stamboomforum

Forum logoFora » Gezochte familienamen in NL » Waar zijn de 3 kinderen van Wijcher Jan Wijcherts (alias Belte, Nienhuis) en Maria Joosten gedoopt ?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Uit een akte blijkt het volgende:

Bron: RA Colmschate 15F fol. 143, 7.10.1713
"Maria Joosten wed. Wicher Jansen heeft onmondige kinderen Janna, Fenneke en Gerrit. Mombers: Jan op den Vuijlinck en Wichert op de Belte. Zij wil hertrouwen en bewijst haar kinderen het vaders goed: fl. 20,= en elk kind een ijme."

De dopen van de 3 kids het ik niet kunnen vinden in Colmschate e.o.. Wel dat Janna in Colmschate NG trouwde op 22-02-1733 met Aalbert Teunissen Berghuis, geboren als zoon van Teunis Spickert en NN.

MJA

Zijdelings: "Den 15 Maart (1738) een uur Geluid over Mr. Wijchchert in de Belte is met Eene Kanne Bier .... ". 
​Image 478 Diepenveen "Dopen 1659-1672 ... ".

G.Karssenberg

Huwelijk in Diepenveen op 30.11.1713: Jan Wijchers, z.v. Wijcher Jans in Weteringe onder Colm. met Grietjen Frederiks Verheij, d.v.w. Frederik Verheij onder Apeldoorn. Image 303.

G.Karssenberg

Momber Wichert op de Belte huwt (II - nee: III) op 9.10.1712 in Colmschate (image 297) als Wijcher Lucasz, weduwnaar van Maria Derks op de Belte met Jenneken Janssen dochter van wijlen Jan Gerrits op Meenk onder Markel.

G.Karssenberg

Op 2.9.1708 huwt Wijcher Lucasz, weduwnaar van Aaltjen Reiners (op de Beld in 't Joene onder Colmschate) met Marritjen Derksz. Image 279.

G.Karssenberg

Het is me niet duidelijk of het huwelijk van Maria Joosten en Wijcher Jansz al bekend is - lijkt me zowiezo handig voor de vraag om dit te kennen. Via de transcripties van DTB Colmschate op vpnd.nl (geref.):

"14-10-1702 Wijcher Jansz s. van wijlen Jan Wijcherts op den Noort tegenwoordig wonagtig op Robertsplaatse met Maria Joostensz j.d. uijt Wesepe wonende op Rande beijde in Rande onder Colm:  alhier getrout den 29 dito."

En voor de volledigheid Maria's tweede huwelijk:

"09-09-1713 Henrik Hermansz j.m. van Ootmarsum tegenwoordig wonende op den Noorth in Rande met Maria Joosten wed. van w. Wijchen Jansz op't Nienhuijs in Rande onder Colm:alhier getrouwt den 8 Oct:"

In die transcripties van de doopregisters van Colmschate kan ik de gezochte kinderen evenmin vinden. De DTB boeken uit die periode van sommige omliggende plaatsen zijn niet bewaard gebleven.

Peter S

Misschien een idee de ligging van genoemde boerderijen op te zoeken omdat die gemeente zo groot is. Voor de gemeente Diepenveen zie deze boerderijnamenkaart. De Noord ligt in de NW hoek (nr.3), dus richting Olst. Waar is "Robertsplaats"? En zou "'t Nienhuijs in Rande" overeenkomen met Nieuwenhuis, nr.66 hoewel dat onder Borgele valt en van 1731 zou dateren (onz.)? Dat ligt wel erg dicht bij Deventer, zouden ze daar ter kerke zijn gegaan of ging dat indertijd niet zo maar even? Ik heb even gebladerd in een doopregister van Deventer (klik op "inventaris", dus hier) maar niet grondig, niets gezien, en weet niet of alle doopboeken uit die tijd bewaard zijn gebleven.

Peter S


Peter, jij hebt de goede Wychert te pakken. Ik had inderdaad die beide huwelijken moeten vermelden. Sorry.

Het was voor Wychert zijn eerste huwelijk, dus de huwelijken die de heer Karssenberg noemt betreffen een ander.

Ik heb gezocht in Colmschate, Diepenveen, Wijhe, Olst, maar helaas.

MJAPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!