stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Crijn Jacobsz van der Speck, Rijswijk 17e eeuw

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Beste leden, ik ben mijn tak Van der Spek aan het herbekijken; er zijn wat zaken waar ik niet zo zeker over ben; zo zou mijn voorvader Crijn Jacobsz van der Speck te Wassenaar gehuwd zijn op 7 mei 1660 met "Quirina". Dit huwelijk (verm. RK) heb ik aldaar niet kunnen vinden; een van de vragen is dus: bestaat zij wel? op 13 september 1693 wordt te Rijswijk "de huisvrouw" van Crijn Jacobsz van der Speck begraven. 
Een tweede punt betreft de ouders van Crijn; ik neem aan dat dit zijn: Jacob Leendertsz van der Speck en Maritgen Crijnen, die te Veur leven. Zij zijn in 1631 reeds gehuwd, zoals uit een not. akte te Den Haag blijkt. Algemeen wordt aangenomen dat hij de zoon is van Leendert Pouwelsz van der Speck en Maritge Jans van Velsen, (zie ook hier), maar dit impliceert wel dat zijn tweede vrouw Neeltgen Claes (x Rijswijk 12 augustus 1629), vrij snel overleden is. 

VvdHeijden

De oudste (als ik mij niet vergis) kleindochter van Crijn Jacobsz van der Speck heette Quirina, gereformeerd(!) gedoopt Voorburg 18-5-1692, dochter van Jacob van der Spek en Martijntje Leedegangh, geen getuigen vermeld. LINK

Iemand zal gedacht hebben, dat het kind naar de grootmoeder zal zijn vernoemd, en daarom verondersteld hebben, dat Crijn getrouwd was met een zekere Quirina. Op zich geen gekke gedachte.
Maar vervolgens is die Quirina een eigen leven gaan leiden in allerlei publicaties.
Quirina van 1692 kan evenzo goed naar Crijn vernoemd zijn.

Totdat de huisvrouw van Crijn daadwerkelijk gevonden is, zou ik alle mogelijkheden wat betreft haar voornaam maar open houden.

Jan Clavaux

Misschien is dit huwelijk te Utrecht relevant? link. Beiden woonden klaarblijkelijk te Veur.
Dus Crijn Jacobsz van der Speck en Teuntje Geurtsdr van Wachtendonck, 29.6.1661.
Er is ook nog een bijlage hier blijkens welke alleen de bruidegom in Veur woonde en de bruid van Utrecht was.

[Bericht aangepast.]

Peter S

Een belangrijke ontdekking, dat Utrechtse huwelijk! Hier hebben vermoedelijk velen overheen gekeken, omdat dit niet de plek is die je verwacht bij iemand uit het Hollandse platteland.. dit moet wel mijn Crijn zijn; of Teuntje dan ook de moeder is van twee kinderen, valt nog nader te onderzoeken, maar de kans lijkt me vrij groot.

Verder ziend, hun kleindochter Quirina lijkt mij vernoemd naar haar grootmoeder van moederskant, dat was Crijntje Leenderts van Roon (x David Ledegang). Crijns zoon Jacob heeft verder nog een dochter Cornelia, zoon Crijn (mijn voorvader). Crijns dochter Lijsbeth (gehuwd met Dirk Sonnevelt te Wassenaar) had alleen zoons voorzover ik weet, maar wel o.a. een zoon Theunis.

Toch merkwaardig, dat niet alleen Quirina, maar ook die trouwdatum bedacht lijkt te zijn.

VvdHeijden

Geurt Jacobsz,j.g. van Wachtendonck, x (1) 29 mei 1622 Utrecht Lijsbeth Jans van Welij, uit Utrecht.
x (2) ondertrouw 9 juli 1637 met Annechje Ponssen van Hoogerwoerd, j.d. uit Utrecht.

Uit (1): o.a.
Teuntje, ged. Utrecht 16 maart 1634.

Teuntje's moeder heet dus Lijsbeth, evenals Crijns dochter.

VvdHeijden

Over Utrecht gesproken, had Crijn soms een oom Jan Leendertsz van der Speck?

LINK

Jan Clavaux


Dat zal (een van de) Jannen zijn uit de link uit deze thread, gehuwd met Aeltgen Arijens van der Sloot.

Of het Crijns oom is, hangt af van de vraag of vader Jacob Leenderts van der Speck de enige is van zijn naam.

VvdHeijdenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!