stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Foto dateren, F. van Meerendonk, Tilburg, begin 20e eeuw

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Goedemorgen, beste medeforummers,

een paar dagen terug kreeg ik onderstaande familiefoto, maar zelf wisten ze niet hoe oud de persoon op de foto was. Kunnen jullie mij toevallig verder helpen? Schroom niet om een reactie achter te laten, iedere aanvulling en ieder idee erover is heel erg welkom.

De context van de foto

Persoon op de foto is Adrianus Joannes van Lieshout, geboren op 23 december 1887 te Tilburg en overleden op 12 oktober 1955 te Tilburg. Hij is in 1911 gehuwd. De fotograaf van deze foto is F. van Meerendonk, volgens RKD gaat het om Cornelis Franciscus van Meerendonk die van 1890 tot 1925 actief was als fotograaf in Tilburg. Bij het Regionaal Archief Tilburg zijn in de fotodatabase nog enkele andere foto's van Van Meerendonk te vinden met eenzelfde soort papieren drager, alleen de ondertekst met adres en dergelijke ziet er luxueuzer uit. Deze foto's zijn van 1910 of later. Hebben jullie een idee in welk jaar deze foto genomen zou kunnen zijn of hoe oud Janus van Lieshout hier is? Ik dacht zelf dat Janus rond de 16-18 was, maar soms is het een geval van schijn bedriegt.

In ieder geval, sowieso iedereen heel erg bedankt voor het meedenken en ik ben benieuwd naar jullie inzichten, dankjulliewel.

Indie van Lieshout

Onze moderator heeft daar een heel informatief artikel over geschreven: https://www.yory.nl/oude-fotos-dateren/ (het laden duurt even)

Jan Clavaux

Het valt me op dat de letters R  en N in de naam van de fotograaf tamelijk apart geschreven zijn.  Wanneer werd dat type letter gebruikt?

overigens denk ik dat de jongen op de foto jonger is dan de geschatte 16-18 jaar. Bij wat voor gelegenheid zou de foto gemaakt zijn? Je stapte vroeger niet “zomaar” naar een fotograaf voor een kiekje. 

niepoort

Jonger zou best kunnen Niepoort. Ze zagen er vroeger op een foto altijd ouder uit dan ze waren om de en of andere reden is mijn ervaring.

Annemarie57

Wanneer de foto, gezien de wat minder luxueuze ondertekst, van vóór 1910 is, dan is deze foto waarschijnlijk gemaakt ter gelegenheid van zijn Eerste Heilige Communie.
Destijds was dat nog rond de leeftijd van 12 jaar.

Kinderen, gekleed als volwassene, zagen er op foto's inderdaad altijd ouder uit.

Jan Clavaux

Jan, Niepoort en Annemarie, hartelijk dank voor jullie visie. Ik heb zojuist echter wat ontdekt wat voor jullie een grote verrassing zal zijn. De heer Van Meerendonk was pas vanaf juni 1906 gevestigd aan de Noordstraat nummer 1 in Tilburg. Daarvoor woonde hij in een andere straat, de Nieuwlandstraat. Hij was destijds ook huisschilder.

Dus de foto moet van na juni 1906 zijn? Zou het dan niet een foto uit 1906, 1907 of 1908 zijn? Ter gelegenheid van zijn (verlate) achttiende verjaardag of voor zijn twintigste of eenentwintigste verjaardag? Ik zou verder echt niets anders kunnen bedenken.

Als het voor zijn communie was zou het in 1899 moeten zijn. Op RKD images staat dat hij vanaf 1897 actief was (als huisschilder of als fotograaf weet ik niet), dus in de periode 1897-1899 kan hij misschien ook al in de Noordstraat gezeten hebben, maar zijn inschrijving in het bevolkingsregister van 1890-1900 in Tilburg ontbreekt helaas...

Indie van Lieshout

Wat blijkt: ook in de periode van 1897 tot 1900 zat hij niet in de Noordstraat. Zijn achternaam bij de inschrijving van 1890-1900 werd gespeld als "Merendonk". Dus het moet wel een foto zijn van na juni 1906...

Indie van Lieshout

Misschien was de foto bestemd voor zijn verloofde toen hij in dienst ging. Kan je in de huwelijkse bijlagen kijken of en zo ja, wanneer hij in dienst is geweest?

sprangers

Hij is in 1907 ingeloot, maar buiten oproeping gebleven. Dat betekent toch dat hij wel in dienst ging, maar niet uitgezonden hoefde te worden? Of is hij helemaal niet in dienst geweest dan? ( https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939K-CT9T-LP?i=1689&cc=2026223 )

Indie van Lieshout


Volgens mij betekent het dat hij niet in dienst is geweest. 

sprangersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!