stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Salomon Hendricksz Coster, huw 1643, ovl 1659, regio Den Haag

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Als nieuw betalend lid gelijk maar een, voor mij, ingewikkelde vraag aan de experts op dit mooie forum.

Ik ben al een tijdje bezig om meer te weten te komen over klokkenmaker Salomon Coster. Geen geboortejaar of geboorteplaats (men zegt Haarlem rond 1622, maar ik heb geen bewijs kunnen vinden), wel een huwelijksdatum 22 maart 1643 in Delft en in december 1659 overleden. Waar is niet bekend, maar uit brieven van Christiaan Huijgens valt te herleiden dat het in de 2e helft van december 1659 geweest moet zijn. Ik heb veel gevonden in Den Haag en daar ook over gepubliceerd zie http://www.deklokkenmakervanheemstede.nl/salomon-coster-deel-1/ en http://http://www.deklokkenmakervanheemstede.nl/salomon-coster-deel-2/ . Hier staan ook mijn bronnen vermeld.

Salomon is zeker vanaf 1646 werkzaam geweest in Den Haag; wellicht iets eerder. Onbevestigde bronnen vertellen dat hij voor de Haagse periode even in Amsterdam werkzaam is geweest en dat hij ook in Haarlem heeft gewerkt/gewoond. Zowel in Amsterdam als in Haarlem heb ik niets kunnen vinden. Mijn vragen zijn dan ook:

- zijn er gegevens van voor 1646 (m.u.v. de Delftse huwelijksakte)?
- waar is Salomon in de leer geweest?
​- had hij broers/zussen en wie zijn zijn ouders?
​- en natuurlijk andere informatie is ook welkom om het verhaal zo compleet mogelijk te maken

O ja, ik heb ook nog een stamboom gemaakt : http://http://www.deklokkenmakervanheemstede.nl/610-2/

Mocht er meer informatie nodig zijn, dan hoor ik dat graag. Alvast bedankt voor de moeite.

Rob

Salomon Hendricksz Coster

 • Register

 • archiefnummer 0014
 • inventarisnummer 00117
 • type Doop, Trouw en Begraaf Registers
 • Akte

 • pagina 83v
 • type Trouwakte
 • datum 22-03-1643
 • Personen

  • rol Bruidegom
  • naam Salomon Coster
  • patroniem Hendricksz
  • geboorteplaats Haarlem
  • type j.m.
  • rol Bruid
  • naam Jannetgen Harmans
  • woonplaats Buitenwatersloot
  • type j.d.

niepoort

Welkom op dit forum, met je boeiende vraag, Rob.
Het zal een zware dobber worden, om je verder te helpen, maar wie weet hoever we nog kunnen komen.

Ik zie, dat je eigenlijk tot in de kleinste details alles al over Salomon hebt opgezocht, wat maar redelijk gesproken mogelijk is, en ik heb je twee artikelen met plezier gelezen.

Heb je naast het verzamelen van feiten ook eventuele hypotheses bedacht?
Bijvoorbeeld: stel dat Salomons vader ook een "horlogiemaecker" was geweest, komen er daarvoor personen in aanmerking met de naam Hendrick Coster?
En kwamen er, met name in Haarlem, nog meer Costers voor met soortgelijke beroepen?

groeten, Jan

Jan Clavaux

Beste Nieport, bedankt voor de info; de huwelijksakte was mij bekend (zie inleiding).

Beste Jan, klopt dat ik vwb Den Haag redelijk compleet ben. Maar ben volledig vastgelopen met zijn periode van voor 1646 (behalve dan het huwelijk in 1643) en zijn overlijden in december 1659. Waar is hij overleden? Wanneer precies? Waar zat hij voor 1646? etc. Vandaar de hulpvraag. Nu de hypothese: ik heb er vele maar die hebben mij niet verder gebracht. In het Haarlemse St Lucasgilde kom ik Salomon's naam niet tegen; ook niet als leerling. Ik zie geen Coster als horlogemaker in Haarlem; althans niet in de 17e eeuw. Sommigen zeggen dat hij ook Duitsland komt, soms ook Vlaanderen. Het vreemde is dat hij 2 akten tekent met Salomon Coster van Haerlem en ook in zijn huwelijksakte is hij een jongeman van Haerlem, er is een uurwerk dat ook gesigneerd is met Salomon Coster van Haerlem. Maar niets te vinden in het Haarlemse. Wellicht is zijn naam veranderd en dat hij een koster was in Haarlem?? Het is lastig zoeken in Haarlem; althans het oud notarieel.

Rob

Ik heb even gekeken naar de namen van de kinderen van Salomon en Jannetje en daar valt me het kind met de naam Rechtgen op. Google levert niet zo snel iets op. Ik vermoed dat het gelezen kan worden als Richtje. En omdat het het oudste kind is, zou het zo maar eens de naam van de moeder van Salomon kunnen zijn.

JP Ouweltjes

Misschien vergezocht, maar de kosters in de steden waren tevens "klokstelder".

Dat den voorsz. klockenstelder niet alleen sal hebben waer te nemen en te versorgen de acht horologien deser stad (t.w. Rotterdam), dat deselve behoorlyk correct en precyse comen te gaen, slaen en wysen maer ook te versorgen dat deselve te diep of ondiep int werck gaende werden versien, de lichters mis loopende te helpen, den draad van de hoorlogens te verstellen en vast te maken,

Hij zou dus uit een kostersgezin kunnen komen, waaraan hij dan zijn achternaam ontleende. Koster was een typisch van-vader-op-zoon-beroep
Daarmee in tegenspraak lijkt te zijn, dat hij niet gereformeerd was, maar ik wilde het toch even melden.

Jan Clavaux

Wellicht ook interessant is het archief van de Doopsgezinde Gemeente te Haarlem. Het archief dat zij in beheer hebben gaat terug tot het jaar 1525 [link]

JP Ouweltjes

Beste JP,

Rob schrijft: Rechtgen of Aechtgen

Ik vermoed, dat hij twijfelde of er een R dan wel een A stond.

We zullen dus naar een Aechtgen moeten zoeken Niet blij

Jan Clavaux

O da's jammer!

JP Ouweltjes

Ik ging er van uit dat de huwelijksinschrijving je wel bekend was, ik gaf hem alleen maar als aanvulling voor andere lezers ????

niepoort

Ik heb het testament nog eens gelezen en het zal inderdaad Aechtgen (Aagje) zijn. In hetzelfde testament staat ook ene "zwager Dirck Huijgen Backer"; ik ben ooit een documentje van hem tegengekomen in Schiedan. Ik zie de relatie tussen hem en de familie Coster of Hartloop nog niet. Mogelijk dat dit een ingang biedt. Dank voor alle meedenkers! Mooi!

Rob

De vraagtekens verschenen op de plek waar ik een smiley wilde plaatsen.

Je hebt in Haarlem op Coster gezocht. Het is echter nog maar de vraag of Hendrik al een vaste achternaam voerde.

een oudste dochter werd meestal vernoemd naar de oma van moedrs kant

niepoort

De Doopsgezinde Kerk heeft een mooi archief inclusief enkele horlogemakers. Helaas is de periode waar we naar zoeken niet aanwezig in het archief; dat is weg.

Rob

@Niepoort: de moeder van Jannetje heette Geertje (Geertgen). Zij wordt ook vernoemd. Overigens denk ik dat in de meeste gezinnen de vernoemingsregels niet dusdanig strak werden gevolgd. Ook kon het natuurlijk gebeuren dat een kind jong overleed en er opnieuw vernoemd werd.

JP Ouweltjes


Dirck Huijgen Backer had diverse functies in de Mennoniste Gemeente te Schiedan.
Zwager was een nogal algemeen begrip. Dirck is begraven te Schiedam op 13-1-1681, dus zwager had in dit geval mogelijk de betekenis van schoonzoon.

Jan ClavauxPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!