stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht meer info omtrent Pieter Kamans ( Geb. voor 1730 / Begraven 13-12-1804, te Maassluis )



Profiel afbeelding

Begrafenis heb ik wel gevonden, Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


http://www.gahetna.nl/collectie/archief/inventaris/gahetnascan/eadid/3.04.17.059/inventarisnr/5.III/level/file/scan-index/86

Lummechien Noordam-Kamans - 10 nov 2017 - 19:50

oke dus als ik goed begrijp als ik de boeken ga kijken op die pagina's zou ik ze moeten vinden? die kinderen dan bedoel ik 

Lummechien Noordam-Kamans - 10 nov 2017 - 19:51

Ja, ze verwijzen naar de gereformeerde begraafregisters uit deze inventaris in het NA:

http://www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/eadid/3.04.16.083/open/c01:0.#c01:0.c02:0.

A van Egmond (oud) - 10 nov 2017 - 20:36

alle overleden kinderen terug gevonden :) thanks!! nu toch nogmaals maar eens speuren in de doopregisters van 1720 - 1740 voor Pieter :)

Lummechien Noordam-Kamans - 10 nov 2017 - 21:05

Dat zal moeilijk worden denk ik. Vervelend is dat er geen getuigen worden vermeld in de doopboeken, dus zijn verwanten niet bekend en verder is in de trouwakte alleen vermeld waar beide personen wonen en niet waar ze geboren zijn.

Pieter kan dus overal vandaan komen. Ik heb ook nog geen lidmaat boeken gevonden of inkomende attestaties. Die kunnen juist helpen bij traceren van verhuizingen.

A van Egmond (oud) - 10 nov 2017 - 22:02

Ik vind het toch een intrigerende vondst dat

Peter Kahman op 21-12-1760 is uitgescheven van Delft naar Maassluis

en

Geertruij Houtman op 14-12-1760 is uitgeschreven van Delft naar Maassluis.

 

Hoe groot is de kans dat dit een ander persoon is dan Pieter Kamans en dan toch ook op dit moment is uitgeschreven van Delft naar Maassluis. Dat zou extreem toevallig zijn.

A van Egmond (oud) - 10 nov 2017 - 22:19

zou prima kunnen dat de persoon van gemeente zijn naam foutief heeft gespeld, maar rare is waarom zou je als "stel" verschillende uitschrijfdatums hebben? Ze waren toen reeds getrouwd??  Zelf ben ik al heel wat Kamans'en tegen gekomen ook in Duitsland, dus vermoed dat ik maar eens moet gaan puzzelen of ik daar een link mee gaan vinden met de hollandsche tak?

Lummechien Noordam-Kamans - 10 nov 2017 - 22:35

De hier van Delft uitgeschreven Peter Kahman is in Delft in 11-1752 ingeschreven vanuit Vluine in Moers.

Ik kan mbt duitse dopen alleen nooit goed onderzoek doen. Ik heb niet de goede bronnen.

Petrus Kahman, ingekomen in Delft 11-1752:

Petrus kahman

  • Register

  • omschrijvingbronnamen van lidmaten die zijn ingekomen, vertrokken of die belijdenis hebben gedaan
  • archiefnaamHervormde Gemeente Delft
  • archiefnummer0445
  • inventarisnummer00469
  • typeBevolking
  • Akte

  • typeBevolking
  • bladzijde332
  • postnummer7
  • volgnummer1
  • Personen

    • Ingekomen
    • naampetrus kahman
    • plaatsVluine i/h graafschap Moers
    • datum1752-11-00

A van Egmond (oud) - 10 nov 2017 - 22:44

vervallen.

A van Egmond (oud) - 11 nov 2017 - 08:48

OK, het bewijs is gevonden Pieter Kamans is onze Duitse inkomeling:

In de Gaardersboeken van Maassluis staat de trouwaankondiging op 10 october 1760 van het huwelijk van Pieter Kamans en Geertruij Houtman, inclusief de verwijzing naar de geboorteplaats van Pieter Kamans in Vluyn in Moers (Flueun in 't graafschap Meurs):

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

http://proxy.handle.net/10648/a65bf9bc-db5b-451c-9dee-ffbcb8c3d168

 


 

Meer informatie over Vluyn en genealogie daarvoor: http://wiki-de.genealogy.net/Neukirchen-Vluyn

Voor de dtb boeken van Vluyn zie hier: http://wiki-de.genealogy.net/Vluyn,_OFB

 

Een heer M. Nicolaus heeft onderzoek gedaan mbt de naam "Camans" in Vluyn.
Deze persoon is te benaderen via de duitse onderzoekerssite FoKo: http://foko.genealogy.net/

Camans 1720     D-47506 Vluyn-(Neukirchen)    M. Nicolaus
(WG7163)

 

Mvg

AvE

A van Egmond (oud) - 11 nov 2017 - 12:41

wouw superdank!! ik heb zelf ook nog een leuke ontdekking gedaan, vermoed een broer van de bovenstaande Pieter

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Lummechien Noordam-Kamans - 12 nov 2017 - 00:05

Dan ben ik benieuwd naar zijn ouders, vóór ik die conclusie zou durven trekken. Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Een leeftijdsverschil van ca. 13 jaar is best groot tussen broers (zou kunnen hoor). Als het al verwanten zijn dan zou ik eerder denken aan neven oid.
Ik kan best voorstellen dat de familie van Pieter Kamans afkomstig is uit de streek van Maassluis en dat hij daarom zich ook daar vestigt komende vanuit Duitsland.
Ik zou contact opnemen met die Duitse heer M. Niclaus en kijken of hij de ouders kan vinden in de doopboeken van Vluyn en misschien iets meer weet over de herkomst van die ouders.

 

De geboorteplaats van Cornelis Kamans is  "??antt te St. Andries in Gelderland". (Het eerste woord op de 2e regel kan ik niet volledig lezen.)

Dit zou dan vermoedelijk Fort St. Andries zijn (?) een buurtschap / voormalig fort in het Land van Maas en Waal tussen Tiel en 's Hertogenbosch.

Ik ben dan wel benieuwd naar het beroep van de vader als hij vanuit Maassluis, naar St. Andries en vervolgens naar Vluyn zou trekken.

A van Egmond (oud) - 12 nov 2017 - 08:36

Het huwelijk van Cornelis Kamans en Elizabeth van Dijk is voltrokken in Rotterdam en in het archief aldaar staat de geboorteplaats van Cornelis Kamans netjes uitgeschreven als "Schants In St Andries In Gelderlandt". Dit is dus de Schans ofwel Fort St. Andries:

Trouwinschrijving Cornelis Kamans en Elizabeth van Dijk
Datering:
 

12-09-1747

Datum ondertrouw:
 

27-08-1747

Bruidegom:
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Cornelis Kamans

Voornaam: Cornelis
Achternaam: Kamans
Geboorteplaats: Schants In St Andries In Gelderlandt
Burgerlijke staat: j.m.
Bruid:
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Elizabeth van Dijk

Voornaam: Elizabeth
Tussenvoegsel: van
Achternaam: Dijk
Geboorteplaats: Oudt-Beijerlandt
Burgerlijke staat: j.d.
Akteplaats:
 

Rotterdam

Aktedatum:
 

12-09-1747

Bron of gezindte:
 

Trouw gereformeerd

Inschrijvingsjaar:
 

1747

Toegangsnummer:
 

1-02 Doopregisters, Trouwregisters, Begraafregisters Rotterdam (DTB)

Inventarisnummer:
 

74

A van Egmond (oud) - 12 nov 2017 - 09:57

Een stukje geschiedenis over de (Oude) Schans St. Andries:

Fort Sint Andries

 

Bron: De informatie over het Fort Sint Andries is mede mogelijk gemaakt dankzij het bezoekerscentrum De Grote Rivieren te Heerewaarden. Zie voor meer info:
http://www.bcdegroterivieren.nl

Historie (Fort 'Oud' Sint Andries of De Schans)

In 1599 tijdens de 80-jarige oorlog bouwden de Spanjaarden ten westen van Heerewaarden Fort Sint Andries ('Oud' Fort St. Andries). Het fort is genoemd naar de waarnemend landvoogd gouverneur Kardinaal Andreas van Oostenrijk (In de volksmond werd het genoemd "De Bril van Holland"). Het fort had vijf bolwerken, genaamd: Oostenrijk, Aragon, Bourgondië, Sassen en Velasco. Fort Sint Andries was het grootste militaire bouwwerk van de Spanjaarden in ons land.

Kapitein Bernardino Mendoza (1540 - 1604)

De Franse en Spaanse koningen sluiten in mei 1598 de vrede van Vervins waarna Philips een groot offensief kan beginnen in de Lage Landen. In de Nederlanden neemt Mendoza deel aan de strijd bij Bergen, Nijmegen, Haarlem en Mook. Hij nadert in september de oostelijke grenzen met een troepenmacht van 25.000 soldaten. 
Op 14 oktober 1598 verovert hij met zijn leger Rijnberk. Maurits (zoon van Willem van Oranje) verschanst zich met maar 8000 soldaten in de Gelderse Waard. Hij beveiligt de Schenkenschans bij Lobith en Nijmegen en omgeving. In het voorjaar van 1599 marcheren Spaanse troepen langs de Maas naar 's-Hertogenbosch en bezetten twee posities in de rivierdelta. Mendoza laat in juni 1599 het fort Sint Andries bij Heerewaarden bouwen en dringt de Bommelerwaard binnen. Hij probeert bij Rossum de Waal over te steken. Het Staatse leger kan dat nog maar net voorkomen. bron: Marcel Tettero

Hoe belangrijk het fort was blijkt wel uit de naam die de Hollanders het gaven: "Sleutel tot Holland". De bouw van het fort stond onder leiding van ingenieur Hans Hankert, een overloper welke kort tevoren nog in Staatse dienst was. Op het fort bevonden zich o.a. een
brouwerij, een bakkerij, een molen en een kapel. Hankert zou zijn verdiende straf niet ontgaan. Tijdens vijandelijke beschietingen bij de bouw verloor hij zijn linkerbeen, wat hem echter niet verhinderde om twee maanden later alweer op de bouw aanwezig te zijn.

In 1600 kwam het fort in Staatse (Nederlandse) handen. Door een achterstand in de betalingen was de voornamelijk uit Walen en Duitsers bestaande bezetting aan het muiten geslagen, waarna alle manschappen zich voor een bedrag van 125.000 gulden aan de Staatsen overgaven.

In 1672 kwam het fort in handen van de Fransen, die het bij hun vertrek in brand staken. In 1781 kwam het vanwege zware ijsgang op de Waal zeven voet (190 cm) onder water te staan. In 1794 namen de Fransen opnieuw tijdelijk bezit van het fort, waarna zij het voor de tweede keer in brand staken.

A van Egmond (oud) - 12 nov 2017 - 10:09

Ik zou ook de namen Lambertus Kamans, Ary Kamans en Willem Kamans uit de Delftse registers eens nalopen: http://collectie-delft.nl/nadere-toegangen/q/persoon_achternaam_t_0/kamans?sort=akte_custom_s_sort_date_or_year&direction=asc en controleren tegen de registers van Maassluis. Je ziet bij de dopen en inschrijvingen/uitschrijvingen de namen Willem, Lambertus, Ary en Tilmann geregeld terugkomen.

Je ziet bij deze personen de geboorteplaatsen: Lintfort, Rheinberg (Rijnburg) en Repelen (Rheinkamp), Vierquartieren allen buurgemeenten van Vluyn allemaal plaatsnamen uit district Wesel omgeving Moers.
En ook bij allen weer verbindingen met Maassluis en Delft en als rode draad de beroepen Meesterbakker en bakkersknecht.

A van Egmond (oud) - 12 nov 2017 - 10:45

Voor de herkomst van Pieter ben ik pas naar het archief gegaan in Vlaardingen en heb daar zijn akte van idemniteit gevonden:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

http://nl.tinypic.com/r/2s63odl/9

zijn doopdatum is 16-03-1737 > gewijzigd in geboortedatum 16-03-1730< te Vluijn, vader Willem, moeder Christina

Geertruij Houtman is begraven op 03-06-1794 te Maassluis

met vriendelijke groet,

Yvonne

Yvonne B - 13 nov 2017 - 12:37

Mooie vondst, beetje lastig lezen dat latijn.

Geboortedatum vertaalt zich volgens mij als: 16 maart 1730 en niet 1737

Inderdaad vader genaamd Willem zoals we al vermoedden:

Plaatje komt niet zichtbaar over, hieronder nogmaals geplaatst:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

A van Egmond (oud) - 13 nov 2017 - 13:02

van Govert Houtman en Sophia Bragee zijn 3 kinderen in leven gebleven, behalve Geertruij zijn er nog:

Johanna Margrieta Houtman, zij huwde met Christiaan Storij

Maria Houtman, zij huwde met Lambert Broekhuizen (hun dochter Margaretha Broekhuizen trouwde met Arij Kamans, de jongste zoon van tante Geertruij Houtman)

met vriendelijke groet,

Yvonne

Yvonne B - 13 nov 2017 - 13:08

Geboortedatum is m.i. 16 maart 1730 en niet 1737.

A van Egmond (oud) - 13 nov 2017 - 13:15


Beste Yvonne,

ben je werkelijk speciaal voor mij het archief in gedoken? Kan je niet zeggen hoe dankbaar ik sowieso ben voor je hulp!! (( iedereens hulp trouwens, maar dat document is grandioos!

Lummechien Noordam-Kamans - 13 nov 2017 - 20:47







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu