stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Ouders gezocht van Adrianus Mourits, geb. ca. 1787, ovl. na 1826, arbeider

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

LS,

Heb erg veel tijd besteed aan het zoeken van de ouders van Adrianus Mourits (of Ariaan Maurits gevonden met Wiewaswie).

Misschien dat jullie nog iets naar boven weten te krijgen, alvast bedankt.

Groet, Robert.

RoberT

Toeval of was zij al eerder getrouwd?

Bruidegom

Willem van Leiden

Beroep

arbeider

Geboorteplaats

Nieuwkoop

Leeftijd

23

Bruid

Cornelia Bakker

Beroep

Dienstmeid

Geboorteplaats

Zijpe

Leeftijd

22

Vader van de bruidegom

Arij van Leiden

Moeder van de bruidegom

Geertrui Duikersloot

Vader van de bruid

Cornelis Bakker

Beroep

Timmerman

Moeder van de bruid

Trijntje Klugt

Gebeurtenis

Huwelijk

Datum

26-06-1825

Gebeurtenisplaats

Zijpe

niepoort

-+Een ander kind van dit echtpaar trouwt ook in Nieuwkoop (zie Wiewaswie) en is daar ook geboren.

Ik zie in die regio (district XII Gahet Na, AL) wel een Adrianus gedoopt worden in 1789 als zoon van Jan Maurisze en Johanna Schijf.

niepoort

Op Google-maps staat er met grote letters Mennontenbuurt over de Belkmerweg ter hoogte van Burgervlotbrug.

Hans Hoekveld

De Geertruij van wie de kinderen in Zijpe trouwen is al in 1795 getrouwd. Zie Gahetna, district XII. Ze zal dan al in ca. 1775 of eerder geboren zijn en moet daarmee wel een ander zijn dan de Geertruij die in 1822 overlijdt.

niepoort

Ook Nieuwkoop:

Overledene Arien van Leijen / Geboorteplaats Niekoop (Zuid-Holland) / Geslacht Man / Leeftijd 66

Echtgenoot Geertruida Duikersloot / Gebeurtenis Overlijden / Datum 31-07-1832

Gebeurtenisplaats Den Helder

 

Onwaarschijnlijk dat het dezelfde Geertruijda Duikersloot is dan...

Hans Hoekveld

De Geertrui Duikersloot die met Adrianus Mourits/Maurits was getrouwd, is op 10 september 1822 in Zijpe overleden. Zie hier. Volgens de overlijdensakte was ze 28 jaar en geboren in Utrecht.

De Geertrui Duikersloot die met Arij van Leiden is getrouwd is in 1825 (huwelijk zoon Willem van Leiden) nog in leven. Ze is dan 56 jaar en woont in Den Helder.

Het zijn dus twee verschillende personen.

Johanna C.

Als ik de akte van overlijden van zoon Pieter goed lees, dan zijn beide echtelieden op dat moment nog in leven!

niepoort

''10 september 1822 in Zijpe overleden. Zie hier. Volgens de overlijdensakte was ze 28 jaar en geboren in Utrecht''

Dan zou ze dus hoogstwaarschijnlijk voor de BS getrouwd moeten zijn. Als ze al wettig getrouwd waren. Maar als Adriaan Maurits een (mogelijk buitenlandse) dijkwerker was zou dit niet zo één, twee hoeven te zijn.

Hans Hoekveld

Vreemde zaak. Overleden en toch ook niet. En dan nog die andere Geertrui Duikersloot, van wie op zijn minst kinderen in Zijpe trouwen.

niepoort

Wat is er van Adrianus geworden na het overlijden van Geertruij? Met een pasgeboren baby in huis zal hij wel ijlings op zoek zijn gegaan naar een nieuwe echtgenote. Zo ging dat vroeger doorgaans.

niepoort

In de overlijdensakte van zoon Pieter is inderdaad vermeld: "kind van Adriaan Maurits en Geertje Duikersloot echtelieden wonende aan de Belkmerweg in de Zijpe". Zie hier (akte 35).

De geboorte van Pieter Mourits wordt op 10 september 1822 om 17.00 uur aangegeven door Adrianus Mourits. Zie hier. In de akte is vermeld: "kind van Adrianus Maurits arbeider oud vijfendertig jaren en van Geertrui Duikersloot echtelieden in de Zijpe woonachtig".

Het overlijden van Geertrui Duikersloot wordt op 11 september 1822 om 09.00 uur aangegeven door Adrianus Maurits, man van de overledene. In de akte is vermeld dat Geertrui is overleden op 10 september 1822 om 06.00 uur. 

Dus op de dag van het overlijden van zijn vrouw geeft Adrianus om 17.00 uur de geboorte van zijn zoon aan. Dezelfde ochtend om 06.00 uur is zijn vrouw overleden. Dat wordt niet in de geboorteakte vermeld. Pas een dag later geeft Adrianus het overlijden van zijn vrouw aan. Was het niet logischer geweest als hij dat op hetzelfde tijdstip als de geboorteaangifte had gedaan?

En als je de overlijdensakte van zoon Pieter bekijkt, lijkt het inderdaad dat Geertje Duikersloot in mei 1826 nog in leven is.

Ergens klopt er inderdaad iets niet.

Johanna C.

Is er ook een reden dat we er gevraagd wordt om hulp? Het uitzoeken van een stamboom, bijvoorbeeld? Of was dit sowieso een dode take en verder alleen een curiositeit?

Ik moet denken aan mijn eigen zoektochten: https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/48350/0 en https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/46119/0

''Heb erg veel tijd besteed aan het zoeken van de ouders van Adrianus Mourits''... De ouders van Geertruij Duijkersloot waren wel bekend dan? Want die wist Adriaan Mourits bij het aangeven van het overlijden van zijn echtgenote niet. En als hij ''echt'' met haar getrouwd was dan zouden die namen toch bij het (eventuele) huwelijk ten berde zijn gekomen. En dat huwelijk zal dan niet zo heel lang daarvoor geweest zijn als zij pas 26 was toen ze overleed.

Hans Hoekveld

Op de website van Familysearch vind ik een Johannes Mourits die wordt geboren 17-08-1826 in Amsterdam. Zie hier. De ouders zijn: Adrianus Mourits en Johanna Schol. Ook van dit echtpaar is geen huwelijk te vinden. Toeval?

Er is wel één verschil met de akten in Zijpe. De geboorte- en overlijdensakte uit 1822 in Zijpe werden beide door Adrianus Mourits ondertekend. De Adrianus Mourits uit Amsterdam kan niet schrijven.

Johanna C.


LS,

Dank voor de zoektocht. De reden is dat ik mijn stamboom (genealogie Claes Maurits. uit Benningbroek (West-Friesland) aan het uitzoeken ben tbv een aanstaand boek. 

Adrianus en Geertui zijn een los eindje. Adrianus komt wel voor in mijn stamboom, maar niet veel. Als ik de ouders weet kan ik hem en Geertrui met zekerheid toevoegen, danwel afvoeren. 

Heb er al heel wat tijd in zitten, en heb grotendeels dezelfde zaken gevonden als boven. Ik begrijp niet waarom ik zijn dood niet kan vinden. Heel wat tienjarige tafels in Zijpe en omtrek bekeken.

Dit is de laatste poging, mocht het nu niet lukken, dan komt eea te laat voor het boek.

Groet, Robert

RoberTPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!