stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Biert, Bernisse, Dirksland 1747

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

goede avond, wist geen andere omschrijving te geven nl: heb alles zeer goed door gelezen over deze plaatsen, ze zijn klein-soort eilandje/polder worden bij elkaar gezet- gaan weer apart verder- en uit eindelijk worden ze weer samen gesmolten. Zo het volgende:

ik ben geboren in Biert/Geervliet/Nissewaard, 1747  Neem aan dat dat een soort eilandje/polder is maar dan wel bereikbaar (zonder water) in 1746-1747.

gedoopt  in Biert wat dan heet Bernisse  1767  in Geervliet (nu in deze tijd een plaats een plaats) ook zo,n eilandje/polder?

In 1770 met attest van Simonshaven.    Belijdenis in Geervliet. 1770       trouw in 1772 in Dirksland. En weer een akte van indemniteit van Biert.

wat is nou echt in deze, want zo,n rommeltje/chaos vind je niet veel? (of wel). Bij wat ik begreep Bernisse  een riviertje of polder die is dicht geslibt en dan opeens weer open als plaats, mits dit een polder is die werd droog gemalen voor bewoning?

alstublieft een korte maar duidelijke uitleg hoe deze chaos in elkaar steekt.              vr.gr.marian

m.oorbeek

Er is geen touw aan vast te knopen. Kan je wat concreter zijn met o.a. een duidelijke vraag?

Yolanda Lippens

Met Bernisse kan een gemeente danwel een water worden bedoeld. De gemeente is gevormd in het jaar 1980 en is in 2015 samengegaan met Spijkenisse als de nieuwe gemeente Nissewaard [link]. Maar dan was er ook nog een water met die naam, dat de scheiding vormde tussen de eilanden Voorne en Putten [link]. Dat water was er al veel eerder dan de gemeente, en bestaat nu nog steeds. De gemeente is genoemd naar het water, dat er dwars doorheen liep.

Biert, Simonshaven, Geervliet en Dirksland zijn plaatsen gelegen vlakbij het water Bernisse. Mensen die in deze omgeving woonden verhuisden soms naar een andere plaats in de buurt of trouwden met iemand uit een andere plaats in de buurt. Dat krijg je een mengelmoes van plaatsnamen als je het uitzoekt maar het zal toch wel kloppen.

Ik kan me voorstellen dat het verwarrend is.

Succes met uw onderzoek.

JP Ouweltjes

Marian maakt er meestal een extra puzzeltje van; daar raak je aan gewend.

Het gaat om Neeltje Ariens Lageweg:

https://www.genealogieonline.nl/stamboom_lukaart/I1651.php

Wat de vraag is? Waarschijnlijk wie haar ouders waren en waar ze gedoopt is.

EDIT: bericht paar keer aangepast, Marian maakt het echt moeilijk. Maar dit moet volgens mij wel de vraag zijn Onschuldig

Jan Clavaux

Ik vermoed dat het op MyHeritage is gezet toen Bernisse nog de naam van de gemeente was.

JP Ouweltjes

Op 28 juli 1747 geeft Arij Jansen Lageweg te Biert het lijk aan van zijn twee kinderen Rijkje en Corn: Ariense Lageweg, pro deo [link]

Op 18 maart 1748 geeft Dingeman Lucas te Biert het lijk aan van Arij Jansen Lageweg, pro deo.

Op 19 november 1751 trouwt te Biert Abraham Jacobsz van der Sluijs met Neeltje Weeda, weduwe van Arij Lageweg, pro deo,

Daarmee lijkt de vraag (dankjewel Jan) beantwoord.

JP Ouweltjes

JP Ouweltjes

Vermoedelijke ouders van Arij Janse Lageweg, gegevens niet gecontroleerd: https://www.genealogieonline.nl/de/genealogische-databank-rijerkerk-bronner/I98593.php

JP Ouweltjes

goede morgen,

dank allen voor reactie. Ik gebruikte expres het IK woord en dacht dat dat makkelijker voor de vraag was. Helaas. Nou let op: / inderdaad neeltje lageweg , maar heb de volgende gegevens: 1746 staat zij vermeld Geervliet,/ /24 november  op 9 september 1770 een attest van Simonshaven/ /1747 geboren te Biert-Nissewaard/ /gedoopt Biert Bernisse 12 april 1767 Geervliet/ /  belijdenis in Geervliet 1 maart 1770 (mennonieten)/ en in Dirksland een akte van indemniteit uit Biert. Nou hoe ingewikkeld wil een mens het hebben. Dan komen deze plaatsen (in die tijd ) samen- tijdje later weer apart- en dan worden ze weer samen gebracht.            de "Bernisse"was dicht geslibt, waarom dat vermeld stond weet ik niet omdat hij nu weer in ere hersteld is.

Dames -Heren, dit is wat ik nu noem chaos. waar is zij geboren en al die andere plaatsen is mij een raadsel. Hoop dat ik bij deze niemand teleur stel met vaag heden, want heb geen andere info meer.

                                                                                               vr.gr.marian

m.oorbeek

Ondertrouw Dirksland (nederd. geref.) 17 april 1772: Neeltje Lageweg, jongedochter geboren onder Biert en wonende te Dirksland, met Benjamin Oorbeek, jongeman van Dirksland en wonende ald. Huwelijk is voltrokken ald. (nederd. geref.) 10 mei 1772 [link]:

Dan nu de site waar u uw gegevens van haalt:

Dat is inderdaad een rommeltje. Eerst staat er dat ze geboren is in Biert, Nissewaard. Daarna staat er dat ze is geboren in Biert, Bernisse. Zowel de toevoeging Nissewaard als Bernisse moet u helemaal vergeten, want het verwijst naar de naam van de gemeente waar Biert nu in ligt (Nissewaard) of kort daarvoor in lag (Bernisse). Het heeft niets te maken met de situatie in de 18e eeuw. Neeltje is geboren in Biert, dat weten we zeker. Of ze ook gedoopt is in Biert kan ik niet zeggen.

JP Ouweltjes

Dan de vermelding van 9 september 1770. Dat is deze:

Deze registratie is te vinden het nederd. geref. lidmatenregister van Simonshaven én Biert over de periode 1751-1812. Het is een zogeheten attestatie, waarbij wordt vermeld dat zij lid wordt van de nederd. geref. kerk in Dirksland.

Ik denk dat Biert in die tijd geen kerk had, maar dat inwoners uit Biert kerkten in Simonshaven. Dus je kunt zeggen dat het een attestatie is voor de kerk van Simonshaven en Biert. Maar Neeltje woonde op dat moment dus in Biert.

in dat zelfde register even later deze vermelding:

Daar staat dus dat ze op 12 april 1767 is gedoopt nadat zij op 10 april belijdenis heeft gedaan voor de hervormde kerk van Simonshaven en Biert en dus niet langer behoorde tot de doopsgezinde gemeente (mennisten). De bijzonderheid is dus dat zij op oudere leeftijd is gedoopt, en niet vlak na haar geboorte.

JP Ouweltjes

reactie:

zij is geboren onder Biert. ja lekker makkelijk, waarom: ik ben geboren in edam, dat is boven amsterdam. dat wil zeggen dus geen amsterdam maar edam. Is dit redelijk gevonden? Anders zou men zich een ongeluk zoeken.

m.oorbeek

p.s men stapte nogal makkelijk over van mennonieten naar  gereformeerde kerk. Is dit in die tijd nogal een verschil?

m.oorbeek

Marian,

"onder Biert"
betekent
"in het gebied dat onder het bestuur van Biert viel"

Ze is dus niet geboren in Biert zelf, maar in de Biertsche Polder, en die polder had geen eigen dorpsbestuur, maar viel onder Biert

   

Jan Clavaux


Je hebt gelijk Jan. Waar ik zeg dat ze geboren is in Biert bedoel ik de jurisdictie van Biert.

JP OuweltjesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!