stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Ouders gezocht van Adrianus Mourits, geb. ca. 1787, ovl. na 1826, arbeider

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Hans Hoekveld

Johanna C. - vandaag om 15:38:

''Op de website van Familysearch vind ik een Johannes Mourits die wordt geboren 17-08-1826 in Amsterdam. Zie hier. De ouders zijn: Adrianus Mourits en Johanna Schol.''

De leeftijd van Adrianus Mourits klopt aardig! En het zou zo kunnen zijn dat hij fysiek niet in staat was om te schrijven. Ik heb eerder zoiets gezien waar die opmerking bij stond en waar de aangever een eerdere akte wel had ondertekend!

Hans Hoekveld

Ik vind op 28 juni 1831 (aangifte 2 juli) in Amsterdam het overlijden van een Adrianus Mouritz, 44 jaar, geboren in Steenbergen, dijkwerker, ongehuwd, zoon van Petrus Mouritz. Qua leeftijd past hij perfect in het plaatje. Zie hier voor de overlijdensakte (linkerbladzijde, onderste akte).

Helaas heb ik geen tijd meer om verder te zoeken. 

Johanna C.

Beste Johanna. 

Dank! Deze kende ik niet, ga het gelijk eens even bekijken. 

groet, Robert.

RoberT

Omdat "mijn" Adrianus en Geertrui het kind in 1822 Pieter noemen, past opa Petrus mooi in het plaatje.

RoberT

Deze?

RK doop- en trouwboek 1773-1810 - huwelijk

 • Bron: doop-, trouw- en begraafregister
 • Soort registratie: trouwakte
 • Aktedatum: 11-06-1786
 • Plaats: Steenbergen
  1. Bruidegom Petrus Maurits / Bruid  Joanna de Rijck

Hans Hoekveld

En dan zou dit 'm zijn:

http://westbrabantsarchief.nl/collectie/voorouders/persons?sa=%7B%22person_1%22:%7B%22search_t_geslachtsnaam%22:%22maur*%22,%22search_t_voornaam%22:%22p*t*r*%22%7D%7D&sort=%7B%22order_i_datum%22:%22asc%22%7D&page=2

RK doopboek 1773-1794

 • Bron: doop-, trouw- en begraafregister
 • Soort registratie: doopakte
 • Aktedatum: 01-09-1787
 • Plaats: Steenbergen
  1. Dopeling Adrianus Maurits

  1. Vader Petrus Maurits / Moeder Joanna de Rijck

 

Getuige

 • Paulus Maurits / Catharina Bastiaansen

Hans Hoekveld

Hoi Hans,

nicely done! Gezien het exacte jaartal en de namen lijkt me dat je de in 1831 Amsterdam overleden dijkwerker hebt gevonden. Als hij dezelfde is die met Geertrui getrouwd is geweest dan kan ik hem afstrepen van de lijst. Kan hem met geen mogelijkheid plaatsen in mijn stamboom mbt de datum, naam en plaats. 

Amsterdamse Adrianus zou inderdaad in 1831 ongetrouwd, zonder kinderen kunnen zijn overleden. Zoon Pieter was al dood, evenals zijn vrouw. 

Groet, Robert.

RoberT

Zie hier  ''Adrianus Mouritz, 44 jaar, geboren in Steenbergen, dijkwerker, ongehuwd, zoon van Petrus Mouritz'' klopt allemaal met de doopgegevens. Alleen dat Mourits / Maurits en dat ''ongehuwd''... Ik denk dat je dat in de geest van die tijd moet zien.

Hans Hoekveld

Maurits, Mourits, Mourisse, Mouwerse, etc. Daar ben ik wel aan gewend. Maar zou je inderdaad denken dat ongeh. en geh. ook door elkaar werd gebruikt?

RoberT

Overledene: Joanna de Rijck (dagloonster) 57 jaar oud, geboren te Steenbergen , overleden op 18-11-1811 te Steenbergen , wonende te Steenbergen

 1. relatie van Pierre Mourits

 

Aangever van het overlijden was Jean de Rijck (haar broer en ook ''journalier''). Dat past allemaal wel aardig in het plaatje.

 

''Maar zou je inderdaad denken dat ongeh. en geh. ook door elkaar werd gebruikt?'' Ik zou zeggen lees dat relaas over Engeltje Hoekveld er nog 's op na. De (Vlaamse?) vader zat op een gegeven moment in Oudesluis (om de hoek van Zijpe) en de moeder van zijn kinderen was op het ene moment zijn echtgenote en de volgende keer een bekende.

Hans Hoekveld


Ja Hans, haha, mijn vraag beantwoord. Grapjassen.

Iedereen dank voor zijn/haar hulp!

Groet, Robert.

RoberTPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!