stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » info gezocht over Jacob(us) Ditmars, Francina van Dijn en Maria Fector

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

De kinderen Jacoba, Debora en Abraham Ditmars groeien op in het burgerweeshuis te Middelburg. Jacoba is geboren omstreeks 1768, Debora en Abraham omstreeks 1777, en ze lijken een tweeling te zijn. Pas bij hun overlijden, Jacoba op 8 december 1833 te Middelburg, Debora op 26 oktober 1848 te Middelburg en Abraham 17 maart 1830 te Vlissingen, is duidelijk wie hun ouders zijn, Jacobus Ditmars en Maria Fector. Jacobus is blijkbaar een zoon van Johannes van Ditmars en Maria van Rossum. Er wordt nog een kind geboren wat ongedoopt overlijdt op 26 juli 1775 te Middelburg. Vader:  Jacobus Ditmars aan de Nieuwe Kerkstraat te Middelburg. Jacobus Ditmars koopt op 13 maart 1767 een pand aan de Nieuwe Kerkstraat voor 100 ponden van Mattheus Mulders. Hij overlijdt op 30 november 1783 te Middelburg. Over Maria Fector weet ik niets en kan ook niets vinden, blijkbaar overleed ze in het kraambed bij de geboorte van de tweeling. Op 8 maart 1813 overlijdt Elisabeth Maria Ditmars te Middelburg, geboren omstreeks 1754 te La Haije. De akte is in het frans dus dit lijkt mij Den Haag. Vader: Jacobus Ditmars. Moeder NN. In de ondertrouwaktes van het Gerechtelijk Archief te Den Haag het volgende gevonden: 15 februari 1750. Jacob Ditmars, j.m. geboren te Utrecht en soldaet in het regiment Hollandse Garde onder de comps van collonel Pesters, met Francina van Dijn, j.d. geb. en beide wonend alhier. Toevoeging in kantlijn: Rest consent van de bruidegoms vader. Heeft het derde gebod gesuscheert.

Jacobus Ditmars was dus soldaat bij het regiment Hollandse Garde te voet, dus hij was de lijfgarde van de Staten van Holland. Hij is vast in Utrecht gerekruteerd waar hij geboren is. De Utrechtse luitenant - stadhouder W.N. Pesters was tevens luitenant - Kolonel van de Hollandse Garde. Hij trok van garnizoensplaats naar garnizoensplaats, en kwam van Utrecht, via Den Haag zo in Middelburg terecht, wat allemaal garnizoensplaatsen waren. Maar ik kan dit niet verifiëren. Is de Jacobus die in ondertrouw gaat met Francina van Dijn dezelfde als degene die 4 kinderen krijgt met Maria Fector? Wie kan mij hier enig uitsluitsel over geven? 

mvg, 

Jan Aijold Kuiper

Jan Kuiper

Zou dit het overlijden van Maria zijn?

JP Ouweltjes

Er lijkt inderdaad Tector te staan [link]

JP Ouweltjes

Zou ze dit kunnen zijn? Ik mis dan wel vernoemingen naar de grootouders.

Kind

Marie Fector

Vader

Thomas Fector

Moeder

Jannette Back

Getuige

Marie Minet

Getuige

Jeremie Fector

Getuige

Theodore Back

Getuige

Simon Back

Gebeurtenis

Doop

Datum

17-10-1745

Gebeurtenisplaats

Rotterdam

niepoort

Wow, wat een reacties. Het adres bij overlijden klopt, Nieuwe Kerkstraat, en het jaar van overlijden is ook kort op de geboorte van de tweeling, dus dit lijkt mij wel dat zij het is, alleen geschreven als Tector. Of zij uit Rotterdam komt, dat weet ik niet, dan was ze pas 24 bij haar huwelijk en hij was 46 jaar oud. Jacobus is gedoopt 29 september 1723 te Utrecht, maar ik heb wel vreemdere dingen gezien. En de vernoemingen van de kinderen komen van vaders kant, een broer en zus met de naam Abraham en Debora, en Jacoba de vrouwelijke vorm van Jacobus, alles klopt. Iedereen bedankt voor het meedenken en de reacties.

mvg, 

Jan Aijold Kuiper

Jan Kuiper

Ook toen hielden oude bokken al van jonge blaadjes. ;-) Ze was beslist een stuk jonger dan haar man, anders had ze niet in 1777 nog kinderen gekregen.

zijn de doopgetuigen bij de kinderen bekend?

niepoort

Dag Niepoort, nee die zijn mij niet bekend, net zoals de exacte doopdata

Jan Kuiper

Jeremie Fector en Maria Minet zijn de ouders van Thomas Fector.

G.Karssenberg

Jan, welk geloof hing Jacobus aan?

JP Ouweltjes

Dochter Elisabeth Maria van Ditmars zat op de stadslinnenschool voor meisjes uit de burgerij, uit niet door de gereformeerde kerk bedeelde gezinnen. Ze wordt ingeschreven als Maria Elisabet op 2 september 1765 en is dan twaalf jaar. Daarmee lijkt een geboortejaar van 1762/1763 (en niet 1764) waarschijnlijk.

Ik ben benieuwd wie haar moeder was. 

JP Ouweltjes

Maria Elisabet (Elizabet) was doopsgezind. Ze is gedoopt te Middelburg op 19 oktober 1783.

JP Ouweltjes

Moeten we nu dus concluderen dat Maria Fector niet de moeder van Elisabeth was, maar veeleer Francina van Dijn

niepoort

Dat huwelijk met Francina ging niet door (gesurcheerd). Op dit moment ben ik in het trouwboek alle gezindten 's-Gravenhage aan het kijken tussen 1750 en 1754 of Jacobus nogmaals wordt genoemd.

Maria Fector was te jong om de moeder van Maria Elisabeth te kunnen zijn.

Edit: tot maart 1754 geen ander huwelijk van Jacobus gevonden.

JP Ouweltjes

Maria Fector, in haar overlijden geschreven als Tector kwam volgens welingelichte bron uit Axel. Ik heb via zoekakten.nl haar doop gevonden, Maria, dochter van Machiel Tector en Maria de Loo, gedoopt 24 maart 1737 te Axel. Blijft nog de vraag waar en wanneer ze getrouwd is? 

mvg, 

Jan Kuiper 

Jan Kuiper


Huwelijk zou heel goed in Middelburg kunnen zijn geweest, maar dat valt dan niet meer na te gaan.

JP OuweltjesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!