stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Salomon Hendricksz Coster, huw 1643, ovl 1659, regio Den Haag



Profiel afbeelding

Als nieuw betalend lid gelijk maar een, voor mij, ingewikkelde vraag aan de experts op dit mooie forum.

Ik ben al een tijdje bezig om meer te weten te komen over klokkenmaker Salomon Coster. Geen geboortejaar of geboorteplaats (men zegt Haarlem rond 1622, maar ik heb geen bewijs kunnen vinden), wel een huwelijksdatum 22 maart 1643 in Delft en in december 1659 overleden. Waar is niet bekend, maar uit brieven van Christiaan Huijgens valt te herleiden dat het in de 2e helft van december 1659 geweest moet zijn. Ik heb veel gevonden in Den Haag en daar ook over gepubliceerd zie http://www.deklokkenmakervanheemstede.nl/salomon-coster-deel-1/ en http://http://www.deklokkenmakervanheemstede.nl/salomon-coster-deel-2/ . Hier staan ook mijn bronnen vermeld.

Salomon is zeker vanaf 1646 werkzaam geweest in Den Haag; wellicht iets eerder. Onbevestigde bronnen vertellen dat hij voor de Haagse periode even in Amsterdam werkzaam is geweest en dat hij ook in Haarlem heeft gewerkt/gewoond. Zowel in Amsterdam als in Haarlem heb ik niets kunnen vinden. Mijn vragen zijn dan ook:

- zijn er gegevens van voor 1646 (m.u.v. de Delftse huwelijksakte)?
- waar is Salomon in de leer geweest?
​- had hij broers/zussen en wie zijn zijn ouders?
​- en natuurlijk andere informatie is ook welkom om het verhaal zo compleet mogelijk te maken

O ja, ik heb ook nog een stamboom gemaakt : http://http://www.deklokkenmakervanheemstede.nl/610-2/

Mocht er meer informatie nodig zijn, dan hoor ik dat graag. Alvast bedankt voor de moeite.

Rob Memel - 3 nov 2017 - 13:31

Salomon Hendricksz Coster

  • Register

  • archiefnummer 0014
  • inventarisnummer 00117
  • type Doop, Trouw en Begraaf Registers
  • Akte

  • pagina 83v
  • type Trouwakte
  • datum 22-03-1643
  • Personen

    • rol Bruidegom
    • naam Salomon Coster
    • patroniem Hendricksz
    • geboorteplaats Haarlem
    • type j.m.
    • rol Bruid
    • naam Jannetgen Harmans
    • woonplaats Buitenwatersloot
    • type j.d.

niepoort - 3 nov 2017 - 14:05

Welkom op dit forum, met je boeiende vraag, Rob.
Het zal een zware dobber worden, om je verder te helpen, maar wie weet hoever we nog kunnen komen.

Ik zie, dat je eigenlijk tot in de kleinste details alles al over Salomon hebt opgezocht, wat maar redelijk gesproken mogelijk is, en ik heb je twee artikelen met plezier gelezen.

Heb je naast het verzamelen van feiten ook eventuele hypotheses bedacht?
Bijvoorbeeld: stel dat Salomons vader ook een "horlogiemaecker" was geweest, komen er daarvoor personen in aanmerking met de naam Hendrick Coster?
En kwamen er, met name in Haarlem, nog meer Costers voor met soortgelijke beroepen?

groeten, Jan

Jan Clavaux - 3 nov 2017 - 14:19

Beste Nieport, bedankt voor de info; de huwelijksakte was mij bekend (zie inleiding).

Beste Jan, klopt dat ik vwb Den Haag redelijk compleet ben. Maar ben volledig vastgelopen met zijn periode van voor 1646 (behalve dan het huwelijk in 1643) en zijn overlijden in december 1659. Waar is hij overleden? Wanneer precies? Waar zat hij voor 1646? etc. Vandaar de hulpvraag. Nu de hypothese: ik heb er vele maar die hebben mij niet verder gebracht. In het Haarlemse St Lucasgilde kom ik Salomon's naam niet tegen; ook niet als leerling. Ik zie geen Coster als horlogemaker in Haarlem; althans niet in de 17e eeuw. Sommigen zeggen dat hij ook Duitsland komt, soms ook Vlaanderen. Het vreemde is dat hij 2 akten tekent met Salomon Coster van Haerlem en ook in zijn huwelijksakte is hij een jongeman van Haerlem, er is een uurwerk dat ook gesigneerd is met Salomon Coster van Haerlem. Maar niets te vinden in het Haarlemse. Wellicht is zijn naam veranderd en dat hij een koster was in Haarlem?? Het is lastig zoeken in Haarlem; althans het oud notarieel.

Rob Memel - 3 nov 2017 - 14:36

Ik heb even gekeken naar de namen van de kinderen van Salomon en Jannetje en daar valt me het kind met de naam Rechtgen op. Google levert niet zo snel iets op. Ik vermoed dat het gelezen kan worden als Richtje. En omdat het het oudste kind is, zou het zo maar eens de naam van de moeder van Salomon kunnen zijn.

JP Ouweltjes - 3 nov 2017 - 15:04

Misschien vergezocht, maar de kosters in de steden waren tevens "klokstelder".

Dat den voorsz. klockenstelder niet alleen sal hebben waer te nemen en te versorgen de acht horologien deser stad (t.w. Rotterdam), dat deselve behoorlyk correct en precyse comen te gaen, slaen en wysen maer ook te versorgen dat deselve te diep of ondiep int werck gaende werden versien, de lichters mis loopende te helpen, den draad van de hoorlogens te verstellen en vast te maken,

Hij zou dus uit een kostersgezin kunnen komen, waaraan hij dan zijn achternaam ontleende. Koster was een typisch van-vader-op-zoon-beroep
Daarmee in tegenspraak lijkt te zijn, dat hij niet gereformeerd was, maar ik wilde het toch even melden.

Jan Clavaux - 3 nov 2017 - 15:05

Wellicht ook interessant is het archief van de Doopsgezinde Gemeente te Haarlem. Het archief dat zij in beheer hebben gaat terug tot het jaar 1525 [link]

JP Ouweltjes - 3 nov 2017 - 15:12

Beste JP,

Rob schrijft: Rechtgen of Aechtgen

Ik vermoed, dat hij twijfelde of er een R dan wel een A stond.

We zullen dus naar een Aechtgen moeten zoeken Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 3 nov 2017 - 15:12

O da's jammer!

JP Ouweltjes - 3 nov 2017 - 15:32

Ik ging er van uit dat de huwelijksinschrijving je wel bekend was, ik gaf hem alleen maar als aanvulling voor andere lezers ????

niepoort - 3 nov 2017 - 15:32

Ik heb het testament nog eens gelezen en het zal inderdaad Aechtgen (Aagje) zijn. In hetzelfde testament staat ook ene "zwager Dirck Huijgen Backer"; ik ben ooit een documentje van hem tegengekomen in Schiedan. Ik zie de relatie tussen hem en de familie Coster of Hartloop nog niet. Mogelijk dat dit een ingang biedt. Dank voor alle meedenkers! Mooi!

Rob Memel - 3 nov 2017 - 15:36

De vraagtekens verschenen op de plek waar ik een smiley wilde plaatsen.

Je hebt in Haarlem op Coster gezocht. Het is echter nog maar de vraag of Hendrik al een vaste achternaam voerde.

een oudste dochter werd meestal vernoemd naar de oma van moedrs kant

niepoort - 3 nov 2017 - 15:37

De Doopsgezinde Kerk heeft een mooi archief inclusief enkele horlogemakers. Helaas is de periode waar we naar zoeken niet aanwezig in het archief; dat is weg.

Rob Memel - 3 nov 2017 - 15:38

@Niepoort: de moeder van Jannetje heette Geertje (Geertgen). Zij wordt ook vernoemd. Overigens denk ik dat in de meeste gezinnen de vernoemingsregels niet dusdanig strak werden gevolgd. Ook kon het natuurlijk gebeuren dat een kind jong overleed en er opnieuw vernoemd werd.

JP Ouweltjes - 3 nov 2017 - 15:41

Dirck Huijgen Backer had diverse functies in de Mennoniste Gemeente te Schiedan.
Zwager was een nogal algemeen begrip. Dirck is begraven te Schiedam op 13-1-1681, dus zwager had in dit geval mogelijk de betekenis van schoonzoon.

Jan Clavaux - 3 nov 2017 - 16:00

@JP Ouweltjes; dat klopt; je ziet ook dat Salomon en Jannetje een zoon Hendrick hadden; vernoemd naar de vader van Salomon.

@ Jan Clavaux: interessante invalshoek van de kosters en klokstelders; misschien moet ik eens zoeken wie in die tijd de kosters in Haarlem waren.

Rob Memel - 3 nov 2017 - 16:00

@ Jan Clavaux; dat is ook weer interessant want de Costers waren zeer Doopsgezind. Enig idee met wie Dirck Huijgen Backer gehuwd was?

Rob Memel - 3 nov 2017 - 16:02

Ik zal Dirck Backer nog eens goed nalopen. Hij is in Schiedam heel vaak vermeld, maar zijn echtgenote ben ik (nog) niet tegengekomen.

Aanvulling

Zwager dus:

Backer, Dirck Huijgen gehuwd met (1) Dirckge Barens, (2) Annetge Costers, wonende te Schiedam. Maakt met Annetge Costers voorn. zijn testament, waarbij hij zijn echtgenote eenkindsgedeelte nalaat en zijn kinderen uit zijn eeste en tweede huwelijk tot zijn erfgenamen benoemt, terwijl tot voogdenover zijn minderjarige erfgenamen aanstelt Jacob Sijmonsz. Gijse en Jacob Alewijnsz., kooplieden te Schiedam, terwijl de vrouw haar man tot universeel erfgenaam benoemt, mits deze aan Salomon Coster, haar broeder 50 gulden overdraagt en aan haar kinderen bij meerderjarigheid of huwelijk 100 gulden overdraagt 29 aug. 1655.

We hebben hier dus een zus van Salomom te pakken.

Een zekere Dirckge Barents is te Schiedam begraven op 12-4-1654

Jan Clavaux - 3 nov 2017 - 16:05

@ Jan Clavaux; dat is een heel mooie vondst. Die had ik nog niet gevonden; zeer veel dank. Laat je de ingang nog even weten; voor mijn archief(je). Die broeder Salomon Coster die heb ik helemaal niet in beeld. Dat is wel vreemd wat in het testament van januari 1660 van vader Salomon Coster worden alle kinderen met naam genoemd en daar zit geen Salomon bij. Of is broeder ook een begrip waarmee vader bedoelt wordt?

Rob Memel - 3 nov 2017 - 16:27


Het is volgens mij heel simpel.
Jouw Salomon Hendriksz Coster had een zuster Annetge Hendriks Coster, die in 1654/1655 is gehuwd met Dirck Huijgen Backer, weduwnaar van Dirckge Barents.

Zie: http://schiedata.schiedam.nl/

Coster, Annetge Heijndricxsdr. gehuwd met Dirck Huijgen Backer, wonende te Schiedam. Zie Dirck Huijgen Backer voorn., gezamenlijk testament. - 29 aug.1655.     inv.nr.: 777 blz.: 109

Coster, Annetge Heindricxs gehuwd met Dirck Huijgen, wonende te Schiedam. Zie Dirck Huijgen voorn., gezamenlijk testament. 11 dec. 1659.     inv.nr.: 777 blz.: 685

Jan Clavaux - 3 nov 2017 - 16:36







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu