stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Salomon Hendricksz Coster, huw 1643, ovl 1659, regio Den Haag

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Hier nog een lijst doopsgezinden te Haarlem in het jaar 1618. Het betreft de Verenigde Hoogduitse, Friese en Waterlandse doopsgezinde gemeente aldaar en het valt me op dat alleen Hendrick Jansz in aanmerking zou kunnen komen als vader van Salomon. Maar gek is dan wel dat de moeder van Salomon niet genoemd wordt, waarvan ik aanneem dat zij in 1632 nog leefde.

Andere mogelijkheid is dat zij tot de Vlaams doopsgezinde gemeente behoorden.

Wat cijfers over doopsgezinden te Haarlem begin 17e eeuw zijn hier te vinden.

JP Ouweltjes

Ha, dat is leuk. Onlangs heeft prof. Grijzenhout een lezing gehouden over de 2 schilderijen van Hals en de mijns inziens waterdichte  link naar de Boeckels en de Van Leeuwardens. Het artikel van Grijzenhout is erg boeiend en inderdaad een mooi verhaal hoe twee belangrijke Haarlemse horlogemakersfamilies bij elkaar kwamen door een huwelijk.Tijdens dezelfde lezing werd het door ondergetekende Blozend​ gerestaureerde staand horloge van de Haarlemse horlogemaker Willem Kock onthuld. Ik heb nog even met prof. Grijzenhout gesproken; dat was leuk. Het toeval wilde namelijk dat ik ook met horlogemakers Boeckels en van Leeuwarden bezig was omdat zij mogelijke kandidaten zijn voor de leermeester van Salomon Coster. Helaas geen bewijs kunnen vinden. Nu is er sowieso niet veel bekend van Salomon Coster voor 1643. Mogelijk dat ik via akten van zijn de gisteren gevonden zussen iets meer kan vinden. Omdat de uitstraling van zijn uurwerken iets van een Duitse uurwerkmaker weg heeft , kan het best zijn dat hij als jongeman zijn vak in het buitenland heeft geleerd. Dat is de volgende uitdaging om uit te vinden.

Rob

Omdat de uitstraling van zijn uurwerken iets van een Duitse uurwerkmaker weg heeft , kan het best zijn dat hij als jongeman zijn vak in het buitenland heeft geleerd

 

Uit het artikel van Grijzenhout begrijp ik dat de horlogemakers van de familie Boeckels uit Duitsland (Aken) afkomstig zijn, dus misschien hoef je niet zover te zoeken voor Duitse leermeesters Cool.

...Mathijs Jansz Boeckels (also Bockels, Bockelt and other spellings), who had been a prominent watchmaker in Haarlem. He and his brother Jan were the sons of Jan Jansz Boeckels the Elder from Aachen, Germany, ...

A van Egmond

Dat zou een goede mogelijkheid zijn; nu alleen nog de leerovereenkomst vinden. Beetje een zijsprong maar wel leuk: via het Haags Archief zijn we ook te weten gekomen waar Boeckels woonde: thans Grote Markt 12 Haarlem. Het huis heette "het wapen van Aken" en later "het Vergulde Harts/hertshoofd zie http://www.deklokkenmakervanheemstede.nl/wp-content/uploads/GetuigenisBdConick.pdf 

Rob

Leuk artikel over de octrooistrijd tussen Huijgens/Coster vs Douw een jaar vóór overlijden van Coster

http://www.antique-horology.org/Piggott/RH/Images/Ap4_Moerman.pdf

A van Egmond

Hmm, voor die tijd veel centen, twee van de drie overlijden kort daarna en Huygens die er niet rouwig om was. Het lijkt wel een filmscript.

JP Ouweltjes

We dwalen af, maar wel erg leuk dat proces Douw - Huygens/Coster. Volgens mij de eerste patentschending ooit. Heb een transcriptie gemaakt voor de liefhebbers: http://www.deklokkenmakervanheemstede.nl/wp-content/uploads/ProcesDouw.pdf

Rob

JP, dat weeskamerstuk zojuist ontvangen en dat is reuze interessant. Transcriptie moet ik nog maken maar ik zie in ieder geval de zwagers Jacques de Graet en Dirck Huijgen Backer weer verschijnen. Kennelijk had Salomon geen broer in leven op het moment dat hij overleed. In het kielzog nog een ander weeskamerstuk gevonden over Coster en dat is ook weer super interessant. Kortom: ik heb ongelooflijk veel nieuwe ingangen gekregen om weer verder te gaan. En dat in 2 dagen tijd..... geweldig!!

Rob

Top!

JP Ouweltjes

Ik ben benieuwd naar wat je uit de weeskameraktes haalt.

A van Egmond

In het boekje "Haerlem gedenkschrift 25 jarig bestaan" uit 1926 schrijft C. ten Boom vanaf blz. 83 een artikel "een en ander uit den dagen dat men nog den tijd had". Het gaat over allerlei Haarlemse horlogemakers. Nu sluit hij zijn artikel af op blz. 92 met een aantal namen waar van hij weet dat deze mensen Haarlemse horlogemakers zijn maar die hij verder niet beschrijft in zijn artikel. Er staat o.a. "Salomon Coster, begin 17e eeuw ​later verhuisd naar Amsterdam.​ Ik heb meerdere artikelen van Ten Boom gelezen en hij deed best goed uitzoekwerk. Waar kan ik het beste beginnen te zoeken in het Stadsarchief van Amsterdam? Het kan natuurlijk ook dat hij in Haarlem is opgegroeid, in Amsterdam heeft gewerkt/ het vak heeft geleerd, om daarna naar Den Haag te verhuizen. 

Rob

Rob, een goed begin zijn de indexen van het stadsarchief aldaar. Onder Coster vind ik in de transportakten niets maar wel onder Salomon Hendricksz. Transport in het jaar 1645 trekt mijn aandacht. Dat blijkt te gaan om een Salomon Henricxz, secretaris deser stede [=Amsterdam].

JP Ouweltjes

Het Salomon Coster onderzoek heb ik redelijk compleet. Ik heb niet alles kunnen vinden maar wel wie zijn ouders waren, broers en zussen en interessante informatie voor de klokkenwereld, kortom ben een heel eind gekomen. Geboortejaar van Salomon heb ik helaas niet kunnen vinden, evenals het beroep van zijn vader Hendrick Adamsz Coster, die uit Weert (Valkenswaard) kwam en al in 1611 in Haarlem in de Hagestraat (later Grote Houtstraat en weer later hoek Franckesteeg en Oude Gracht, thans hoek Frankestraat en Gedempte Oude Gracht) woonde. Ik publiceer binnenkort in een klokkenblad en zal de link tzt op dit forum zetten. Dank aan eenieder die een bijdrage heeft geleverd en speciale dank aan J.P. Ouweltjes. Nu ga ik verder met horlogemaker Severijn Oosterwijck waar ik een nieuw draadje voor zal aanmaken.

Rob

Hierbij een link naar het artikel dat mede op basis van de naspeuringen van hierboven is gemaakt: https://www.deklokkenmakervanheemstede.nl/wp-content/uploads/Tijdschrift2-2018_alleen-Coster-1.pdf

Mooi resultaat!

JP Ouweltjes


Die is inderdaad vers van de pers en had ik afgelopen week op mijn website gezet. En dat zal je dan net zien: net gepubliceerd en ik vind weer hoogst interessante Coster informatie in het Utrechtse Domkappitel. Zo blijf je achter de feiten aanlopen, haha! Ik ben nog steeds op zoek naar het beroep van vader Hendrick Adamsz Coster en het geboortejaar van Salomon zou helemaal mooi zijn. Helaas wordt in geen enkel document zijn leeftijd genoemd; dat is vooralsnog pech, maar we blijven zoeken. Nogmaals dank aan eenieder die een bijdrage op dit mooie forum heeft geleverd. 

RobPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!