie van de hierboven aangehaalde notariele akte had Cornelis Hendricksdr bezit te Oudewater.

Als ik vervolgens naar de magistratenlijst [klik hier, vanaf p.80] van Gouda kijk over de periode 1540-1560 dan kom ik daar drie maal een schepen met de voornaam Hendrick tegen:

  • Mr. Henrick Florise
  • Henrick Cornelisz van Oudewater
  • (Mr.) Henrick Jacobse

Hendrick Cornelisz van Oudewater was vermoedelijk een broer van Dirck Cornelisz van Hensbeeck, alias van Oudewater, die een zoon was van Cornelis Dircksz van Henbeeck (sic) en Alijt Hendricks [link].

Meer Van Hensbeeck in dit boek, maar helaas ontbreken de nodige pagina's. Andere interessante links hier, hier, hier en hier.

JP Ouweltjes

Goedemorgen JP,

Dank voor je tip! Ik ben er even ingedoken en ik heb ook een vermoeden dat Hendrik Cornelisz van Oudewater alias van Hensbeek wel eens de vader van Cornelia zou kunnen zijn geweest. Direct bewijs hiervoor heb ik nog niet gevonden. Maar dat er connecties zijn met deze familie is wel duidelijk. Ik zal hieronder even opsommen wat ik allemaal zoal gevonden heb. De bijbehorende linken kan ik helaas even niet zo snel delen aangezien mijn computer afgelopen weekend was vastgelopen, gelukkig heb ik nog mijn aantekeningen!

Hendrik Cornelisz van Oudewater alias van Hensbeek (alias Hendrick Amels) x Christina Jacobsdr Moel

Kinderen voor zover bekend:

- Claes Hendriksz

- Cornelis Hendriksz x Neeltje Swaen (ouders van: 1 Cornelia x Cornelis Tjallis Scharlaken; 2 Claes Cornelisz x Neeltje Cornelisdr Bolnes)

- Clara Hendriks x Gijsbert Hermansz (ouders van: Christina Gijsbertsdr x mr. Floris Hendriksz Letmaet)

Cornelia zou prima in dit rijtje passen gezien de namen van haar eigen kinderen: Hendrik, Dirck, Jacob, Clara, Maria, Jacobmina, Aleyda, Catharina. Allen namen die in de familie Hensbeek weer terug komen.

De ouders van Hendrik Cornelisz waren:

Cornelis Dircksz van Hensbeek (zoon van Dirck Jansz x Dieuwer) x Alijt Hendricks Amelsdr van Rijswijck

zijn broer was Dirk van Hensbeek alias van Oudewater x Aechte Hendriks (kinderen:1 Hendrick x Neeltgen Gijsberts; 2 Elisabeth x Dirck Dirckz Hoens van Souburgh)

(Via de zoon van broer Dirck is er een connectie met de schilder Johannes Vermeer: dochter Catharina Hendricksdr x Willem Jansz Thins: kleindochter Maria Thins x Reynier Bolnes (broer Neeltje Bolnes): achterkleindochter Catharina Bolnes x Johannes Vermeer.)

Alijt Hendricks Amelsdr van Rijswijck was een dochter van Hendrick Jan Amelgenz van Rijswijck.

Een broer van Alijt, Amel Hendriksz van Rijswijck x Catharina van Royen Schadebroek, was de vader van Leytgen Amelsdr die gehuwd was met Jan Jacobs van Rosendael. Dit waren weer de ouders van Jacob Jansz van Rosendael.

Cornelia zou dan een (jongere) dochter van haar neef zijn geweest.

Ook de naam Thins komt in de familie Van Rosendael weer terug: De kleinzoon van Jacob Jansz en Cornelia, Jacob Dircksz van Rosendael huwt (voor de derde maal) met Clementia Thins. Zij is het nichtje van de hiervoor genoemde Willem Jansz Thins (x Catharina Hendriksdr van Hensbeek)

Ben benieuwd of deze hypothese nog nieuwe bronnen kan opleveren!

Rosemarie van den Kieboom

Misschien is het toch nuttig om de doopinschrijving van Jacobus Ignatius van Rosendael nog eens na te lopen.

Jan Clavaux

En de vermelding van Jan Henrix Engelenburch is toch ook wel heel interessant om na te lopen. Hij moet een broer of zwager geweest zijn van Neeltgen (Cornelis) Henrix. Zijn er vroegere vermeldingen van deze woning bekend?

JP Ouweltjes

Hi Jan,

Ik kan die doopakte niet vinden. Wat is daar bijzonder aan dan?

Jacobus Ignatius was de achterkleinzoon van Jacob Jansz

Rosemarie van den Kieboom

Hi JP,

Ik heb het op de volgende link gevonden:

http://www.archiefman.nl/nt/Markt.pdf

Er wordt wel gesproken over een weduwe van Jan Gerrits Moel

familie van Christina Jacobs Moel? (echtgenote van Hendrik Cornelisz van Hensbeek)

Rosemarie van den Kieboom

En dan vind ik het nog steeds ook raar dat er in diverse publicatie's over Berchout wordt gesproken. Waar komt dit toch vandaan?

Rosemarie van den Kieboom

Kun je deze publicaties over Berchout hier eens opsommen?

JP Ouweltjes

"Ik kan die doopakte niet vinden. Wat is daar bijzonder aan dan?"

Het bijzondere is, dat die inschrijving inderdaad onvindbaar is.

Jan Clavaux

Jan Gerritsz Moel wordt ook vermeld inzake transport van een rentebrief en van woning en land te Bodegraven. Mogelijk was hij verwant aan Gerrit Gerritsz en Willem Gerritsz [link]

JP Ouweltjes


En dan vind ik het nog steeds ook raar dat er in diverse publicatie's over Berchout wordt gesproken. Waar komt dit toch vandaan?- 0372-01 Notarieel archief Den Haag, 3.21. Pieter Pietersz. van Groeneweghen (de Jonge)1, 69-92 Minuutakten, 1632-1673 -

Mij lijkt toch juist raar dat, zoals Jan Clavaux schreef, de doopinschrijving van Jacobus Ignatius onvindbaar blijkt. Waarop heb je zijn afstamming gebaseerd ?

Willem HakPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!