stamboomforum

Forum logoGezochte familienamen in NL » Maria van Hoogten (Haarlem), geb 1755, ovl 1832

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

En het "klopt"!

Op 10.12.1742 wordt in Heemstede ene Jan gedoopt, zoon van Jacob van Hoogten en Eytje van Eyck - getuigen: Cornelis de Moor en Willemijntje Bartels. Image 214. Wonend in Glip.

G.Karssenberg

Zoon Flip (!) wordt op 30.3.1746 gedoopt. Image 224.

G.Karssenberg

Ja, er is ook nog een dochter Antje (26 dec 1744) en ik vond op 25 sep 1747 nog een Kaatje van Hoogten (dr. van Pieter X Willemijntje Teunissen;  getuigen Japik van Hoogten en Grietje Teunissen).

Vanaf dat moment kom ik geen 'van Hoogtens' meer tegen in Heemstede (doorgezocht tot 1757).

Martijn van Emmerik

Er was wel een dochter Maria in dit gezin, gedoopt op 24.4.1741 RK Berkenrode (onder Heemstede in zoekakten). link

Aanvulling 23 nov: en een Grietje gedoopt aldaar op 11.9.1739 alsmede een Pieter op 13.5.1737. Dus de in het volgende bericht hieronder genoemde akte van indemniteit uit 1760 vermeldt dus alleen de ouders met hun jongste kind, die toen ook al 13jr was. Lijkt me moeilijk te concluderen dat daarom alle vijf andere kinderen waren overleden (allemaal met verschillende voornamen). Wel goed nieuws natuurlijk voor deze zoektocht dat deze akte is gevonden door Hans.

Peter S

Wellicht een beetje mosterd na de maaltijd. Een akte van indemniteit werd op 2 januari 1760 afgegeven door schout en schepenen van Heemstede, en vervolgens ingeleverd in Haarlem, voor Jacob van Hoogte en Yda Pieters van Eijk, echtelieden, met hun kind Philip, ruim 13 jaar.

Een akte van indemniteit is een waarborg afgegeven in de plaats waar men vertrekt, dat mocht men binnen een bepaalde periode een beroep op de armenzorg van de nieuwe woonplaats doen, dat de vorige woonplaats garant stond. Het is de enige akte van indemniteit met de naam Van Hoogte(n) die ik in Haarlem kon vinden.

Hans van Felius

Helemaal geen mosterd na de maaltijd! Als Philip als enig kind op de akte van indemniteit genoemd wordt dan is de Maria van Hoogte die in dit gezin geboren is dus niet meegekomen (omdat ze of overleden is of al uit huis was). Dit maakt de veronderstelling dat het hier gaat om de Maria van Hoogte (en haar familie) die ik zoek onwaarschijnlijk.

Martijn van Emmerik


Nieuw spoor: op basis van de eerdere post van Peter S. die het patroniem 'Flipse' vond ben ik verder gaan zoeken en kwam ik uiteindelijk terecht bij een Maria (van Hoogten) die op 7 juni 1744 in Heemstede geboren is als dochter van Pieter Flipse X Willemijntje Teunissen (Willemijntje is in een post hierboven ook al gekoppeld aan Pieter van Hoogten). 

Op de site https://www.genealogieonline.nl/genealogie-kloos/I22054.php valt te zien dat Pieter een broer is van de eerder genoemde Jacob. Het lijkt er op dat een aantal zaken op hun plaats vallen. Ik zit nog wel met een verschil van 11 jaar tussen de gevonden doopinschrijving en de gerapporteerde doopdatum in de overlijdensakte maar bij die laatste datum kan zoals Jan Clavaux al postte best sprake van een gok zijn. Wat ik nog wel ga bekijken is of er nog een latere Maria Flipse te vinden is. 

Voor nu, hartelijk bedankt voor al jullie suggesties. 

Martijn van EmmerikPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!