stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Zr. Catharina Adolphina (To) Jurrissen, geb. 17-06 1893 te Enschede, religieuse te Leiden [opgelost]

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding
Ik zoek het overlijden van Zr. Catharina Adolphina (To) Jurrissen, geboren 17-06 1893 te Enschede, religieuse te Leiden (1954).

Olav

In het Leidsch Dagblad van 21 april 1972 vind ik een overlijdensadvertentie van een C.A. Jurrissen. Zij is overleden op 17 april 1972 in Leiden op 78-jarige leeftijd. Geen idee of dit de gezochte persoon is, maar de leeftijd klopt met de geboortedatum. Zie hier

En hier nog een vermelding onder het kopje "burgerlijke stand" in de Nieuwe Leidsche Courant van 25-04-1972. Daaruit blijkt dat het inderdaad de juiste persoon is. Het is mij alleen niet helemaal duidelijk of het overlijden nu in Leiden of in Katwijk was. Zie hier

Johanna C.

Hartelijk dank Johanna! Ik ga, vanwege de burgerlijke stand advertentie maar even uit van overlijdensplaats Katwijk en overlijdensdatum 21-04-1972.

Olav

Kleinere gemeenten plaatsten vaak maar één keer per de gegevens van de burgerlijke stand in de krant. Grotere gemeenten deden dat meestal vaker. Als ze op 17 april in Katwijk is overleden en het overlijden is 1 - 3 dagen later aangegeven, dan was de krant van 25 april waarschijnlijk de eerste mogelijkheid om het overlijden onder het kopje "burgerlijke stand" te publiceren. 

Ik zou voor de overlijdensdatum uitgaan van de datum van 17 april in de overlijdensadvertentie die de vriend/vriendin in de krant plaatste. Die advertentie is pas na de crematie geplaatst. 

Johanna C.

Ja, dat lijkt me ook beter. Maar in die advertentie van haar vriendin is dat ook 21-04-1972.

Olav

De advertentie is gedateerd 21 april (na de crematie) en in de advertentie is vermeld: op 17 april overleed....

Dus op 21 april maakt de vriend/vriendin bekend dat C.A. Jurrissen op 17 april is overleden en dat de crematie al heeft plaatsgevonden.

Johanna C.

Je hebt helemaal gelijk. Dankjewel voor de correctie. Wel apart dat een religieuse toen werd gecremeerd, vind je niet !

Olav

Was ze wel religieuse? Een Zr kan ook een verpleegster zijn. Ik vond in de Leidsche Courant een zuster C. Jurrissen die zich in 1944 vestigde in Leiden als medisch gediplomeerd voetspecialiste.

 

https://leiden.courant.nu/issue/DLO/1944-04-28/edition/0/page/2?query=C.Jurrissen&period=1944&sort=relevance

 

Edit: Het adres klopt ook met de overlijdensadvertentie!!!!

Annemarie57

in de overlijdensadvertentie van haar moeder staat ze vermeld als Zr. Ik denk, dat als ze geen religieuse zou zijn, dit niet zo zijn vermeld.

Olav

Het bewijs lijkt me eigenlijk duidelijk. Ze stond er misschien gewoon op om zuster genoemd te worden, uit respect of omdat ze zich erop voor wilde laten staan dat ze een opleiding had genoten........... Het was in die tijd voor vrouwen niet gebruikelijk om zo'n opleiding en "titel" te mogen voeren.

Annemarie57


Ik denk dat Annemarie gelijk heeft. In de Leidsche Courant van 18-10-1928 vind ik een bericht dat C.A. Jurrissen zich in Leiden gevestigd heeft. Ze is daar vermeld als verpleegster. Zie hier

Johanna C.Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!