stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Zoektocht naar Riet Huizing(a) uit Rotterdam / Schiedam - Dochter van een onderwijzer 1940

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding

Beste allemaal,

Ik ben nieuw op deze site. Ik ben Cor Vervoort en schrijf een momenteel een boek over de Tweede Wereldoorlog.

Van 1940 tot 1945 verbleef bij de familie van Erp waar ook mijn moeder deel van uitmaakte een meisje met de naam Riet. Mijn moeder woonde in Eerde op de Kempkes  gemeente Veghel. Mijn moeder noemde dit meisje altijd in haar verhalen "ons Riet". Riet verbleef de hele oorlog in Eerde. Toen ze bij de familie van Erp kwam moet ze ongeveer 8 jaar oud geweest zijn. Haar broertje zou ook in Eerde verbleven zijn, bij een andere familie. Riet kwam uit een groot gezin van 10 kinderen en haar vader zou onderwijzer in Rotterdam of Schiedam geweest zijn.

Ik heb geen idee hoe ik haar op het spoor kan komen vandaar dit bericht. De naam Huizing(a) kan natuurlijk niet haar echte naam geweest zijn. Ook komt deze naam nauwelijks in Rotterdam of Schiedam voor zoals uit een snel onderzoek blijkt.

Zou iemand een tip van de sluier kunnen oplichten.

Met vriendelijke groet,

Cor Vervoort

Cor Vervoort

Misschien is het een idee om contact op te nemen met het archief in Schiedam? Ik herinner me dat ze een aantal jaren een project hadden dat soortgelijke herinneringen verzamelde vanuit de kinderen gezien. Misschien zit het verhaal van Riet er ook tussen of hebben zij andere informatie die kan helpen?

 

https://www.schiedam.nl/Def/Gemeentearchief/Actueel/Nieuwsarchief/Nieuwsarchief-2009/Erfgoed-van-de-oorlog-Schiedamse-bleekneusjes-op-stap.html

Annemarie57

Heeft de gemeente Veghel nog woningboeken uit die tijd? Neem ook eens contact op met het archief BHIC. Wellicht kunnen zij jou op weg helpen. BHIC heeft ook een uitstekend werkend forum. http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum Daar zou je ook de vraag kunnen neerleggen.

mvg-Ben

Ben Wegman

Allen,

Hartelijk dank.

Ga ik doen. Riet schijnt een broer te hebben die Luc heet en ook in Eerde bij Veghel verbleef.

Het lijkt een  tekort aan voedsel in Rotterdam te zijn tijdens de oorlogsjaren.

De achternaam schijnt Huizing of Huizeng te zijn heb ik telefonisch doorgegeven.

In Schiedam is inmiddels niets gevonden

Cor Vervoort

Rotterdam en omgeving verrekte van de honger in de oorlog. Mijn moeder heeft me daar veel over verteld (zij was 9 toen de oorlog uitbrak) en woonde in Vlaardingen, maar had familie in Schiedam & Rotterdam.

Annemarie57

Beste,

Hartelijk dank voor je info. Mijn moeder vertelde vaak dat mensen uit het westen en zelfs uit de Brabantse steden naar de boeren op het platteland kwamen om iets aan eten te kunnen krijgen. De boeren konden vaak wel iets 'ritselen' , maar ook zij stonden onder sterke controle van de Duitsers. Ze moesten in soort boekhouding bij houden van hun opbrengsten.  De Duitsers konden redelijk inschatten uit ervaring hoeveel melk, eieren enz een boer afhankelijk van de grootte van zijn bedrijf kon produceren. 

Het verbaast me alleen dat er eigenlijk direct na de bezetting al een tekort aan voedsel was  Nu begrijp ik ook dat het meisje Riet en haar broer Luc al in 1940 in Eerde bij boerenfamilies ondergebracht werden. De grote gezinnen voelden de tekorten natuurlijk het eerst.

Cor Vervoort


Dat denk ik wel, mijn moeder kwam uit een klein gezin, ze ging met haar vader om voedsel bedelen bij de lokale boeren soms ook wel verderop (Rozenburg e.d;). Of ze liep naar haar tante in Rotterdam Zuid (te voet!!) die nog wat voorraden had. Thuisgekomen was de energie die de maaltijd had gebracht dan opgebrand. De laatste jaren was het overleven op bloembollen en het beetje groente uit de moestuin die mijn opa nog had en koijn (waarvan ze nu vermoed dat het kat was)

Annemarie57Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!