stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte en onderzochte familienamen in Nederland » Gerrit van Sonnevelt, Den Haag/Rijswijk, begin 17e eeuw

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Goedendag, een nieuwe puzzel. Ik ben op zoek naar informatie over Gerrit van Sonnevelt en zijn plaatsing in één van de families met die naam. Ik ken de volgende kinderen:

Sijmon Gerritsz van Sonnevelt, bij huwelijken zusters present.
Haesje Gerrits van Sonnevelt, gehuwd te 's-Gravenhage op 13 april 1636 met Willem Pietersz van Perdijck, bakker, uit Rijswijk.
Baertge Gerrits van Sonnevelt, ondertrouw te Rijswijk op 27 oktober 1640 met Hendrick Pieters van Velsen.
Huijbert Gerritsz van Sonnevelt, ondertrouw te Rijswijk op 14 november 1643 met Maria de Brenk.

Huijbert zegt afkomstig te zijn uit Voorschoten, dus ik denk dat ik het daar moet zoeken. Vond daar geen Gerrit; wel een gezin van een Jacob van Sonnevelt in de Rechterlijke archieven van Voorschoten.

Misschien dat iemand beter bekend is met deze tak?

vriendelijke groet,
Vincent van der Heijden

VvdHeijden

Op internet gevonden, wel data checken, want ik weet niet of alles onderbouwd is.

Er werd in ca. 1634 een Gerrit geboren in Katwijk aan de Rijn, als zoon van Jan Maartens van Sonnevelt en Lijntje Pieters.

http://www.mijnstambomen.nl/leiden/sonnevelt.htm

Bedet

Dat is wel zeker een ander; de kinderen van Gerrit zijn geboren zo ca. 1610/20, dus Gerrit zelf zal wellicht ca. 1580 geboren zijn, en tevens wschl. woonachtig te Voorschoten. Ik vermoed dat hij in het hoofdgeld van Voorschoten 1622 vermeld staat; er zijn echter nog geen scans van.

VvdHeijden

Ik heb het even nagezocht.

Huijbrecht zegt inderdaad uit Voorschoten te komen. Bij het huwelijk van Baertge wordt vermeld dat zij uit Den Haag komt link. Haesje trouwt te Den Haag met Willem Pietersz van Pardijck. Daarbij wordt vermeld dat hij uit Rijswijk komt maar bij haar staat dat niet. link

Ik denk daarom dat u meer succes zult hebben in Den Haag dan in Voorschoten.

JP Ouweltjes

"Ik denk daarom dat u meer succes zult hebben in Den Haag dan in Voorschoten."

Een zekere Simon Gerritsz (van) Sonnevelt is in het notarieel archief van Den Haag een groot aantal malen vanaf 1639 vermeld als schuitvoerder op Delft.
In het notarieel archief van Delft komt hij tegen de verwachting in niet voor.

JP Ouweltjes kan weer gaan transcriberen Onschuldig

Een zekere Huijbert (van) Sonnevelt is in de transportregisters van Rijswijk vermeld vanaf 1656. LINK
 

Jan Clavaux

Dank, ik zie de afkomst bij Baertge, had het vanwege het handschrift niet direct als "Hage" gelezen.. Inderdaad, zal eens kijken in Den Haag. Dat Huybert een broer is, blijkt uit feit dat zwager Willem van Perdijck (waar ik van afstam) bij zijn huwelijk getuige is.

In de index notariele akten te Den Haag zie ik al wel een Huybert, en Sijmon komt meerdere malen voor als schuitvoerder op Delft. Ik zie één Gerrit Dircks van Sonnevelt, en ook nog een Mattheus Gerritsz van Sonnevelt. Zal eerst eens nader bekijken of daar wat bij zit.

VvdHeijden

Er staat in elk geval in het Hoofdgeld van Voorschoten geen Gerrit met de kinderen die in de vraag werden genoemd.

Andere invalshoek: Huijbert Gerritsz van Sonnevelt en Maria Gorisdr de Breul komen voor in de kwartierstaat Markus-Bosch. Vanaf dat paar gaat het echter verder met Trijntje Huijbertsdr Sollevelt. Of dat klopt dat weet ik  zo niet. Het kan natuurlijk zo zijn dat de samensteller van die kw.staat de relatie onterecht gelegd heeft. Of indertijd zijn de namen al eens door elkaar gehaald...

groeten, Frans

Frans Angevaare

Heb om te beginnen maar eens de huwelijken 's-Gravenhage voor het gerecht doorgeakkerd over de periode 1608-1625 [link] maar daar kom ik geen Gerrit in combinatie met de achternaam Sonnevelt e.d. tegen. 

Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat hij onder patroniem is geregistreerd maar daarvoor zal er dan meer duidelijk moeten worden over kinderen en kleinkinderen. 

JP Ouweltjes

Volgens mij was er in Loosduinen een familie die Sonnevelt/Sollevelt door elkaar gebruikte, maar daar blijft mijn kennis wel bij.

VvdHeijden

@VvdHeijden: het valt nog niet mee met die indexen. In sommige gevallen lukt het me al niet om de betreffende notaris erbij te vinden (bv vermelding Hubrecht Gerritsz van Sonnevelt d.d. 26 maart 1649.

JP Ouweltjes

Vermelding in index aangaande Gerrit Dircksz van Sonnevelt d.d. 5 juli 1645 blijkt niet te kloppen. Uit de akte zelf blijkt dat het gaat om Govert Dirksz van Sonnevelt.

JP Ouweltjes

Mattheus Gerritsz van Sonnevelt [link] valt ook af denk ik. Verschil met huwelijksdata Baertge, Huijbrecht en Haesge is wel heeel groot. Zijn zoon Gerrit trouwt te Den Haag op 16 oktober 1639 [link].

JP Ouweltjes

De naam van de notaris is ook niet zo heel belangrijk, @JP.

Het gaat om het inventarisnummer. Dat is hier nummer 197 en dat blijkt Focco Schouten te zijn.

3.46. Focco Schouten *

Toon details van deze beschrijving

  196-202 Minuutakten, 1642-1691

  Toon details van deze beschrijving

     196 1642 sep - 1648

     197 1649 - 1653

Jan Clavaux

Dank voor de tip Jan. Die link had ik nog niet gelegd maar richtte met op de initialen waarin ik T.S. las.

JP Ouweltjes


De betreffende akte:

JP Ouweltjes
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!