stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » voorouders van Dirk Cornelisz. Vis (1680 Zevenhuizen)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ineke,

plaats een link als iets onleesbaar is. Er zijn genoeg mensen op dit forum, die er wel uit komen

Jan Achterberg

https://tinyurl.com/y9xz849n

poehee Jan dat kostte ook nog moeite. Ik heb hier  te lang niets aan gedaan. Maar als het goed is zit onder de link de scan met op 27 juni 1627 de doop van Cornelis Pietersz. Vis

Ineke Riem Vis

Morgen maak ik een stamreeks vanaf Dirck tot 1729. Dan heb ik tenminste overzicht. De Dircken, Pieten, Cornelissen en Claes schuiven nu heen en weer. Ik maak me nog maar even niet druk om de ouders van Dirck.

Hartelijk dank allemaal, de komende week heb ik huiswerk Lachend

Ineke Riem Vis

Sorry, de link werkt niet. Kijk ik morgen naar.

Ineke

Ineke Riem Vis

Die doop op 27.6.1627 in Zevenhuizen (ZH) is gemakkelijker te vinden via image 5.

G.Karssenberg

De link werkt wel als je de link copieert en dan in je zoekmachine plaatst. Maar zoals G.Karssenberg al vermeldde ,rechtstreeks de link boven aan de zoekmachine van FS blauw maken en dan copieren.

Ik lees trouwens  : den 27 julij AERIEN Cornelissen  & haer kint Cornelis

getuijgen Schermer Gerritsen, Maertgen Cornelis

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-99QV-49DD-H?i=4&cc=2037907. Maar jouw link is duidelijker leesbaar

JammerTriest, maar dit is de doop van ene Cornelis Aeriens

Jan Achterberg

Allereerst een overzicht van de kinderen van Dirk Cornelisz Vis en Neeltje Claas Evenblij, inclusief de doopgetuigen. Gegevens uit de dtb-registers van Zevenhuizen op zoekakten.nl.

Dirk Cornelisz Vis (Visch), jongeman van Zevenhuizen, tr. Zevenhuizen (nederd. geref.) 18 juli 1700 met Neeltje Claas Evenblij, jongedochter van Zevenhuizen. Kinderen:

 • Klaasje, ged. Zevenhuizen (nederd. geref.) 3 juli 1701, get. Marrijtje Claas Evenblij
 • Claas, ged. ald. 19 november 1702, get. Grietje Claas Evenblij, daarvoor in de plaats Maartje Jans van den Berg
 • Cornelia, ged. ald. 16 november 1704, get. Maartje Cornelis Visch
 • Cornelia, ged. ald. 7 juli 1706, get. Maria Cornelisse Vis
 • Maria, ged. ald. 25 januari 1708, get. Jannitje Ariens Schriek

Dit heb ik vervolgens aangevuld met andere gezinnen waarin deze doopgetuigen genoemd worden. Ik heb dit uitgezocht in de periode 1700-1714 te Zevenhuizen. 

Hendrik Cornelisz Vis, jongeman van Zevenhuizen, tr. Zevenhuizen (nederd. geref.) 14 augustus 1701 met Jannetje Ariens van der Schriek (Verschriek, Schriek), weduwe van Arij Pietersz Sijpesteijn wonende onder Zuijd-Waddinxveen. Kinderen:

 • Barber, ged. Zevenhuizen (nederd. geref.) 8 januari 1702, get. Adrianus Cornelisz Vis, Marijtje Cornelis Vis
 • Arij, ged. ald. 22 juli 1703, get. Pieter Ariensz Verschriek, Marijtje Ariens Verschriek
 • Arij en Cornelis, ged. ald. 29 mei 1707, get. Michiel Foppen van Leeuwen, Arijs Cornelisz Vis, Maria Ariens Schriek, Maria Cornelis Vis

Kinderen van Jochem Cornelisz Verduijn en Judith Cornelis Visch:

 • Johannes, ged. Zevenhuizen (nederd. geref.) 19 februari 1702, get. Krijn A. Roervast, Maertje Cornelis Visch
 • Johanna, ged. ald. 6 mei 1703, get. Marijtje Cornelis Vis

Adrianus Cornelisz Vis (Visch), jongeman van Zevenhuizen, tr. Zevenhuizen (nederd. geref.) 25 februari 1703 met Lijsbet Ariaens de Kraeij, jongedochter van Zevenhuizen. Kinderen:

 • Anna, ged. Zevenhuizen (nederd. geref.) 27 december 1705, get. Maria Cornelis Vis

Daaruit maak ik op dat Dirk Cornelisz Vis de volgende familie had, waarschijnlijk broers en zussen: Maartje (Maria, Marijtje, Maertje) Cornelis Vis, Hendrik Cornelisz Vis, Judith Cornelis Vis, Arijs Cornelisz Vis, Adrianus Cornelisz Vis.

Dit heb ik vervolgens aangevuld met gegevens van hogenda.nl, klapper dopen en trouwen Zevenhuizen 1651-1700:

Bij de doopgetuigen valt me dan de naam Cornelis Pieterss Vis op. Dat leidt me dan hierheen:

Daar vallen mij de volgende dingen op: 

 • Cornelis is in 1659 vier maanden na het overlijden van Maertjen Lenarts Evenblij hertrouwd met Hilletje Henrix van Eijck
 • Tussen het jaar van trouwen (1659) en de doop van het eerste kind (1671) zit een behoorlijk gat
 • Tussen de kinderen zitten Maritje/Marij en Adrianus, maar geen Judith, Dirk, Arijs en Hendrik.
 • De voornaam Hilletje komt bij de kinderen van Dirk Cornelisz Vis, Judith Cornelis Vis, Arijs Cornelis Vis en Hendrik Cornelis Vis en Adrianus Cornelis Vis niet voor.
 • Wel heeft Hendrik Cornelisz Vis een dochter Barber, net als Cornelis Pietersz Vis.
 • De oudste zoon van Judith Cornelis Vis heet Dirck. Mogelijk wordt deze naam aangedragen uit de familie Bent/Bend, maar omdat de ouders van de man van Judith niet kunnen worden opgehelderd blijft het onduidelijk hoe dat zat. Ook had Judith een zoon Hendrik. 

Ik vraag me dus af: stel dat Dirk, Judith, Arij en Hendrik kinderen waren van Cornelis Pietersz Vis, waar zijn zij dan gedoopt? Er zijn uit de periode 1660-1670 geen doopboeken van Haastrecht, dus daar worden we niet veel wijzer. Ook van Zevenhuizen zijn over de periode 1650-1663 geen doopgegevens bewaard gebleven.

Voor de zekerheid nog even het huwelijk van Cornelis Pietersz Vis en Hilletje Henrix van Eijck gecontroleerd en ook gevonden:

Veel meer dan dit heb ik niet kunnen vinden. Mijn conclusie: Dirk was mogelijk een zoon van Cornelis Pietersz Vis (Visch) en Hilletje Henrix van Eijck maar kan op grond van bovenstaande niet worden bewezen. Wie het weet mag het zeggen maar ik ga niet verder dan dit.

JP Ouweltjes

Hier de doop van 27 juni 1627 te Zevenhuizen:

Ik lees hier: Aerien Cornelissen ende [leeg gelaten] haer [=hun] kint Cornelis getuijgen Schermer Geritses ende Maertgen Cornelis.

Dus dit is niet de doop van Cornelis Pietersz Vis.

Edit: zie dat Jan Achterberg dit ook al geconstateerd had. Maar vanwege de hier ingevoegde afbeelding laat ik het bericht staan.

JP Ouweltjes

ORA Haastrecht inv.140 1649-1666:

146 107 15-3-1655 voor hugo blomvliet (schout), gerrit leendertsz karreman en leendert ariensz claren (schepenen) stellen gerrit van meerlo en cornelis de bruijn als voogden ..... (zie voorstaande acte) verkocht te hebben aan ariaantje pieters (jonge dochter) een huis en erf op de zuidzijde van de hoogstraat alh. Strekt van 's herenstraat zuidwaarts tot achteraan t erf van jan jonasz de peys en voorts met t erf westwaarts tot de halve sloot. Belend ten oosten arien hendriksz en ten westen hendrik andriesz van eijck (bode). De koopsom van 730 gl. is betaald. De acte is getekend door de schout en schepenen. 

Gevonden op hogenda.nl

JP Ouweltjes

Jee JP, wat een werk heb je gedaan. Gisteren had ik wat gezocht in wat sites, maar kreeg even zo vaak het bericht dat er 0 resultaten gevonden waren. Daar moet ik dus nog duidelijk ervaring in opdoen. Maar door jullie resultaten en vooral door de manier waarop jullie ze vinden Krijg ik dubbel informatie. Ze zeggen niet voor niets dat je mensen moet leren iets zelf op te lossen. Daar ga ik dus aan werken. 

Wat me wel duidelijk was, was dat het niet echt klopte (en dat ik er zelf niet achter kwam). Zoals ik gisteren al zei, ga ik nu eerst orde scheppen in de hoeveelheid gegevens die jullie aangedragen hebben. Zodat Martinus Riem Vis (1803) in ieder geval wat meer zicht krijgt op zijn Hollandse voorouders.

Hartelijk dank allemaal, een fijne zondag en ik moet nu naar een familiebijeenkomst, want nieuwe loten aan de stam blijven groeien Doei!

Ineke Riem Vis

Dirck Cornelisz Visch hertrouwt te Leiden (nederd. geref.) 5 januari 1720 met Elisabeth van Peenen [link].

JP Ouweltjes

Beste allemaal,

gisteren keek ik nog eens de Klapper huwelijken geboorten Zevenhuizen door (Hogenda waar o.a.JP al zo veel moois heeft uitgehaald) en toen viel mijn oog op deze meneer

CLAES Arienss (Evenblij) & Maertje Corn. (Jongebuijren). 2,143 27-3-1666

Neeltje get. --- WK Zvh 6, f. 90:

Grietge geb. 1656/57

Maertge geb. 1659/60.

Lijsbeth geb. 1660/61. 

Ik raak altijd een beetje de kluts kwijt als ik verbanden moet leggen, maar dit lijkt me de vader van Neeltje Claesdr Evenblij, alleen begrijp ik dan dit huwelijk niet. Als de trouwdatum 1666 is, hoe kunnen de kinderen dan van 10 jaar eerder zijn. Of is het geen huwelijk, Neeltje is in 1666 geboren.

Er woonden in ieder geval een heleboel leden van de familie Vis en de familie Evenblij in Zevenhuizen en ze lijken me nogal verstrengeld. Grappig is dat ik min of meer op een "steenworp afstand" woon. Nooit echt uit de buurt gegaan.

Dat uitpluizen kost wel tijd, maar het levert ook veel op. Meestal nieuwe vragen Lachend

Ik ga nu in de aktes zoeken

HG, Ineke

Ineke Riem Vis

Ineke, dat is niet de huwelijksdatum maar de doopdatum van dochter Neeltje. Gegevens van de andere kinderen komen niet uit het doopboek maar uit het weeskamerregister vanaf 1659. Zie hogenda.nl.

JP Ouweltjes

Overigens blijkt ook uit dat zelfde weesboek dat Neeltje omstreeks 1666 is geboren.

JP Ouweltjes


Aha, ik dacht dat Neeltje de getuige bij het huwelijk was. 

Ineke Riem VisPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!