stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Salomon Hendricksz Coster, huw 1643, ovl 1659, regio Den Haag



Profiel afbeelding

Hmm, voor die tijd veel centen, twee van de drie overlijden kort daarna en Huygens die er niet rouwig om was. Het lijkt wel een filmscript.

JP Ouweltjes - 5 nov 2017 - 18:17

We dwalen af, maar wel erg leuk dat proces Douw - Huygens/Coster. Volgens mij de eerste patentschending ooit. Heb een transcriptie gemaakt voor de liefhebbers: http://www.deklokkenmakervanheemstede.nl/wp-content/uploads/ProcesDouw.pdf

Rob Memel - 5 nov 2017 - 19:53

JP, dat weeskamerstuk zojuist ontvangen en dat is reuze interessant. Transcriptie moet ik nog maken maar ik zie in ieder geval de zwagers Jacques de Graet en Dirck Huijgen Backer weer verschijnen. Kennelijk had Salomon geen broer in leven op het moment dat hij overleed. In het kielzog nog een ander weeskamerstuk gevonden over Coster en dat is ook weer super interessant. Kortom: ik heb ongelooflijk veel nieuwe ingangen gekregen om weer verder te gaan. En dat in 2 dagen tijd..... geweldig!!

Rob Memel - 6 nov 2017 - 18:12

Top!

JP Ouweltjes - 6 nov 2017 - 20:10

Ik ben benieuwd naar wat je uit de weeskameraktes haalt.

A van Egmond (oud) - 6 nov 2017 - 20:30

In het boekje "Haerlem gedenkschrift 25 jarig bestaan" uit 1926 schrijft C. ten Boom vanaf blz. 83 een artikel "een en ander uit den dagen dat men nog den tijd had". Het gaat over allerlei Haarlemse horlogemakers. Nu sluit hij zijn artikel af op blz. 92 met een aantal namen waar van hij weet dat deze mensen Haarlemse horlogemakers zijn maar die hij verder niet beschrijft in zijn artikel. Er staat o.a. "Salomon Coster, begin 17e eeuw ​later verhuisd naar Amsterdam.​ Ik heb meerdere artikelen van Ten Boom gelezen en hij deed best goed uitzoekwerk. Waar kan ik het beste beginnen te zoeken in het Stadsarchief van Amsterdam? Het kan natuurlijk ook dat hij in Haarlem is opgegroeid, in Amsterdam heeft gewerkt/ het vak heeft geleerd, om daarna naar Den Haag te verhuizen. 

Rob Memel - 7 nov 2017 - 08:13

Rob, een goed begin zijn de indexen van het stadsarchief aldaar. Onder Coster vind ik in de transportakten niets maar wel onder Salomon Hendricksz. Transport in het jaar 1645 trekt mijn aandacht. Dat blijkt te gaan om een Salomon Henricxz, secretaris deser stede [=Amsterdam].

JP Ouweltjes - 7 nov 2017 - 08:39

Het Salomon Coster onderzoek heb ik redelijk compleet. Ik heb niet alles kunnen vinden maar wel wie zijn ouders waren, broers en zussen en interessante informatie voor de klokkenwereld, kortom ben een heel eind gekomen. Geboortejaar van Salomon heb ik helaas niet kunnen vinden, evenals het beroep van zijn vader Hendrick Adamsz Coster, die uit Weert (Valkenswaard) kwam en al in 1611 in Haarlem in de Hagestraat (later Grote Houtstraat en weer later hoek Franckesteeg en Oude Gracht, thans hoek Frankestraat en Gedempte Oude Gracht) woonde. Ik publiceer binnenkort in een klokkenblad en zal de link tzt op dit forum zetten. Dank aan eenieder die een bijdrage heeft geleverd en speciale dank aan J.P. Ouweltjes. Nu ga ik verder met horlogemaker Severijn Oosterwijck waar ik een nieuw draadje voor zal aanmaken.

Rob Memel - 9 mei 2018 - 13:27

Hierbij een link naar het artikel dat mede op basis van de naspeuringen van hierboven is gemaakt: https://www.deklokkenmakervanheemstede.nl/wp-content/uploads/Tijdschrift2-2018_alleen-Coster-1.pdf

Mooi resultaat!

JP Ouweltjes - 16 jul 2018 - 23:25


Die is inderdaad vers van de pers en had ik afgelopen week op mijn website gezet. En dat zal je dan net zien: net gepubliceerd en ik vind weer hoogst interessante Coster informatie in het Utrechtse Domkappitel. Zo blijf je achter de feiten aanlopen, haha! Ik ben nog steeds op zoek naar het beroep van vader Hendrick Adamsz Coster en het geboortejaar van Salomon zou helemaal mooi zijn. Helaas wordt in geen enkel document zijn leeftijd genoemd; dat is vooralsnog pech, maar we blijven zoeken. Nogmaals dank aan eenieder die een bijdrage op dit mooie forum heeft geleverd. 

Rob Memel - 17 jul 2018 - 08:02







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu